crux Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam, Znajoma ma problem ze swoim komputerem. Jej laptop Samsung RV515 jest podłączony kablem do modemu dostawcy (Multimedia). Nie posiada routera z wifi. Pod wieczór wyłączyła komputer, rano sieć już nie działała. Modem nie wykrywa połączenia z laptopem potwierdzając połączenie za pomocą lampki sygnalizacyjnej. 1. Net przez wifi działa. Udostępniłem telefonem wifi i wszystko śmiga. 2. Kabel z modemu działa. Podłączyłem swój komputer i net był natychmiast + migająca lampka na modemie potwierdzająca połączenie. 3. W managerze urządzeń w windows (Win 7 64bit Home) brak jakichkolwiek informacji o błędach karty sieciowej itp (poza info o bluetooth, ale tak jest od początku). Czy padło złącze ethernet w laptopie? Da sie to potwierdzić? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 Adresacja IP sprawdzona? Może modem ma DHCP, a sieciówka ustawiona(źle) na sztywno?Czy karta sieciowa wysyła/odbiera jakiekolwiek pakiety?Jak masz drugi komputer to złącze najlepiej sprawdzić skrętką cross-over. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 24 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2013 Niektóre laptopy potrafia wyłączać sieciówki w celu oszczędzania enegii. Tylko czasami maja problemy aby się wybudzić, wtedy trzeba w menedzerze urzadzen usunac sieciowke i odpalic jeszcze raz skanowanie w pozukiwaniu sprzetu. potem zaktualizowac stery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Adresacja IP sprawdzona? Może modem ma DHCP, a sieciówka ustawiona(źle) na sztywno? Czy karta sieciowa wysyła/odbiera jakiekolwiek pakiety? Jak masz drugi komputer to złącze najlepiej sprawdzić skrętką cross-over. Sieciówka nie jest ustawiona na sztywno, pobiera IP automatycznie. Jak sprawdzić odbieranie pakietów przez sieciówkę? Niestety nie mam kabla aby połączyć oba komputery, Niektóre laptopy potrafia wyłączać sieciówki w celu oszczędzania enegii. Tylko czasami maja problemy aby się wybudzić, wtedy trzeba w menedzerze urzadzen usunac sieciowke i odpalic jeszcze raz skanowanie w pozukiwaniu sprzetu. potem zaktualizowac stery. Jeżeli działa WiFi to nie oznacza, że sieciówka działa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Sieciówka nie jest ustawiona na sztywno, pobiera IP automatycznie. Jak sprawdzić odbieranie pakietów przez sieciówkę? Niestety nie mam kabla aby połączyć oba komputery,Pakiety sprawdzić możęsz w Panelu Sterowania>>Centrum Sieci i Bezpieczeństwo>>Połączenie lokalne #lub np. w cmd pingując bramę w tym przypadku modem. Jeżeli działa WiFi to nie oznacza, że sieciówka działa?To dwie oddzielne karty sieciowe, więc jedna może działać druga nie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Net po kablu zaczął działać. Najgorsze, że nie wiem do końca z jakiego powodu. Jedyne co zrobiłem to wyłączyłem oszczędzanie energii związane z wyłączeniem karty sieciowej. Po pierwszym restarcie nic się nie zmieniło, ale po jednej dobie włączyłem komputer ponownie i działa. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Takie numery jeszcze moga się zdarzać, jak masz urządzenia podłączone pod róźne gniazdka elektryczne oraz masz kable bez izolacji elektrycznej. Wtedy są róznice w napięciach międz urządzeniami i to potrafi zakłócić pracę, aż stany sie wyrównają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 masz kable bez izolacji elektrycznej. łomatko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 no dobra, kabel bez ekranu, brzmi lepiej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...