KeyBall Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Witam, dzisiaj zacząłem się bawić w overclocking mojego Palomino. Wiem, że zaraz zostanę wyśmiany przez posiadaczy T-Bredów czy Bartonów, ale mam ciekawostkę. Otóż obniżyłem mu napięcie z nominalnego 1.75V na 1.65V i co ciekawe idzie. Może nie byłoby w tym żadnego cudu, ale jednocześnie przetaktowałem FSB na 144 i normalnie poszedł (niestety moja płyta Jetway V266B dalej nie pociśnie). To może też wcale nie byłoby dziwne, gdyby nie to, że na standardowym 1,75V nie da rady - np zwisy podczas startu windy, czy w samej windzie. Temperatura raczej nie ma z tym nic wspólnego, gdyż różnica wynosi ok. 2 stopni (teraz mam 53-56 w stresie ). Mógłby mi ktoś wytłumaczyć ten fenomen??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 no nie bardzo to normalne zachowanie ale sie zdaża że w kompach dzieją sie różne dziwne żeczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koz@k Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 ja po tygodniu wygrzewania 1600+ puscilem go na 150 fsb i 1,65 i zero zwisow nizej nie probowalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pandoCENT Opublikowano 24 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2003 Spróbuj się pobawić na dobrej płycie głównej - u kolegi czy coś takiego - zobaczysz na ile stabilnie pracuje ten procesor. Co do magii różnych komputerowych komponentów, to już wszyscy się przyzwyczaili ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Masz cienkie napięcie 5V i dysk Ci się wywala przy Vcore 1.75V Zmniejszasz Vcore, 5V idzie do góry, komp odpala, ale nie wiadomo, czy proc stabilny- jeżeli faktycznie działa to tak, jak domniemuje, to nie, bo Vcore będzie skakać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KeyBall Opublikowano 25 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2003 Cytat Masz cienkie napięcie 5V i dysk Ci się wywala przy Vcore 1.75V Zmniejszasz Vcore, 5V idzie do góry, komp odpala, ale nie wiadomo, czy proc stabilny- jeżeli faktycznie działa to tak, jak domniemuje, to nie, bo Vcore będzie skakać... Mozliwe, ze mam cienkie 5V, ale plyta przy starcie pokazuje zarowno przy 1,75, jak i przy 1,65 - 4.99 V - tak wiec nie sadze, ze 0,01V az taka roznice by robilo. Proc jest stabilny (przynajmniej wczoraj byl, jak go 2 godziny CPUburnem smazylem ). Przechodzi tez pare razy 3Dskwarka - wlaczony loop, ok. 10 razy - dluzej nie chcialo mi sie testowac. A Vcore to mi skakal juz na 1,75 - raz bylo 1,74, raz 1,76, tak wiec jestem przyzwyczajony. Zreszta co do napiec - moja plyta moze mi podawac nieprawidlowe wartosci. Wiem rowniez, ze wydajnosci sie z niej zadnej nie osiagnie. Przykladem moze byc np. moj Radek 8500pro, ktory teraz (po podkreceniu proca!!!) ma ~7800 pkt. w 3Dskwarku, co wydaje mi sie wartoscia cokolwiek smieszna, gdyz u kumpla moj radek ma juz ok. 8600-8800 na niepodkreconym 1800+. Wniosek z tego - nowa plyta :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...