Skocz do zawartości
Kilian

Zasilacz a przedłużacze i rozgałęciacze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

1. Czy dołączenie do zasilacza przedłużki EPS ma jakiś negatywny wpływ na jego pracę?

2. Czy podłączenie do zasilacza przedłużki SATA-SATA lub rozgałęziacza Molex-4xSATA może mieć negatywny wpływ na jego pracę?

Pytam po to, ponieważ prawdopodobnie nie starczy mi kabla do poprowadzenia wtyczki zasilania za tacką płyty głównej.

Jeśli zaś chodzi o SATA to mam taką wątpliwość, że mam 3 dyski oraz napęd DVD. Zasilacz ma 6 złączy SATA na dwóch taśmach. O ile na dzień dzisiejszy z podłączeniem wszystkich urządzeń SATA nie będzie problemu (3 dyski na jednej taśmie a na drugiej napęd DVD) to przy podłączeniu w przyszłości kolejnego dysku zabraknie mi kabla. Dlatego też myślałem, aby wtedy dokupić rozgałęziacz lub ewentualnie przedłużkę. 

Czy to ma sens, czy może lepiej dołożyć stówkę i kupić zasilacz z dłuższym EPSem i 8 złączami SATA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przedluzki i rozgaleziacze mozesz spokojnie niemal do woli podpinac. Jest to napewno duzo bardziej ekonomiczne ibardziej praktycznie niz placenie 100 zl za jeden kabel wiecej czy troche dluzszy. Wez pod uwage ze w tych drozszych lepiej okablowanych zasilaczach masz poprostu taki rozgaleziacz juz w komplecie. Bo chyba nie myslisz ze jest tam dodatkowa linia? 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kupić potem rozgałęziacz, nic sie nie stanie. Jesli teraz kupisz zasilacz z większą ilością kabli, to jeśli nie są odpinane, to jesteś skazany na większy bałagan w obudowie (wiązanie kabli aby sie nie plątały).

W specyficznych warunkach nawet trzeba mieć przedłużki.

Jedna tylko kwestia - dodawanie przełużek oznacza zwiększenie liczby punktów nieciągłości kabla - czyli zwiększa się szansa, że coś nie będzie kontaktować, szczególnie jak zaczniesz coś ruszać w budzie podczas działającego komputera.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez pod uwage ze w tych drozszych lepiej okablowanych zasilaczach masz poprostu taki rozgaleziacz juz w komplecie. Bo chyba nie myslisz ze jest tam dodatkowa linia? 

Czyli mogę śmiało kupić stówkę tańszy zasilacz, a w razie potrzeby dokupić sobie nawet 4 SATA za 20 zł Dołączona grafika  i podłączyć pod Molex.

Lepiej kupić potem rozgałęziacz, nic sie nie stanie. Jesli teraz kupisz zasilacz z większą ilością kabli, to jeśli nie są odpinane, to jesteś skazany na większy bałagan w obudowie (wiązanie kabli aby sie nie plątały).

Zasilacz będzie modularny.

Dzięki chłopaki za podpowiedź. Żeście uspokoili mnie Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi