ArmenVanLasso Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Witam. Mam coraz większy problem z moim komputerem.Pierwsze objawy miałem jakiś rok temu, ale zdarzyło się to tylko raz, więc je zignorowałem. Ostatnio jednak od jakiś dwóch miesięcy bios coraz częściej przestaje wykrywać wszelkie urządzenia ATA. Próbowałem zmiany zworek, podłączania bez zworek, przekładania taśm (mam nowe), podłączania dysku i napędu po jedną taśmę zarówno w jedno jak i w drugie wejście na płycie, podłączania wszystkich dostępnych kabli zasilania dysków do napędu i dysku (napęd widać, że pracuje a dysk słychać, że chodzi na każdym kablu zasilania). Próbowałem także działać w biosie - wpisywać ręcznie pojemność dysku, zmieniać na LBA itp.Dokładnie wyczyściłem komputer z kurzu. Sprawdzałem również kondensatory na płycie i w zasilaczu. Nie widzę niczego podejrzanego.Jak podłączam bez zworek do osobnych taśm to czasami wykrywa tylko napęd DVD, czasami tylko dysk. Zdarza się też, że dysk zostaje wykryty niepoprawnie (dziś był widoczny jako 120gb i z dziwną nazwą) lub napęd (który jednak wtedy działa, lecz w biosie widnieje pod dziwną nazwą).Specyfikacje komputera:Płyta główna: Gigabate GA-8SIMLFSBIOS: VERSION; F1, DATE;08/16/2002, PART NUMBER; 6A6IXGORProcesor: Intel Celeron 2GhzRAM: 512mb+256mbGrafika: Nvidia GeForce 4 Mx440 with agp 8xZasilacz: Emko 300WattHDD: WD800 80GBDVD: LG GSA-H12LDo płyty podłączone mam jeszcze:Wifi Atheros AR5007G Wireless Network Adapter4+1 portowy USB pod PCI (do tego wpięty moduł bluetooth) Obecnie komputer się włączył i działa normalnie, ale nie na długo. Post napisałem właśnie z niego. Proszę o pomoc, gdyż nie mogę go wyłączyć. Jak to zrobię to znów bios nie będzie widział dysku ani napędu. Edytowane 26 Lipca 2013 przez ArmenVanLasso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finish Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Sprawdź może zasilacz i moleksy do zasilana, zresetuj cmos biosu zworką, lub wyjmiji baterię na całe 12 godzin, zaktualizuj (wgraj) bios z dyskietki fdd. Płyta jest chyba robiona przez gigabyte dla fujitsu (FSC),bios-http://download.ts.fujitsu.com/Download/ShowDescription.asp?SoftwareGUID=50EFA7E9-BC12-4F3F-B618-A5D0516CC781 Uruchom samą płytę tylko z pamięcią ram, procesorem, kartą gaficzną i dyskiem, bez wifi, kart usb itp. Wyjmij płytę główną i sprawdź czy nie ma uszkodzonych elementów typu spuchnięte kondensatory, nadpalenia, zwarcia (zwarcia na reset, power) itp. No, ale może być też przyczyna w mostku południowym. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...