scoobyskub Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Cześć. Mój problem polega na tym, że w Windowsie 7 mój dysk (HITACHI HTS541680J9SA00 (80 GB)) wyciąga maksymalnie 20 MB/s. Tak jak w tych testach: Natomiast w Ubuntu wszystko jest OK: Dysk nie ma bad sectorów. Na dysku nie ma wirusów/trojanów/adware. Dysk pracuje w trybie UDMA 5: Co robić, by pracował z prędkością równą tej z Ubuntu? Pozdrawiam. Edytowane 29 Lipca 2013 przez scoobyskub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 Usun wszelkie kontrolery IDE z systemu i uruchom ponownie komputer ( takie jaja dzieją sie czasami w winXP ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobyskub Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 (edytowane) Usun wszelkie kontrolery IDE z systemu i uruchom ponownie komputer ( takie jaja dzieją sie czasami w winXP ) To mam usunąć (wraz z oprogramowaniem?)? No i nie mam Windows XP, tylko 7 :P. Nie pomogło. Dalej jest maksymalnie 20 MB/s. Edytowane 29 Lipca 2013 przez scoobyskub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 Stało się to nagle ? Bo dziwne jest to 90% użycie CPU ... Jesli masz załączone AHCI to spróbuj wyłaczyć i zobacz co wtedy..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobyskub Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 Stało się to nagle ? Bo dziwne jest to 90% użycie CPU ... Jesli masz załączone AHCI to spróbuj wyłaczyć i zobacz co wtedy..... Nie wiem czy nagle, bo używam tego kompa jako "serwerek" i do czytania artykułów w Internecie (myślałem, że to normalna prędkość). Prawdopodobnie od początku tak było. Przy włączonym i wyłączonym AHCI ciągle jest 20 MB/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 ZAinstaluj najnowsze sterowniki Intela do chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobyskub Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Instalowałem wczoraj (bez usuwania poprzednio zainstalowanych). Nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Nie masz jakiegoś laptopowego softu do oszczędzania energi? Dysk wygląda jak sztucznie hamowany.W trybie bezpieczeństwa to samo występuje?Spróbuj pousuwać dla testów zbędne rzeczy z autostartu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Daj screena z info nt sterownikow. Bo wyraznie widac, ze dobijasz do 20MB/s i wiecej nie chce pociagnac. Do tego jakies wysokie wyniki CPU Usage - wyglada na konflikt przerwan w urzadzeniu. A moze aktywowal sie tryb SATA Compatible a nie AHCI... ale to raczej by musialo byc w biosie, a na ubuntu dziala... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobyskub Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Nie masz jakiegoś laptopowego softu do oszczędzania energi? Dysk wygląda jak sztucznie hamowany. W trybie bezpieczeństwa to samo występuje? Spróbuj pousuwać dla testów zbędne rzeczy z autostartu. Miałem, ale odinstalowałem. Usługę Lenovo PM (power manager) też zatrzymałem. W trybie bezpieczeństwa też jest maks. 20 MB/s (przed chwilą sprawdziłem). Pousuwałem zbędne rzeczy. Z Lenovo jest tylko jakiś program/usługa do touchpada. Daj screena z info nt sterownikow. Bo wyraznie widac, ze dobijasz do 20MB/s i wiecej nie chce pociagnac. Do tego jakies wysokie wyniki CPU Usage - wyglada na konflikt przerwan w urzadzeniu. A moze aktywowal sie tryb SATA Compatible a nie AHCI... ale to raczej by musialo byc w biosie, a na ubuntu dziala... To znaczy jakiego screena? Z jakiego programu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Prawy myszy na kontrolerze ICH7, właściwości, zakładka Driver (sterownik?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobyskub Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 (edytowane) Proszę: Szczegóły sterownika: Próba aktualizacji: Co do AHCI i Compatible - w BIOS-ie jest ustawione AHCI. EDIT: Właśnie zauważyłem, że nie mam najnowszej wersji sterownika do chipsetu Intela. Mam najstarszą wersję: Ściągałem i instalowałem tę najnowszą, ale najprawdopodobniej nie zainstalowała się... W jaki sposób usunąć starszą wersję, żeby zrobić "clean install"? EDIT: Instaluję najnowszą wersję "g1ic09ww.exe", ale w menedżerze dalej jest wersja 9.1.1.1016... Edytowane 30 Lipca 2013 przez scoobyskub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobyskub Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Nikt nie ma żadnych propozycji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Ze strony Intela pobierz właściwy dla chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobyskub Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Instalowałem najnowsze stery do kontrolera. Dalej nie działa, ale coś nowego odkryłem. Oto co znalazłem w sterownikach dysku twardego: Chodzi o DozeHDD.sys. Myślę, że to ten sterownik jest przyczyną zaniżania wydajności. Jak go skutecznie usunąć? Do czego on w ogóle służy, bo na Google coś nie mogę znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Jakiś sterownik Lenovo. Imo masz tam niezły burdel... Po co jakieś oddzielne sterowniki? Do działania pełną parą hdd potrzebujesz sterowników do chipsetu i tyle. Zainstaluj jakiegoś driver cleaner'a, przejedź dysk i po wypieprzaj niepotrzebne rzeczy :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobyskub Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Usunąłem dozehdd.sys, ale nic to nie dało :(. Udało mi się zainstalować za pomocą programu drivermax najnowszą wersję kontrolera, ale też nic to nie dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobyskub Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Okazało się, że szyfrowanie dysku programem TrueCrypt powodowało problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...