Skocz do zawartości
mister_p

Czy opłaca się zmieniać zasilacz? Stary, ale jary VX450

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w planie przesiadkę z wysłużonego E8400 na nowsze bebechy - myślałem o i5 na Haswellu, płycie MSI Z87-G43 i 8GB DDR3. Grafikę na razie zostawię sobie tą co mam (HIS HD5850 Cooler V), ale z czasem też na pewno wymienię na mocniejszą. Może pod koniec roku 79xx stanieją, a jeśli nie to pewnie padnie na 7870.

Stąd pojawia się moje pytanie - czy z takimi planami rozbudowy opłaca mi się wymieniać prawie 5 letniego Corsaira VX450? Myślałem o SilentiumPC Gladius M1 550 lub 650W, ewentualnie BeQuiet! L8 CM 530/630W. Zależy mi na ciszy - tutaj do Corsaira nie mam zastrzeżeń, ale nie chciałbym się martwić w przyszłości czy mi starczy prądu jak będę chciał zmienić grafikę na mocniejszą albo zmienić procesor. Gdybym te kilka lat temu nie chciał zaoszczędzić i kupiłbym coś w granicach 550-600W dzisiaj nie musiałbym się martwić ;)

Sprecyzuję jeszcze - nie zamierzam budować żadnych konstrukcji na wielu GPU (crossfire/sli), lekkie OC procka pewnie będzie (o ile da radę)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak z tym VX się nic nie dzieje to go zostaw .

I5@stock ma nie wiele wyższy pobór prądu niż E8400@Stock ( TDP wyższe o 19W choć w praktyce część tej mocy idzie na iGPU ) .

HD7870 ma lekko mniejszy pobór prądu niż HD5850 .

Powinien dać radę . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Identyczny zasilacz ciągnął u mnie 2500K@4ghz+gtx570+przyległości(5 wentyli 120mm, 2 dyski etc) i nie wykazywał śladów robienia bokami, a taki gtx570 żre prądu sporo więcej od jakiegokolwiek 7870, nawet wersji TahitiLE.

Więc myślę że żadnego problemu być nie powinno, tym bardziej że zasilacz jest zrobiony bardzo porządnie na najlepszych podzespołach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam. Właśnie wtedy go kupiłem ;)Ostatnio szukając informacji na temat tego VX450 natknąłem się na jakiś test (nie było go jeszcze wtedy kiedy kupowałem) gdzie wycisnęli z niego 570W poniżej 50 st.C i nadal zachował > 80% sprawności :) Mój trochę przelatany egzemplarz już pewnie takich wyczynów nie powtórzy, ale macie rację - zostawię go sobie i zmienię dopiero jak nie będzie dawał rady... Jako, że jest już po gwarancji to może pokuszę się o rozbebeszenie obudowy i dorobienie sobie wtyczek - będę miał wtedy jedyny w swoim rodzaju modularny VX450 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a udało się im to dlatego,ze to tak naprawdę seasonic s12 500w sprzedawany pod różnymi naklejkami- np Antec EarthWatts 500W to ta sama konstrukcja tylko z gorszymi(!) kondensatorami.

http://www.hardwaresecrets.com/article/540

http://www.hardwaresecrets.com/article/526

Zatrzymaj go bo to sprzęt na lata i wbrew linii z której pochodzi(VX) robiony jak produkt Premium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi