mister_p Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2013 Zastanawiam się nad wyborem jedej z tych dwóch obudów - może moglibyście mi poradzić. Jak na razie mam następujące przemyślenia: 1. Wentylatory: 3 x 120 (SPC) VS 120 + 2 x 140 (FD) - punkt dla Core 3000 2. Filtry przeciwkurzowe - punkt dla M40 (dodatkowy filtr na dole + zdejmowany filtr na topie) 3. Sterowanie wentylatorami - regulator obrotów (FD) VS trzy dwustopniowe przełączniki (SPC) - tutaj chyba punkt dla Core 3000. Przełączniki wydają mi się dziwaczne, a regulator wypnę ze śledzia i zamontuję sobie na frontpanelu 5,25" (własna konstrukcja) 4. Zatoki 5,25" - Core 3000 ma tylko dwie sztuki - wystarczy mi raptem na DVD i wspomniany wyżej panel. Tu punkt dla M40 (3 szt.) 5. Stacja dokująca do dysków to oczywiście plus dla M40 6. Więcej miejsca na organizację kabli jest w Core 3000 - to plus bo nie posiadam modularnego zasilacza... Kolejne rzeczy to kwestia gustu - obie są podobne, ale chyba Core 3000 jest mimo wszystko ładniejsza. Ma fajny, mały reset :) Diody hdd i zasilania mnie nie obchodzą - zastępuję je własnymi wskaźnikami na panelu. Zależy mi na ciszy, więc może mi podpowiecie - czy wentylatory dołączane do Core 3000 są znacznie lepsze od tych w zestawie z M40? Pewnie wielu użytkowników miało podobny dylemat bo to obudowy w podobnej cenie oferujące podobne możliwości - może zwrócicie mi uwagę na coś co przegapiłem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Czy ja wiem czy te budy są w podobnej cenie - chyba że dla ciebie różnica cenowa 50-90 zł to podobna cena . Konkurencją cenową dla Core 3000 jest model Regnum L50 , np. morele.net różnica cenowa to tylko 11 zł . 3 wentylatory w zestawie - 2x120 mm + 1x140mm , 4 x 5,25" , także ma filtry . Warto go też rozważyć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister_p Opublikowano 30 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2013 Obejrzałem sobie Regnum L50 ale niespecjalnie mi się podoba... Niby wszystko ma - filtry, dużo miejsca, wentylatory itd, ale regulator obrotów na topie, przyciski power/reset i sanki do dysków wydają mi się jakieś tandetne - już M40 sprawia lepsze wrażenie (oczywiście mówię o zdjęciach - najlepiej byłoby je obejrzeć "na żywo"). Koszyk na dyski jest jednoczęściowy i nie ma możliwości zdemontowania... Ogólnie coraz bardziej skłaniam się do zakupu Core 3000. Czy ktoś ma doświadczenie ze stockowymi wentylatorami SilentiumPC i Fractal Design? Jak wypadają w porównaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister_p Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 Znalazłem kolejnego kandydata w cenie ~300zł - Xigmatek Midgard II. Martwią mnie tylko temperatury w tej budzie - na testach nie wypadła w tej kwestii za mocno (dużo słabiej niż Core 3000) :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...