rydzykje Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) Witam, chciałbym prosić o pomoc nieco bardziej doświadczonych, zorientowanych w sprzęcie ludzi w dobraniu dla mnie odpowiednich podzespołów dla komputera. Komputer ma służyć do gier i zabaw z środowiskami wirtualnymi (vmware) - powiedzmy budżet to 7-8k, aczkolwiek chciałbym wydać jak najmniej przy jak najlepszej wydajności/jakości sprzętu. Czasem lubię bawić się w podkręcanie - czysta ciekawość Po złożeniu chciałbym nie upgrade'ować sprzętu przez jakieś 3-5 lat. MB: ASUS Maximus VI Hero czy ASUS Z87 SaberTooth - tutaj mam dylemat, jeżeli polecacie jakieś inne to walcie śmiało CPU: Intel i7-4770K - to mój typ (czekam na inne propozycje, potwierdzenie) GPU: Gigabyte GeForce GTX780 WF - czytając artykuły z testami chyba wypadła najlepiej w porównaniu z innymi 780,770 w stosunku do Titana (nie wspominając o AMD) RAM: 2x8GB - tutaj mam problem, jeżeli Kingston to z HyperX, jeżeli Corsair to z XMP - tylko co to tak naprawdę jest? HDD: 1TB Seagate 7200 rpm, 64MB SSD: Corsair, Plextor, Samsung 128GB Zasilacz: ? Obudowa: szału być nie musi Chłodzenie procka: ? Z góry dzięki za wszystkie propozycje. Pozdrawiam, Mat Edytowane 31 Lipca 2013 przez rydzykje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 Płyta - spokojnie starczą sporo tańsze płyty na Z87 np. Astrock Z87 Extreme 4 kosztujący połowę ceny podanych płyt Asus . Procek i ram może być - choć w jakim stopniu będą to gry a w jakim stopniu zabawa z wirtualizacją ? Jak gry to będzie większość czasu to I5 4670K + 8GB wystarczy spokojnie . SSD - przy tym budżecie brał być coś z wyższej półki i większego np. Plextor M5P czy Samsung 840 Pro - oba w wersji 256GB . Karta może być . Zasilacz - jakaś modularna konstrukcja dużej mocy z certyfikatem 80+ Silver / Gold ( choć sam certyfikat to nie koniecznie , równie dobrze może być to 80+ Bronze ) np. Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W za 345 zł ( 80+ B ) , XFX XXX 650W - 364 zł ( 80+ B ) , Be Quiet! STRAIGHT POWER CM BQT E9-CM-580W - 440 zł ( 80+ G ) , Corsair HX 650W - 474 zł ( 80+ G ) , OCZ ZT 650W - 338 zł ( 80+ B ) . Buda - też warto brać coś lepszego np. Fractal Design Core 3000 , SPC Regnum L50 czy Gladius X80 , Corsair serii Carbide , jakieś lepsze CM np. HAF . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzykje Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 Płyta - spokojnie starczą sporo tańsze płyty na Z87 np. Astrock Z87 Extreme 4 kosztujący połowę ceny podanych płyt Asus . Procek i ram może być - choć w jakim stopniu będą to gry a w jakim stopniu zabawa z wirtualizacją ? Jak gry to będzie większość czasu to I5 4670K + 8GB wystarczy spokojnie . SSD - przy tym budżecie brał być coś z wyższej półki i większego np. Plextor M5P czy Samsung 840 Pro - oba w wersji 256GB . Karta może być . Zasilacz - jakaś modularna konstrukcja dużej mocy z certyfikatem 80+ Silver / Gold ( choć sam certyfikat to nie koniecznie , równie dobrze może być to 80+ Bronze ) np. Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W za 345 zł ( 80+ B ) , XFX XXX 650W - 364 zł ( 80+ B ) , Be Quiet! STRAIGHT POWER CM BQT E9-CM-580W - 440 zł ( 80+ G ) , Corsair HX 650W - 474 zł ( 80+ G ) , OCZ ZT 650W - 338 zł ( 80+ B ) . Buda - też warto brać coś lepszego np. Fractal Design Core 3000 , SPC Regnum L50 czy Gladius X80 , Corsair serii Carbide , jakieś lepsze CM np. HAF . Procek i ram - przede wszystkim gry. Wirtualizacja to dodatek, czasem trenuje/sprawdzam rzeczy potrzebne do pracy :) MOBO - czy ten Asrock w solidności/wydajności jest porównywalny do płyt które wymieniłem? Co z chłodzeniem procka? Chodzi mi o to żeby żaden z podzespołów nie był wąskim gardłem dla innego. za 3 lata to juz będą inne procki procki z K nie wspieraja czegoś od wirualizacji sprawdź na stronie intela bo nie pamiętam Wiem, że będą :) Z tym, że chyba nie będzie aż tak dużej różnicy w wydajności - prędzej w poborze prądu ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzykje Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 z prądem zejdą pewnie jeszcze tylko ze wyja pewnie ddr4 -pci ex 4 sata 4 albo i inne jakieś nowe złacza i tym podobne wynalazki Ale myśląc tym tokiem to nigdy nic nie kupię :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 Kwestia wydajności płyt - dziś to w zasadzie drobne ułamki procent jeżeli chodzi o poszczególne modele płyt oparte o ten sam chipset czy nawet grupę chipsetów pod dany sprzęt ( np. B85 i Z87 w przypadku Haswella czy B75/Z77 dla IB ) . To już nie te czasy że firmy robiły płyty na tandetnych chipsetach np. od SiS czy stare chipsety NV . Kwestia jakości i solidności - też się dużo zmieniło , Asus spadł z jakością swoich wyrobów a nadal się ceni a Asrock znowu mocno zyskał jeżeli chodzi o jakość swoich płyt - w niższych segmentach cenowych to Asrock kosił konkurencję równo i dokładnie . Co prawda podany model jest nie wiele czasu na rynku ale ogólnie seria Extreme od Asrocka to dość dobre płyty , także niektóre z serii Pro ( np. legendarna już P67 Pro3 ) . Możesz spokojnie brać podanego Asrocka . Procek i ram - skoro zdecydowanie przez większość czasu grać to bierz I5 i 8GB ramu , co do wirtualizacji - to procki z literą K mają VT-X , brak im za to VT-D . A co do wydajności nowych procków Intela w przyszłości to zobaczymy - na razie to Intel dał ciała specjalnie w kwestii wydajności i skupił się na czym innym . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzykje Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 A co z chłodzeniem procka? I o co chodzi z XMP i HyperX przy RAM - wpływa to na współpracę z prockiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 HyperX to seria ramów i ssd od kingstona, a XMP to profile pamięci ram, polecam wujka google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzykje Opublikowano 31 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2013 Po przeczytaniu Waszych rad złożyłem coś takiego:http://www.morele.net/inventory/info/60rCIo/ Co o tym myślicie? Coś do zmiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zasilacz i ram za drogie , zasilacz spokojnie starczy wspomniany wcześniej BQ Strait Power 580W a ponad 150 zł tańszy . Ram odpada - za prawie 200 zł taniej można mieć nasze Goodramy 2x8 GB DDR3 1 333 mhz CL9 . Różnica w wydajności bardzo nie wielka a ram sporo tańszy . Zresztą wcześniej ci napisałem - jak 90% czasu będziesz grał to bierz I5 + 8GB ramu . Sporo zaoszczędzisz a wydajność taka sama w stosunku do I7 + 16GB ramu . Płyta też droga - spokojnie starczy model Extreme 4 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Płytę zamień na extreme 3 lub 4, no chyba, że koniecznie potrzebujesz takiej ilości gniazd sata. Dysk koniecznie zamień na 256GB, zmieścisz na nim wszystkie gry i programy, a pamięci na te: http://www.morele.net/pamiec-corsair-cmz16gx3m2a1600c9g-530595/ (szkoda kasy na droższe, jeśli nie chcesz pobijać rekordów w benchmarkach). Na obudowę weź lepiej Fractal Define R4 lub Bitfenix Ghost - o wiele lepsze i dobrze wyciszone budy. No i zamień tego zalmana na HR-02 Macho - CNPS14 nie spotkał się raczej z pozytywnymi recenzjami. EDIT: Reyden - między 1333 a 1600 potrafi być jeszcze pewna różnica i do tego warto jeszcze dopłacić. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzykje Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Ok, po przeanalizowaniu nanoszę poprawki które zaproponowaliście. Jeszcze pytanie odnośnie SSD Plextor M5P czy Samsung 840 Pro ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Obojętne, z obu będziesz zachwycony. Są zresztą na naszym portalu recenzje obu dysków, możesz poczytać. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzykje Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Jeszcze zastanawia mnie grafika. Czytałem artykuły z testami, opinie na kilu forach i zastanawia mnie teraz sens wydawania 2500 zł za bardzo niewielki skok wydajności pomiędzy GTX770 a GTX780. Co o tym sądzicie? Zotac GeForce GTX770 całkiem dobrze prezentował się w testach na PurePC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...