Skocz do zawartości
Lukhas

Karakorum, problem z wentylatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem ze swoim Karakorum, a dokladniej z wentylatorem. Otoz... od pewnego czasu harczal. Wyczyscilem go, ale niestety nic to nie dalo. Dzis padl kompletnie - zacinal sie, a komputer pikal i pikal.. Patrzylem na jego prace i niestety musialem stwierdzic jedno - do wywalenia.

I teraz mam pytanie. Czy w zwiazku z powyzszym moge kupic w sklepie komputerowym sam wentylator do radiatora z karakorum? Lub jesli musze kupic razem z radiatorem, to moge tylko zamontowac sam wentylator? Nie chce demontowac aktualnego, z racji, ze sie zbytnio nie znam, a nie chce czegos uszkodzic.

Licze na szybka odpowiedz, jesli mozna prosic.. jutro juz chcialbym zakupic wentylator.

Przepraszam z gory za double ale chcialem dopisac, ze mam q9550 @3.2.

Sa niby wentylatory do procesorow bez radiatorow za 20-30 zl ale obawiam sie, ze skoro sa tanie to nie uciagna..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o to mi chodzi, bo z tego, co przegladalem w opisach sklepowych to bylo napisane, ze np. dany wentylator jest przeznaczony do obudowy komputera. Stad tez zaczalem sie zastanawiac czy taki bedzie pasowal do radiatora od karakorum, ale widocznie chodzi tylko o wymiary i obroty (mam racje?)

I jeszcze takie dodatkowe pytanie. Czy jak podlacze wentylator bez regulatora predkosci to on bedzie dzialal automatycznie (zmieniajac predkosc w zaleznosci od temp. procesora) czy jak? Bo ja i tak ustawiam regulator na max. Teraz jest dodatkowy problem - wysokie temperatury za oknem.

Ah i jeszcze jedno. 2000 rpm to minimum? Widzialem Zalmana 900-1500 rpm w tych rozmiarach u mnie, to bedzie duzo gorsza jakosc dzialania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Obszerny temat o wentylatorach 120mm

2. Nie wiemy jaką masz płytę także regulacja może być przez PWM ( jak kupisz taki wentylator ).

3. Obroty nie są tak istotne jak przepływ i wymiary. Bo kupując 120mm wentylator który ma słaby przepływ pomimo relatywnie normalnych obrotów można przegrzać CPU.

4. Na 3.2GHz bez zmiany napięć na Q9550 powinien wystarczyć przeciętny Zephyr/Mistral. Chyba że chłodzenie masz ułożone horyzontalnie - wtedy łożysko wentylatora musi być lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja plyta to Asus P5B Premium. Tak jak wspomnialem, mam chlodzenie Karakorum i chce po prostu wymienic wentylator. Kontroler w razie czego mam. Rozumiem, ze im wiecej CFM tym lepszy jest, a jaka to musi byc mniej wiecej wartosc by pasowalo dla mojego procesora? Czytalem ten temat wyzej, ale za wiele sie nie dowiedzialem, a dodatkowo jestem na telefonie i tutaj ciezko bez tapatalk..

Ogolnie to dzis jade do Komputronika po te chlodzenie. Z tego co widzialem w internecie to nie maja za szerokiego wyboru... Niestety inne sklepy za otwarte do 18, a ja dopiero po 19 jade i musze dzis kupic.

Znalazlem dostepny taki - Zalman ZM-SF3.

http://www.quietpc.com/zm-sf3

120x120x26.4

900-1500 rpm

18-23 dBA

lozysko ELQ

CFM przy max. obr. - 60.4

CFM przy sr. obr. - 47.0

Nada sie taki lub podobny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na karaka wejdzie dowolne 120 mm , sam mam od dłuższego czasu podświetlanego Zephyra 120 mm i jest dużo cichy niż oryginał .Regulatora obrotów z Karakorum się pozbyłem .Już Zephyr 120 mm wystarczy , droższe to np. Enermax 120 mm .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok rozumiem. Tak jak mowilem wybor mam niewielki, takze np. czy taki Zalman bylby w porzadku? Moglbym tez zamowic przez internet, tylko nie wiem czy zdazyliby do piatku przyslac towar, raczej watpie.

Zalman jednak odpada. Znajde jakis inny 120 mm z dobrym przeplywem. Jak cos to tutaj wrzuce propozycje, ale chyba juz wiem czego mam szukac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi