iChudy Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam! Specyfikacja: i5 3570k ASrock z77 extreme4 OCZ ModXstream 700w SilentiumPC Fortis HE 1225 Obudowa: Zalman Z11 Zacząłem podkręcać procesor który jest teraz na wartości 4.3 GHz. Wszystko działa stabilnie lecz gdy robie testy w prime95 sposobem "Small FFT" (po kilku sekundach) lub tez programem OCCT (po 11 min.), moje temp. osiągają ponad 85 stopni. Napięcie ustawione w biosie jest na +0.010 V. Chciałbym wykręcić ten procesor na 4,5Ghz tylko, że moim problemem są wysokie temp. PS Przy 4,2GHz i napięciu +0.005V, temperatury nie zbliżały się do wartości 80C. Help please @edit W poniedziałek zmieniam pastę... ale na jaką.... polecacie jakąś? Może nawet zmienię coolera na Macho 120 Black'n White Skręciłem do 4,2GHz ale wciąż temp. dochodzą do 80... (po 2 minutach i przerywam aby nie spalić czegoś ) Zrobiłem screeny BIOSu: Na jednym screenie widać +0.010V ale zmieniłem później to na +0.005V gdy skręcałem na 4,2GHz... Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez iChudy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iChudy Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2013 ref Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr@bollo Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 sprawdz chlodzenie - moze jest krzywo zamontowane albo nie dociska z ktorejs strony.no chyba ze jedziesz na boxowym chlodzeniu to wtedy temp. jest raczej normalna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 poczytaj wątek o ivy bridge, a w skrócie się dowiesz że to nie wina radiatora tylko dennej pasty jaką dał intel między rdzeniem a ihs (czapką na procku) także wymień radiator na macho i jak masz jaja ściągnij ihs i wymień pastę, jak chcesz przetestować stabilność bez super temperatur, to pograj sobie w battlefield 3 na metro i +1000 ticketów jak wytrzyma kilka rund bez zwiech to na 99% stabilny, u mnie na 3770k bf3 prędzej wykrywał błedy jak wszelkie prime95, occt i inne syntetyki razem wzięte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iChudy Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Napisalem przecież że będę w poniedziałek zmieniał pastę.... w poniedziałek dlatego bo muszę tą pastę w końcu kupić a dziś jakby się nie da.... Czy kupienie macho jest niezbędne? :P Co do BF3 to będzie dla mnie ogromna przyjemność testować to w ten sposób :P W końcu nagrywa się na YouTube BF'a :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Napisalem przecież że będę w poniedziałek zmieniał pastę.... Rozumiesz różnicę pomiędzy "pod" i "na" :?: ;) UEFI ma funkcję robienia srceenów bez użycia telefonu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...