Skocz do zawartości
granat1166

Monitor pod GTX 690 co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Obecnie posiadam monitor firmy DELL, a dokładnie model U2311H. Chciałbym wymienić go na coś lepszego i wyższej rozdzielczości. Co wybrać? Podobają mi się monitory w forjmacie 21:9 ale zwykłe 16:9 też może być. Zastanawiałem się nad rozdzielczością wyższą niż FULL HD. Co o tym myśliecie? Oczywiście komputer służy do grania, oglądania filmów i przeglądania neta. Nie wiem też co wybrać czy TN 120 Hz czy IPS 60 Hz. Pomożecie? Jakie modele są warte uwagi. Cena max do 2500zł.

Edytowane przez granat1166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak do grania i filmów, to 21:9 Ci się mało przyda, niewiele jest filmów i gier obsługujących takie rozdzielczości. Przy dużych ekranach unikaj TN, będziesz miał duże rozbieżności w kolorach pomiędzy górą, a dołem. Ja bym popatrzył po Dellu u2713H, lub nawet HM - ten pierwszy ma lepszą paletę barw (8bit+FRC, a nie samo 8bit) i większy wybór przyłączy i większe możliwości kalibracji, za to HM jest tańszy i bardziej responsywny.

Edytowane przez Dammeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było coś takiego, jak yamakasi, ale ten wynik uzyskiwali za pomocą "podkręcania matrycy" i wiele monitorów od nich potrafiło mieć od tego swoje wady. A obecnie zawiesili sprzedaż swoich produktów (na ebay coś może da się kupić, ale moim zdaniem nie warto, tym bardziej, że to 6bit, a to oznacza poważnie ograniczoną paletę barw).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi