roqqal Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 WitamNajpierw specyfikacja komputera:intel i5-3570k 3,4GHz (nie podkręcony...jeszcze ;p)MSI Z77A-G45radeon HD 7850 1gb msiG.Skill 4GB 1600MHzBeQuiet PurePower L7 530W (kupiony w 2009r)WD RED 2tbJakiś czas temu komputer zaczął mi wariować, jak go zostawiałem na dłużej i przychodziłem monitory były wyłączone, komp działał, jakby byl w stanie wstrzymania ale nie chciał sie obudzić i był przymusowy reset (w ustawieniach nie mam wlaczonego stanu wstrzymania, tylko wylaczenie monitorów).Oraz sporadyczne podczas jakiegoś wiekszego wysiłku jak ładowanie gry (podam przykład ARMAII, nowy mortal itp.) i robienie coś w tle zaczął mi sie resetować co jest dosyć uciążliwe.Jeszcze podczas gry w arme jak przybliżam loernetką albo lunetą czuje minimalne zwiechy, taki spadek do zera fpsów i pózniej pobudka i znowu wszystko normalnie (30fps+)Na pozcątku myślałem że to dysk nie wyrabia, zwiechy, resety itp ale dysk jest dosyć nowy, nie ma nawet pół rokuDysk podłaczony jest pod złącze 6gb/s0 bad sectorów. I później pomyślałem że to wina zasilacza bo wraz z pamięcią ram mają już prawie 4lata Nie mam możliwości sprawdzenia napięć miernikiem (bo go nie mam [jutro kupie]), tak więc na programach sprawdzających napięcie nie ma co polegać bo w speedfanie wszystko było ok oprócz +12v, które wynosiło coś koło 10,4V, a już w everescie i w biosie były duże odchylenia, ale dopuszczalne Po rozkręceniu zasilacza wszystkie kondensatory wyglądają normalnie, żaden nie jest jakoś zauważalnie spuchnięty, a napewno nie ma żadnego rozwalonego. Możliwe że zasilacz po prostu sie zestarzał? I tak miałem zamiar go wymieniać na wrzesień/październik wraz z kartą graficzną, obudową i dokupieniu ram, ale jesli to na bank jest wina zasilacza to zmienie już teraz na jakiś podobny, może coś koło 600W na lepszą grafe i podkręcenie procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Najlepiej to podmienic zasilacz i sprawdzic czy to on powoduje problemy. Byc moze plyta strzela focha lub pamiec. Arma sie nie sugeruj, ta gra jest kaprysna i nawet na mocnych konfigach chodzi slabo. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roqqal Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie mam za bardzo innego zasilacza do podmiany, chyba że znacząco słabsze, ale wtedy bym musiał bez grafiki sprawdzać. Problemy są tylko przy obciążonym kompie (nie tylko przy armie), a podczas obciążenia to wolałbym nie ryzykować ze słabszym zasilaczem Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez roqqal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Dobre 350W wystarczy z zapasem. Jak masz jakieś zasilacze na stanie, podaj modele, moce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roqqal Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Najlepsze co u siebie (skup złomu) znalazłem to to: leżał troche na dworze i popadało no niego, ale w środku suchy i wyczyściłem go z dużej ilości kurzu. z tego co czytałem w topicu kupujemy zasilacz to fortron/source nie jest złe, ale nie jestem kompletnie obeznany w tym sprzęcie. Nie wiem czy wogóle tak da sie sprawdzic sprawność mojego zasilacza bo on wariuje przy obciążeniu kompa, a ta 400-tka tego raczej nie wytrzyma. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez roqqal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Nie jest źle - jeśli ten fortron jest sprawny to sobie poradzi i z prockiem i z grafą. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roqqal Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) To podłączyć go pod kompa i sprawdzać pod sporym obciążeniem żeby zobaczyć czy działa tak samo jak na 530-tce? długo tak wytrzyma? Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez roqqal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 O ile jest sprawny to wytrzyma - 350W na 12V powinno spokojnie utrzymać ten konfig. Choć Twoje problemy to raczej coś sterownikowego/grafa/płyta lub mix tychże, ale to takie gdybanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roqqal Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Komp chodzi na tym zasilaczu, ale brakuje mu jednego złącza 4-pinowego do zasilania płyty głównej, bo ona potrzebuje 2 takich wtyczek, a w zasilaczu jest tylko jedna Mimo to próbować pod obciążeniem czy sie zresetuje? @EDIT: Przetestowałem, wszystko o wiele lepiej hula niż na BeQuiet, komp sie nei resetuje, wszystko płynnie działa, czuć różnice. I teraz dwa pytania: 1-jak długo moge używać tej 400-tki i jak bardzo ryzykowne to jest? 2-jaki zasilacz kupić, jeśli niedługo chce wymienić grafike (chyba GTX 770), podkręcić procka + nowe chłodzenie, dokupić z 4gb ramu i zmienić obudowe: Może to samo, delikatnie odnowione ? http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-bqt-l8-cm-530w-80-plus-bronze-activepfc-2xpci-e-bn181-418344/ Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez roqqal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 A ty to chyba masz problem z czytaniem. Ile razy wyżej zostało napisane, że zasilacz ten spokojnie da radę z tym zestawem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roqqal Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Wiem że było to wspominane, ale ciągle się martwiłem brakiem tej drugiej wtyczki 4-pinowej, ale jeśli mówicie że będzie wszystko ok, to dzięki wielkie ;) Jutro zamówie zapewne BeQuite'a 530W, albo jeszcze coś poszperam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Tą drugą wtyczką 4 pinową się nie przejmuj.Jeśli robisz OC to wtedy owszem będzie przydatna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...