Xaorus Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Witam. Jestem tu nowy ale mam bardzo ważne pytanie. Szukam dysku do 250 zł ma mieć on od 500 gb do 1 TB. Zastosowanie to Photoshop, Rendering i przechowywanie sporej liczby video z racji bycia videomakerem. Dysk ma być jak na tą cenę przede wszystkim szybki i wydajny. Tytuł tematu odnosi się do dylematu. Otóż na morele.net znalazłem dyski sshd, które z opowieści ludzi są zgodne z PC i mogę je spokojnie zamontować a wydajnościowo będą idealne, z drugiej strony po wypytaniu konsultanta na morele.net uzyskałem odpowiedź "dysk jest przeznaczony do laptopów". Tak więc proszę was o: Poradę czy SSHD da się zamontować w PC i czy skok wydajności i startu systemu będzie znaczący. Obserwowałem ten dysk: http://www.morele.net/dysk-twardy-seagate-momentus-thin-500gb-2-5-st500lt012-st500lt012-479555/, Jeśli jednak HDD będzie lepszy to proszę o podanie linku morele.net do dysku HDD. Kompletnie nie orientuje się akurat w tych komponentach komputera a chcę aby wszystko działało sprawnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) To jest zdaje się zwykły HDD 2.5, a nie hybryda. Tu masz 1TB dysk HDD + 8 GB SSD. http://www.morele.net/dysk-twardy-seagate-hybrydowy-sshd-2-5-1tb-sata-600-8gb-ssd-64mb-cache-st1000lm014-571532/ Pytanie czy to dobry pomysł i z jakiego systemu masz zamiar korzystać. 8 GB to troszkę mało.Zwłaszcza że masz zamiar go montować w PC. Te dyski są robione z myślą o laptopach, gdzie systemy mogą zajmować troszkę mniej. Nie zmienia to faktu że 8GB to i tak mało. Ja bym na Twoim miejscu odkładał na jakiegoś Cruciala m4 64GB. U mnie Win7 zajmuje obecnie znacznie więcej niż 8 GB, ale mam go ponad 2 lata na Crucialu C300 i do dziś otwiera się tak samo szybko. Magia SSD ;) http://cenowarka.pl/crucial-m4-ssd-64gb-ct064m4ssd2-a626831.html Tu masz porównanie startu systemu na poszczególnych dyskach. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaorus Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Dysk ssd odpada. Drogi i do tego za mały. Nie potrzebuje dysku jedynie pod system. Ma on służyć jako miejsce na gry,system oraz magazyn filmów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Auguste Rodin Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Pytanie czy to dobry pomysł i z jakiego systemu masz zamiar korzystać. 8 GB to troszkę mało.Zwłaszcza że masz zamiar go montować w PC. Rybek, te 8 GB działa jako cache. Na tym się systemu nie stawia Te dyski są robione z myślą o laptopach, gdzie systemy mogą zajmować troszkę mniej. Tak się składa, że w lapach masz przeważnie system z bloatware, więc zajmuje więcej, niż goła instalka. @Xaorus To co zalinkowałeś to nie sshd, tylko zwykły powolny talerzowy dysk 2,5". Jeśli nie stać cię na ssd lub sshd, wybierz zwykłego hdd 7200rpm, który do zabawy w edycję filmów będzie bardziej odpowiedni. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Auguste Rodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Rybek? Ok... panie wyuczony. Tak czy inaczej wybór chybiony. Wolałbym wziąć szybki dysk HDD pod gry i osobno SSD pod system. Za 200 zł można znaleźć już coś sensownego. Polecam poczytać temat od dyskach SSD może to rozwieje wątpliwości. Tu nawet nie chodzi mi o sam start systemu, ale praca na mniejszych plikach i sama praca na systemie jest o wiele wygodniejsza. Niektórych to nie rusza i ostatnio długo przekonuje mojego znajomego do takiego zakupu. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Tak tak, dobrze gadają. Te dyski wyposażone w pamięć flash są drogie, a wydajność nie powala na kolana i tak. Lepiej kupić normalnego twardziela a resztę kasy zacząć odkładać na normalne SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaorus Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Jeśli chodzi o szybkiego twardziela to co polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Jeżeli chodzi o szybkość, ja zdecydowanie mogę polecić to co mam w stopce. Musisz tylko zachować czujność, aby nie trafić na wersję z talerzami 666 GB (rozróżnia się po numerze seryjnym). Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...