Skocz do zawartości
mostom

Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

O zasilaczach już było wiele razy - ale w każdym wątku o zasilaczach jest więcej pogadanek niż odpowiedzi na pytania.

Jaki zasilacz byście polecili do 150 zł.

Mój Feel nie wyrabia po zmianie płyty z MSI KT2V na Epoxa.

Mam dwa dyski 80 GB, nagrywarkę, CD-ROM-a, dwa wentylatory na obudowie, jeden na karcie graficznej i te co muszą być - czyli w zasilaczu i na procku. Do tej pory wsio chodziło ale Epox jest bardziej Watożerny :D .

Z góry dziękuję za wszystki sensowne odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakis forton 300W za reszte kup browary :D

a CHIEFTEC (HPC-360-202) 360W jest dobry ? Trochę droższy niż poprzeczkę ustawiłem - ale czy warty tej kwoty?

Na allegro pojawilo się coś takiego? Myślicie, że warto to brać? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14113864

Q-TEC 550 WATT ATX 2.03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie że jest dobry i nie takie rzeczy będzie dźwigał jak twój konfig. tylko że cena odpowiednio wyższa.

ja polecam fortona 300W z allegro, będzie spoxik i kupisz go za 80zł (Haszyd) lub za 60zł (u innych mniej sprawdzonych). jeśli chcesz fortonika to zajrzyj do wątku o zasilaczach FSP, tam dowiesz się od kogo warto wziąć żeby był porządnie zrobiony. ja mam tylko 250 W a śmiga aż miło. i dałem 35zł + wysyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chcesz fortonika to zajrzyj do wątku o zasilaczach FSP, tam dowiesz się od kogo warto wziąć żeby był porządnie zrobiony. ja mam tylko 250 W a śmiga aż miło. i dałem 35zł + wysyłka.

Dzięki za rady - a w wątku o zasilaczach FSP cały czas jestem i staram się to przeczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 159 zł masz nowiutkiego chiefteka 300W HPC-300-202

spokojnie ci styknie

Ale z tego co widzę 300 ciężko jest znaleźć. 360 i 420 są - ale dużo droższe. Czy w przypadku Chieftec-ów też mogą być lepsze i gorsze zasilacze (tak jak w przypadku Feela) ? Trzeba zwrócić na coś uwagę kupując takowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze sie nie spotkalem ze zlymi opiniami na temat chiefteka

a ta 300 jest bodajze w siriusie

O.K. jest - dzięki

A czym się różni to aktywne PFC od pasywnego? Bo zastanawiam się czy lepiej zainwestować w dobry zasilacz z aktywnym PFC (to chyba jakieś zabezpieczenia - z tego co wyczytałem), czy lepiej kupić bez PFC i dobrą listwę zasilającą (ale wtedy cenowo wyjdzie na to samo).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze sie nie spotkalem ze zlymi opiniami na temat chiefteka

a ta 300 jest bodajze w siriusie

O.K. jest - dzięki

A czym się różni to aktywne PFC od pasywnego? Bo zastanawiam się czy lepiej zainwestować w dobry zasilacz z aktywnym PFC (to chyba jakieś zabezpieczenia - z tego co wyczytałem), czy lepiej kupić bez PFC i dobrą listwę zasilającą (ale wtedy cenowo wyjdzie na to samo).

IMHO lepiej kupic z active PFC.

Aktywne PFC ma za zadanie "odciazac" siec zasilajaca z zaklocen powodowanych

przez zasilacze impulsowe, czyli podczas pracy takiego zasilacza robi on

mniejszy balagan w sieci energetycznej jak zasilacz bez PFC lub z pasywnym

PFC.

Update :

Dlaczego zakladasz 2 topiki o tym samym ? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...