Skocz do zawartości
Malkovic

Plyta K7S5A i DDRy...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam plyte glowna ECS K7S5A (na chipsecie SiS735). Niedawno kupilem sobie ladne nowe DDRy Kingstona (256 mb, pc-266). No i tu lezy problem.

Wylaczam komputer, zdejmuje obudowe, wsadzam ram.. i cos nie tak. Jakbym nie probowal nie wejdzie... no nic, odpalam kompa bez zamknietych tych zabezpieczen z ramem wsadzona na maxa - i nic, wejscie jest ciut za male. No i teraz nie mam pojecia co jest.. zrypane wejscia? Czy jakas wina plyty? Or what?

Mial ktos K7S5A i TAKI problem? Hmm... Dobrze ze starych DIMMow nie sprzedalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie raz są przejścia z pamięciami na tej płycie :P ja akurat ich nie miałem :) a sprawdzałem ich pełno :wink: . Pożycz od kogoś innego ddr-a i sprawdż .

Spróbój do drugiego slota włożyć nie raz pomaga

U mnie też pamięci ciasno wchodzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze pcham do niebieskich.. juz bez przesady ;). Po prostu wyglada to tak jakby kosc byla za duza albo slot ciut za maly ?!

Gościu co ty tu próbujesz stwierdzić , że co ECS zrobił jedną płyte z jednym małym slotem czy co, jakos nikt niemiał jeszcze problemów z włożeniem pamięci do kompa.Ja mam DDR-y u siebie i niemialem problemów z ich włożenim, wielu osobom kupwałem te płyty i też niebyło problemów.Może poprostu nie umiesz włożyć pamięci albo coś ci w tym przeszkadza, może coś nie tak z zapinkami ale to niemożliwe zbyt dużo tych płyt miałem w swoich rękach i wiem że wykonanie tej płyty jest do bre.Może te pamięci jakies lewe.Daje 100% że to wina pamiątek 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luksarz, predzej wina plyty niz ramu... co do wsadzania ramu - wiem ze to jest dziecinnie proste i nieraz to robilem - wiec wkladac umiem :P.

To słuchaj zmież u siebie długosc slotu a ja zmierze u siebie i porównamy i bedzie wiadomo zmiesz całą długość od góry do dołu i długośc od miejsca gdzie zaczynaja się styki w slocie z takim pustym kawałkiem gdzie ich jeszcze niema-długoś całej widocznej szczeliny 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie otworzyłeś tych zapinek plastykowych, albo masz włożoną grafę która jest trochę długa, i blokuje ci dojście do slotów (chociaż wydaje mi się zę gniazda są po prawej u góry i nie powinno to występować.

Może masz doświadczenie w wkładaniu SDR (z boku i trzeba przechylić) a nie DDR'ów (z góry i muszą się zatrzasnąć).

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe topic smiechu wart. Jak moze nie pasowac ram do slotu?? Przeciez to jest fizycznie nie mozliwe. To tak jakby ci ktos sprzedal plyte z portem agp do ktorego nie pasuje zadna grafa......... smiech. Ja w takie bajki nie wierze, cos koles musi zle robic. Mialem dwa ecs-y i z z zadnym nie mialem problemu (sdr, ddr), wszytko pasowalo. to jest po prostu niemozliwe, zeby ram nie pasowal. Pewnie mu sie cos zapchalo w slocie pamieci, jakis paproch i kurde BIG PROBLEM :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz doświadczenie w wkładaniu SDR (z boku i trzeba przechylić) a nie DDR'ów (z góry i muszą się zatrzasnąć).

Pozdr.

chciałeś zabłysnąć ale ci nie wyszło. no offence ale SDR po prostu sięwsuwa tak jak DDR. przechylić żeby się zatrzasnęły to trzeba było SIMM. różnca między SDR a DDR to inaczej ułożone wycięcie i chyba innej długości zatrzaski. wkłada się tak samo . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

chciałeś zabłysnąć ale ci nie wyszło. no offence ale SDR po prostu sięwsuwa tak jak DDR. przechylić żeby się zatrzasnęły to trzeba było SIMM. różnca między SDR a DDR to inaczej ułożone wycięcie i chyba innej długości zatrzaski. wkłada się tak samo . :)

Fakt, ostatnią płytę jaką miałem razem z SDR to FIC-VA503+. Na K7S5A używałem DDR'ów i może to mi się potrzaskało. Mimo wszystko gość coś chrzani i to zdrowo, ponieważ K7S5A przez łapy przeszło mi ok. 15 egzeplarzy razem z DDR'ami i nie było nigdy jakiegokolwiek problemu z ich włożeniem.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj kolega mial podobny problem ale u niego winna byla plyta no moze nie az tak do konca po prostu na poczatku tez mu nie chcialy wejsc wiec stwierdzil ze winne sa Ramy ale po kilku probach wlozenia udao mu sie je wlozyc

problem polegal na tym ze mu bardzo ciasno Ramy wchodzily

a nie chcial je wkladac na sile

to stwierdzil ze plyta byla winna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kazdym razie nie wchodza :x. Gratulacje dla tych panow co zamiast pomoc wypowiadaja zlosliwe uwagi...

Po raz kolejny mowie ze albo kosci sa za dlugie albo slot na plycie za maly - i nie oczekuje takich komentarzy, tylko odpowiedzi o spotkaniu sie z podobnymi przypadkami, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrozum, ze nikt nie mial takiego przypadku. zrob moze jakies fotki to zobaczymy jak to wyglada... moze kupiles jakies inne pamieci (cholera wie jakie)... nie jest mozliwe zeby sloty byly za dlugie albo za krotkie... pomysl troszke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrozum, ze nikt nie mial takiego przypadku. zrob moze jakies fotki to zobaczymy jak to wyglada... moze kupiles jakies inne pamieci (cholera wie jakie)... nie jest mozliwe zeby sloty byly za dlugie albo za krotkie... pomysl troszke

zgadzam sie z nim zrob jakies fotografie i pokaz nam to moze cos wskuramy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czlowiek dalej ma problem ...

z moim eckiem bylo jak hmm z dziewica... pierwszym razem trzeba bylo rozepchac :lol: jak jz siedzi to nie ma problemu

ostatnio testowalem 256/333 wilka i weszly spox

tylko tamtym 1szym razem bylo troche ciezko

a jak nie beda wchodzic wymien je na cos innego kingston ostatni pupy daje

jak mysle niekoniecznie musi byc Ci znany pewien problem - jesli masz procka @ 100fsb pamieci rowniez bedziesz musial miec synkro @ 100 -> bo albo wogole nie wstanie albo zwisy albo i tak wolniej .. to tak of topikowo jak juz Ci sie uda te kostki wcisnac

Pozdro powodzenia :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wkładaniu pamięci obudowa powinna leżeć na boku a najlepiej przy niektórych modelach jeżel;i jest tak ciężko wyjąć płyte z obudowy i położyć na podłogę , wtedy nic się nie wygnie i masz pewność że ni połamiesz płyty. 8) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...