MarusBDG Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Witam posiadam laptopa asus k73sv z dwoma slotami na dysk. Jutro kurierem dostane mój zakupiony dysk SSD PLEXTOR M5S 128GB. Moje pytanie brzmi jak mam zamontować ten dysk w drugiej zatoce skoro nie mam tych "sanek" do przykręcenia dysku do laptopa (chyba że to jest niepotrzebne). I moje drugie pytanie brzmi bo nie moge nigdzie znaleść czy ten laptop obsługuje sata3? chipset to HM65. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Sanki są potrzebne bo inaczej dysk będzie latać w poziomie i w pionie (między pokrywą a dyskiem jest z milimetr różnicy taka samo w poziomie masz 1 cm luzu byś mógł wcisnąć ssd do złącza, Chyba że laptop stoi wyłącznie na biurku i nie jest ruszany to na własną odpowiedzialność możesz obyć się bez nich. A co do wersji SATA to teoretycznie powinieneś mieć SATA III bo twój chipset obsługuje ten standard (http://www.intel.com/content/www/us/en/chipsets/value-chipsets/mobile-chipset-hm65.html ). Dla pewności możesz zadzwonić na infolinie Asusa i który typ masz złącza i czy wszystkie porty są w tym samym standardzie (przykładowo w moim 2 letnim Asusie port od HDD jest w SATA II a port od napędu optycznego jest w SATA I ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 W instrukcji są pokazane dwa dyski i oba w szynie. Kupowałeś od kogoś używany że brakuje czy miałeś wersje z jednym? Szukaj po aukcjach, na ebay jest tego pełno tylko obejrzyj tą którą masz. Pod hasłem "asus hdd bracket" wyrzuca całkiem sporo. Może na allegro też znajdziesz. https://www.google.com/search?client=opera&q=HM65&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8 pierwszy link daje odpowiedź... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 zrobiłem to samo co Rafa a dokładniej "HM65 SATA" > google ale jak czytałem na jakiś forach, sprawa w samych asusach nie jest taka oczywista :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Nawet gdyby miał "tylko Sata II" to i tak nie problem, laptop będzie śmigał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarusBDG Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) laptop byl kupowany ze sklepu. byl w kartonie asusa zaplombowany. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez MarusBDG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 http://allegro.pl/asus-k70ij-kieszen-obudowa-dysku-twardego-hdd-i3434246691.html a to nie to przypadkiem? Jak tylko ta blaszke musisz dokupic to luzik. W hp dopiero jest kombinowania zeby drugi dysk podlaczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...