Skocz do zawartości
abrakader225

Czy taki zasilacz wystarczy? Stary zasilacz.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Postanowiłem ulepszyć swój secondary PC.

Mam taki PC:

Phenome 9500

4 GB RAM

Gigabyte M61PM-S2

Ponit of View  GT 520 1 GB 64bit

Dyski 2 (WD 250 GB + Seagate 500GB)

Zasilacz 400W FEEL III- 400ATX (tak wiem, że niemarkowy, ale nie mam dużo kasy do wydawania na PC)

Zamierzam kupić do niego Radeona 4850 1GB 256bit od znajomego i nie wiem czy mój zasilacz go uciągnie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien dać radę , ten konkretny model ma w teorii 360W na liniach +12V ( 2 linie - 14A i 16A ) , do tego ma już jakieś tam zabezpieczenia .Pytanie jak te linie są skonstruowane - jak procek i karta będą brać prąd z jednej linii to może być nie ciekawie .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za odkop, ale chciałem jeszcze się zapytać, bo dostałem od kolegi cały jego PC za pół-darmo i wraz z nim był zasilacz 500W ProComp, czytałem, że to nie jest dobra marka, ale teoretycznie feel też nie jest najlepszy, a zawsze do tego GTX260 byłby lepszy większy zapas mocy.

Edytowane przez abrakader225

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo tego feela pędziłem nim kiedyś phenoma unlocka i 4850, zasilka skapitulowała dopiero po wymianie karty na gtx 280. Sprzedałem go kumplowi i działał jeszcze ~2 lata z athlonem x2 i 4870.  Został sprzedany na allegro po ~4 latach używania nadal jako w pełni sprawny. Do teraz pewnie działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ja go kupowałem, to jest mój second PC, mam go od dawna i dostałem go kiedy nic nie wiedziałem o budowie PC. Teraz na pewno bym go nie kupił. W main posiadam Super Flower 550W Golden.

EDIT: Jakie Delty/Fortony/Chieftec'i byście mi polecili do 100zł? Nie mam dużo do wydania na tego PC no, ale może coś znajdę. Liczy się też ilość złącz, np. 2x 6pin, trochę 4-pin molexów (min. 4) i standardowe. Trochę duże wymagania jak na zasilacz do 100zł, ale o dziwo ten Feel spełniał wszystkie poza 2x 6 pin (dlatego mam przejściówkę 1 założoną).

Edytowane przez abrakader225

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, rozumiem że ktoś może nie mieć kasy. Ale wówczas kupuje się Fortrona / Deltę i jest git.

Takie siedzenie na bombie zegarowej typu Feel to serio nie jest zbyt rozsądne postępowanie...

Nie sugeruj się tym napisem feel 3 był ok miał zabezpieczenia o czym się przekonałem bo zadziałały, a u mnie komp 24/h pracuje teraz też założyłem coś pokroju tego feela bo tagan wymaga gruntownego przeglądu. Ludzie troszkę demonizują sprawę zasiłek bo kiedyś był o to wielki wrzask na forach, zresztą słuszne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ja go kupowałem, to jest mój second PC, mam go od dawna i dostałem go kiedy nic nie wiedziałem o budowie PC. Teraz na pewno bym go nie kupił. W main posiadam Super Flower 550W Golden.

EDIT: Jakie Delty/Fortony/Chieftec'i byście mi polecili do 100zł? Nie mam dużo do wydania na tego PC no, ale może coś znajdę. Liczy się też ilość złącz, np. 2x 6pin, trochę 4-pin molexów (min. 4) i standardowe. Trochę duże wymagania jak na zasilacz do 100zł, ale o dziwo ten Feel spełniał wszystkie poza 2x 6 pin (dlatego mam przejściówkę 1 założoną).

tak na szybko, możesz popolowac:

http://allegro.pl/zasilacz-seasonic-ss-600ht-zasili-sli-crossfire-i3536341224.html

http://allegro.pl/ocz-500w-stealthxstream-sli-sxs-120mm-zasilacz-80-i3537446633.html

http://allegro.pl/zasilacz-tagan-680w-tg680-u33ii-i3529469386.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi