Qantirus Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Witam, nie znalazłem na forum informacji na ten temat, wiec postanowiłem założyć nowy temat - jeśli temat istnieje, wybaczcie mi ;) Otóż mój stary dysk chciałem oddać koledze, przed tym wykonałem jego testy - program HD Tune Pro wykazał spadek prędkości odczytu, testy robiłem kilka razy, zawsze to samo. Chciałbym się dowiedzieć, czy może to stanowić problem przy codziennej pracy? Z góry dziekuję za odpowiedź, załączam screen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Jeżeli chodzi Ci o to, że wykres maleje wraz ze wzrostem zapełnienia, to wszystkie dyski tak mają. Im więcej danych na dysku i im bardziej są oddalone od siebie na talerzu 2 wartości wczytywane jedna po drugiej, tym gorsza wydajność dysku, ponieważ głowica musi wykonać o wiele więcej pracy i to trochę trwa. Tak więc to normalne, że po zapełnieniu na poziomie ok. 60% wydajność hdd zaczyna drastycznie maleć (porada: zawsze kupować dysk 2x większy, niż się potrzebuje, właśnie z ww. powodu). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qantirus Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedź, ale chodziło mi o ten chwilowy spadek do 0,1 MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Daj screena z zakładki Health. Wtedy spece od dysków i SMART'a więcej ci powiedzą. Zdób też error scan. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qantirus Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Daj screena z zakładki Health. Wtedy spece od dysków i SMART'a więcej ci powiedzą. Zdób też error scan. Error scan nic nie wykazał, 100% ok, żadnych uszkodzonych blocków. A tutaj zakładka Health Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Jak widać jest problem z kablem Sata lub w najgorszym wypadku problemy z kontrolerem na płycie. Wymień kabel na nowy/inny a stary pewnie do wyrzucenia. Poza tym żadnych niepokojących rzeczy w SMATR nie widać. BTW czasem szybki scan nic nie pokazuje a dopiero dokładny, jednak żadnych problemów z sektorami nie pokazał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) zassij hdguardian'a, odpal w nim testy SMART short , a po minutach long i sprawdz info w programie po 2h. Masz luzny kabel plyta glowna - dysk, sprawdz, czy sie to nie telepie. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) równie dobrze może być w tym miejscu coś czego system nie pozwala odczytać, ten test jest też dobry do określania zaśmiecenia systemu ^^ jedyny pewny test to chyba MHDD , błędy odczytu na pewno kiedyś były - nie wiadomo jednak kiedy i czy ma to jakiś związek z w.w. jeżeli wartość ta nie wzrasta po kolejnych testach to raczej nie jest to aktualny problem. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qantirus Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Problem z kablem mi tak średnio pasuje - nówka sztuka, był przy płycie głównej, sprzęt kupiony 2 tygodnie temu. Dysk jest sformatowany na 0, usunięte partcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Skoro kabel jest wg Ciebie dobry, to sprawdź kontrolery na płycie. Podepnij dysk pod gniazdo sata w innym kolorze i sprawdź, czy wciąż widać ten błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Problem z kablem mi tak średnio pasuje - nówka sztuka, był przy płycie głównej, sprzęt kupiony 2 tygodnie temu. Dysk jest sformatowany na 0, usunięte partcje. Niedawno też miałem problem z kablem sata - niby nówka sztuka zafoliowany ładnie (od mobo MSI) i też na niego nie stawiałem (bo przecież nowy), w końcu straciłem pomysły i dla świętego spokoju zmieniłem go na stary i jak ręką odjął... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Skoro kabel jest wg Ciebie dobry, to sprawdź kontrolery na płycie. Podepnij dysk pod gniazdo sata w innym kolorze i sprawdź, czy wciąż widać ten błąd. Bardziej chodzi o to czy wartość dalej rośnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qantirus Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Bardziej chodzi o to czy wartość dalej rośnie Nie wiem czy o to chodzi, ale puściłem jeszcze raz test i wartośći przy tym co jest attention nadal wynosi 211248 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 W przypadku kiedy problem występuje cały czas ta wartość będzie rosła podczas normalnego używania a nie tylko podczas testów. Jeśli utrzyma się przez dni/tygodnie będzie oznaczać że problem już nie występuje ale występował w przeszłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...