Eladril Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Czesc, zlozylem nowy komputer i potrzebuje waszej pomocy zeby ustalic ktory komponent powoduje to ze pc nie wstaje. Części: CPU g2120 Mobo B75MA-E33 Ram Kingston HyperX 1600mhz Podłączony do tego moj stary zasilacz Be Quiet 450W, za który przeplacilem kiedys, dlatego nie chcialbym go podejrzewac ze to jego wina.. Wyglada to tak że po odpaleniu (dotykam piny bo obudowy nie mam narazie), wiatraczek od cpu jakby wykonuje pare spinow, i czasem po 3 sekundach innym razem po minucie odpala sie jakby na pełnej mocy, tak ze slychac az wiruje, i potem sie kreci powoli.. i nic więcej sie nie dzieje. Na ekranie nic sie nie wyświetla. Beepów nie ma bo do tego płyty nie było głośniczka.. co powinienem podejrzewać w pierwszej kolejności, co moge jeszcze zrobić bo: - wlazylem od nowa cpu i upewnilem sie ze nie ma zgietych pinow etc - kość ramu wlazylem w drugi bank - zasilanie do cpu podlaczone jest - grafiki nie ma podlaczonej w ogole narazie - resetowalem bios wyjmujac baterie na 30min - zdjęcie http://i39.tinypic.com/14demns.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzyk69 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Sprawdź na innym zasilaczu. I podłącz ten glosniczek bo może płyta jakieś sygnały wysyła Wysłane z mojego LT25i za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Nie wiem jakie sygnaly moze wysylac skoro wszystko nowiuśkie jest. Wlasnie innego zasilacza nie mam :/ Mam taki.. starego typu, brakuje 4pinowego kabelka tego przy zasilaniu plyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzyk69 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) A możesz sprawdzić ten zasilacz na innym sprzęcie? Ad. Głośnika ; bios może wysyłać sygnały ze pamięć nie teges itp. Masz możliwość sprawdzenia podzespołów na innych zestawach?Wysłane z mojego LT25i za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez bzyk69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie wiem jakie sygnaly moze wysylac skoro wszystko nowiuśkie jest. Wlasnie innego zasilacza nie mam :/ Mam taki.. starego typu, brakuje 4pinowego kabelka tego przy zasilaniu plyty. Sprawdź napięcia zasilacza po pierwsze http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Ok dzięki wam, faktycznie nie pomyśłałem żeby te psu sprawdzic na innym pcecie tak zrobie. Psu sprawne :/ dopiero za drugim razem sie wlaczyl drugi komputer, ale sie wlaczyl Czyli czego to wina.. Myslalem ze może bios nie jest aktualny, ale ten procesor powinien dzialać od razu z ta plyta z tego co wyczytalem. Jeszcze jedno, odlaczylem wszystko.. zasilanie od cpu, kabel od monitora i ram, dzieje sie dokladnie to samo. Speaker od obudowy podlaczylem i nie ma dzwiekow. Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Jak masz możliwość sprawdź czy działa z osobną kartą graficzną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Nie mam. Nie pomogło by to też w naprawieniu komputera. :/ Chyba zostaje mi tylko oddać płyte na gwarancje bo nikt nie wydaje sie już mieć innych pomysłow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zrób reset biosu na płycie zworka na płycie i odłącz napędy hdd dvd itp i spróbuj ponownie włączyć. Sprawdź pamięć czy dobrym slocie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Napisałem ze wszystko to zrobilem. Zworki nie ma w ogóle i nie potrafie zlokalizowac gdzie clear cmos jest.. zresetowalem po prostu wyjmujac baterie na 30minut, nic nie dało. Jakiś pyłek zauważyłem na sockecie.. wyczyscilem.. nic. Po bardzo szczegolowym przeanalizowaniu socketu odkrylem jeden skrzywiony pin ktorego jestem absolutnie PEWIEN ze nie tknalem. To musi byc defekt fabryczny, ale slyszalem ze takich nie uznają :/ Moge sprobowac go naprawic sie ale nie wiem czy bede umial.. i czy tylko jeden ma juz znaczenie. edit poprawilem do 99% perfekcji.. to samo : { Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2013 ok zaryzykowałem i podlaczylem szajsowaty stary zasilacz z innego kompa (20 pinowy do tego) ale odpalil.. wiec juz wiem ze wina jest zasilacza :) czego bym sie kompletnie nie spodziewal, no ale cóż. wiec temat zamkniety dziekuje wszystkim za sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...