camelo Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Nadchodzi czas zakupu nowego komputera, głównie do zastosowań programistycznych. Plus oczywiście typowe domowe użytkowanie (internet, office), no i żeby dało się obejrzeć czasem jakiś film. Wydajność w grach praktycznie nieistotna.Podkręcać nie planuję. Budżet to ok. 3.5k (granica przekraczalna o ile byłoby to zasadne) na skrzynię + klawiatura + mysz + OS, za to bez monitora i HDD (mam jakiś z odzysku). Na razie poprzestaję na zintegrowanej grafice, zakładam że do moich zastosowań wystarczy - przynajmniej na razie (ale może się mylę).Wstępnie skleciłem coś takiego (ceny orientacyjne z moreli, prawdopodobnie tam bym kupował):- Procesor Intel CORE I5-4670 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54670 816- Płyta główna MSI Z87-G43 LGA1150, Intel Z87, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX Z87-G43 HASWELL 415- Pamięć Crucial BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU 458- Zasilacz Be Quiet! SYSTEM POWER 7 600W (BN145) 80+ SILVER 297- Dysk SSD Plextor 2,5' 256GB, SATA III ( 520/390MB/s ), 9,5mm (PX-256M5S) 709- Obudowa Zalman Z12 - czarny ( Z12 ) 222- Microsoft Windows 8 Professional PL 64-bit OEM (FQC-05969) 525Proszę o ocenę zestawu i uwagi, co by można zoptymalizować (bo pewnie się da). Nie wiem, czy nie trzeba dodać tu jakiegoś chłodzenia. Będę również wdzięczny za propozycje napędu, klawiatury i myszy (funkcjonalne i wygodne). Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShFil Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2013 (edytowane) Polecałbym ci taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/nouZ8f/ Xeon to jak i7(osiem wątków), plus zaawansowana wirtualizacja. Tylko nie ma integry, czyli albo na przykład dopłacić i wziąć hd 7730, albo oszczędzić na ramach. Edytowane 16 Sierpnia 2013 przez ShFil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelo Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Dziękuję za odpowiedź. Choć, tak po prawdzie, to zabiłeś mi niezłego klina i chyba trudniej będzie mi podjąć decyzję ;-)Na korzyść Xeona przemawia hyperthreading, co pewnie ma przełożenie na czasy kompilacji. Ale przy jakiej wielkości projektu widać praktyczne korzyści? Muszę poszukać jakichś danych na ten temat. Drugi plus: jest mniej energożerny.Z drugiej strony, nie lepiej iść w nowsze 1150? Zawsze pozostaje mi wtedy możliwość upgradu z i5 na i7, jeśli uznam, że tego potrzebuję. Właśnie jaka jest różnica między Xeonem a odpowiednim i7?Jeszcze w kwestii zasilacza: czy posiada wystarczający zapas, gdybym jednak chciał dołożyć jakąś mocniejszą grafikę w przyszłości?No i rozumiem, że nie ani w pierwszym ani w drugim wariancie extra chłodzenie nie jest potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4b1dd3n Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Xeon to jest to samo co I7, tylko bez mozliwosci podkrecania, i ma bajery dla serwerow. Zasilacz starczy. Pytanie, z jakich programow korzystasz? Pzdr. Wydrapano z mojego N4 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShFil Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) Podstawka 1150 dużego wzrostu wydajności nie przyniosła, średnio 5-10%(zegar w zegar). Co do możliwości rozbudowy, nie ważne jaką podstawkę weźmiesz i tak za kilka lat będziesz musiał znowu wymienić płytę. (broadwell przyniesie tylko litografie 14 nm) Jak raarx wspomniał, napisz z jakich programów korzystasz, czy wykorzystujące wiele rdzeni(czyli można by się pokusić o xeona lub i7), czy maksymalnie kilku wątkowe. (i5 lub i7 z odblokowanym mnożnikiem) Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez ShFil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelo Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Eclipse, Visual Studio w głównej mierze.O upgradzie nie myślałem w perspektywie lat. Raczej, że na razie biorę i5, a gdyby się okazało że HT mi się przyda - podmieniam tylko procek. Ale jasne, to jest niezależne czy pójdę w z77 czy z87. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4b1dd3n Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Przy Twoich programach Xeon/i7 by sie przydalo ;) Wydrapano z mojego N4 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Dla 1150 masz fajnego 1230 v3 ( 3.3 ghz turbo 3.7 ghz no i 4c/8t ) w okolicach 920 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelo Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Niestety w morelach jest ponad 200zł droższy jak widzę: http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-e3-1230-v3-8m-cache-do-3-70-ghz-box-bx80646e31230v3-581969/Może coś pokombinuję. Tak czy inaczej dziękuję za wszystkie wyjaśnienia i rady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Ja się zaopatruję tutaj: http://techplanet.pl/produkty/procesory/intel-xeon-e3-1230v3-lga1150-box,39058.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak do programowania to IMHO najważniejszy zakup to drugi monitor Na korzyść Xeona przemawia hyperthreading, co pewnie ma przełożenie na czasy kompilacji. Ale przy jakiej wielkości projektu widać praktyczne korzyści? Muszę poszukać jakichś danych na ten temat. Drugi plus: jest mniej energożerny.A jakie masz aktualne czasy kompilacji i na jakim sprzęcie? Pozdrawiam Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez DeathTomahawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...