Skocz do zawartości
vxvzyletavxv

Płyta główna i ramy pod socket LGA 775

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Chciałabym wymienić płytę główną i ramy aby mieć DDR3. Widziałam że są płyty które mają pod ten socket ramy ddr3, ale nie wiem jest to opłacalne względem wydajności w grach. Jeśli tak, to prosiłabym o poradę jaką najlepiej płytę główną kupić.

Specyfikacja mojego kompa:

Procek: Intel Core 2 Quad Q8200, 4x2,33 GHz (Socket LGA775)

Płyta główna : Gigabyte GA-G31M-ES20

Grafa: NVIDIA GeForce GTS450 1Gb (wersja z 2 wiatrakami)

Ramy: 4Gb DDR2 800 GoodRAM

Dysk : Seagate Barracuda 1Tb

Zasilacz: XFX PRO450W

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm głównie chodziło mi o to żeby wymienić tą płyte i ddr... żeby się chociaż coś poprawiło na lepsze w kompie.. tak na krótki okres czasu, dopóki się nie uzbiera tej kasy na wymianę całego kompa ;) a widziałam że są jakieś płyty główne z ddr3 w przedziale 200-300zł.. ddr też by sie kupiło to te 500zł by się tylko zainwestowało a to nie majątek.. no ale jak się nie opłaca, bo nie odczuje różnicy to pozostaje mi składać na full zestaw ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie będzie żadnej zmiany na lepsze - ceny kostek ddr3 też już nie są zbyt atrakcyjne więc nie ma sensu.

ten twój Quad ma troche za niskie taktowanie, o ile mobo pozwala to podkręć. Biorąc pod uwage że i tak większość gier korzysta z 2rdzeni - to wydajność twojego cpu jest na poziomie pierwszych C2D :)

500zł to już pokaźna kwota Dołączona grafika ze sprzedaży CPU+MOBO+RAM możesz dostać z 500-600zł - za ~1000zł wyrwiesz używanego i5 (500zł allegro, ~700zł nowy) + nową mobo B75 (200zł) + 8GB ram DDR3 (230zł).

Zysk wydajności będzie znaczny, do tego dojdzie obsługa USB3,Sata3 i spadek zapotrzebowania na prąd Dołączona grafika

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi