vxvzyletavxv Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Witam :) Chciałabym wymienić płytę główną i ramy aby mieć DDR3. Widziałam że są płyty które mają pod ten socket ramy ddr3, ale nie wiem jest to opłacalne względem wydajności w grach. Jeśli tak, to prosiłabym o poradę jaką najlepiej płytę główną kupić. Specyfikacja mojego kompa: Procek: Intel Core 2 Quad Q8200, 4x2,33 GHz (Socket LGA775) Płyta główna : Gigabyte GA-G31M-ES20 Grafa: NVIDIA GeForce GTS450 1Gb (wersja z 2 wiatrakami) Ramy: 4Gb DDR2 800 GoodRAM Dysk : Seagate Barracuda 1Tb Zasilacz: XFX PRO450W Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Nic nie zyskasz na takiej wymianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vxvzyletavxv Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Nic nie zyskasz na takiej wymianie. Ahaś.. Dzięki bardzo za odpowiedź :) przynajmniej już wiem że nie mam co kombinować, skoro nic na tym nie zyskam.. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShFil Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Napisz jaki masz budżet. Doradzimy Ci w co najlepiej by zainwestować. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vxvzyletavxv Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Hmm głównie chodziło mi o to żeby wymienić tą płyte i ddr... żeby się chociaż coś poprawiło na lepsze w kompie.. tak na krótki okres czasu, dopóki się nie uzbiera tej kasy na wymianę całego kompa ;) a widziałam że są jakieś płyty główne z ddr3 w przedziale 200-300zł.. ddr też by sie kupiło to te 500zł by się tylko zainwestowało a to nie majątek.. no ale jak się nie opłaca, bo nie odczuje różnicy to pozostaje mi składać na full zestaw ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) nie będzie żadnej zmiany na lepsze - ceny kostek ddr3 też już nie są zbyt atrakcyjne więc nie ma sensu. ten twój Quad ma troche za niskie taktowanie, o ile mobo pozwala to podkręć. Biorąc pod uwage że i tak większość gier korzysta z 2rdzeni - to wydajność twojego cpu jest na poziomie pierwszych C2D :) 500zł to już pokaźna kwota ze sprzedaży CPU+MOBO+RAM możesz dostać z 500-600zł - za ~1000zł wyrwiesz używanego i5 (500zł allegro, ~700zł nowy) + nową mobo B75 (200zł) + 8GB ram DDR3 (230zł). Zysk wydajności będzie znaczny, do tego dojdzie obsługa USB3,Sata3 i spadek zapotrzebowania na prąd Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vxvzyletavxv Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2013 No to nie ma co się bawić w sprzedaż i wymianę aktualnych części, jak narazie mi styknie taki jak jest.. uskłada się trochę więcej kasy to się złoży nowego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...