AreQrm Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam Obecnie posiadam ponad 4 letni zestaw: -Asus P5Q SE -OCZ DDR2 Dual Channel 2x2048MB 1066MHz CL5.0 BOX Platinum XTC Edition -Intel Pentium E6300 2.8 GHz BOX -Asus Radeon HD 4870 Matrix 512MB DDR5 PCI-E BOX -Chieftec GPS-500AB-A 500W -Cooler Master Elite 331 czarno-srebrna Dysku twardego i więcej grzechów nie pamiętam Chciałbym dokupić nowy dysk hdd w cenie do 400 zł (mniej = lepiej) oraz zmodernizować obecny sprzęt, (jeśli to ma jakiś sens= przełoży się odczuwalnie na wydajność) w cenie do dodatkowych 200 zł. Części mogą być używane, aczkolwiek dysk wolałbym nowy. Co do dysku najlepiej 2TB, gdyż mam obecnie dość wolne (przynajmniej tak loading screeny w grach odczuwam) 320 GB na których się ledwo mieszczę i chciałbym, by była to inwestycja w przyszłość. Dodam, że za jakiś rok planuję modernizację sprzętu w większym zakresie (nie proszę teraz o poradę na przyszłość, tylko informuje, jeżeli to może być pomocne). Sprzętu używam głównie do internetu/filmów/seriali i gier (rozdziałka 1280x1024). Głównie jest to FIFA 13 (hula bez problemu na maxie) i gry MMO (TSW, SWTOR), aczkolwiek lubię zahaczyć o jakieś RPG czy Action w stylu Batman Arkham City. Oglądanie filmów itp nie stanowi i tak problemów. Zastanawiałem się, nad wymianą samego procesora, bo nie wiem co więcej mogło by podnieść znacząco wydajność zestawu. Co do OC - jestem otwarty na propozycje. Nie mówię nie. Podsumowując, prosiłbym o poradę dotyczącą dysku i modernizacji, o ile jest opłacalna reszty sprzętu. Pozdrawiam Edytka dodaje(20.08.13): Przeglądałem sobie teraz dyski, i natrafiłem an taką cenowo odpowiadającą mi liste: http://www.komputronik.pl/category/7473/Sprzet_komputerowy_-Podzespoly-1TB_-_4TB.html?sb=&sd=&sort=1&by=f_price_10&sa=&showProducts=1&ot=23&price_limit=0&a[427][0]=180000&a[427][1]=409600&pr10[f]=3090000&pr10[t]=4249000 Co o nich sądzicie? Do tej pory jestem raczej zadowolony z firmy WD, i zastanaiwałem sie nad tym WD Green 2TB ale nie wiem czy nie bedzie mial ograniczonej wydajnosci ze wzgledu na to ze ejst z serii Green? Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez AreQrm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2013 OC e6300 i dysk ssd plextor m5s 128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AreQrm Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Problem z SSD jest taki, że mi obecnie mocno dokucza brak miejsca, i 128GB raczej nie rozwiąże tego problemu na długo :(. Nie wiem też, czy przyrost wydajności będzie na tyle odczuwalny w grach żeby to było warte zachodu, a na start systemu szybszy nie potrzebuje wydawać kasy, bo nie przeszkadza mi nieco dłuższe włączanie, gdy sprzęt później chodzi parę godzin i tak. Co do OC procka, byłbym wdzięczny za jakieś linki do HowTo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Jeśli koniecznie chcesz nowy dysk to zerknij na na ten model WD10EZEX.http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/4490692 Będziesz miał prawie 3x większą pojemność niż obecnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AreQrm Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Fajny, ale zastanawiam się, czy nie warto dołożyć jeszcze ze 100-150 zł i mieć od razu 2GB "na lata"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2013 chyb TB - i z tymi latami bym nie szalał :) musiałbyś na prawdę go oszczędzać albo trafić dobrą sztukę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AreQrm Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Obecnie mam działającą 320stkę WDka od ładnych paru lat:) Działa. . Moja mama "pracuje" na starej 80 też chyba WDka (internet), więc nie jest, a przynajmniej nie było z tymi dyskami tak źle. Ja też mam taką naturę chomika, że lubię rzeczy na hdd trzymać, jakieś gry w które już nie gram etc. Może ten 1 GB to nie jest taki zły pomysł, ale za 2/5 tego dołożonego mieć 2 razy więcej to się opłaca po prostu. Tylko też pytanie czy są takie dobre dyski:). Stą moje pytanie w tym wątku:) Edytka dodaje: Przeglądałem sobie teraz dyski, i natrafiłem an taką cenowo odpowiadającą mi liste: http://www.komputronik.pl/category/7473/Sprzet_komputerowy_-Podzespoly-1TB_-_4TB.html?sb=&sd=&sort=1&by=f_price_10&sa=&showProducts=1&ot=23&price_limit=0&a[427][0]=180000&a[427][1]=409600&pr10[f]=3090000&pr10[t]=4249000 Co o nich sądzicie? Do tej pory jestem raczej zadowolony z firmy WD, i zastanaiwałem sie nad tym WD Green 2TB ale nie wiem czy nie bedzie mial ograniczonej wydajnosci ze wzgledu na to ze ejst z serii Green? Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez AreQrm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...