Ziolek1983 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Jakiś czas temu założyłem sobie telewizje i internet od Vectry (40Mb/s) z ich modemem Cisco. Wczoraj dokupiłem router TP-LINK TL-WR841N i kablem ethernet podłączyłem go do TV, a smartphone, tablet i nieszczęsny laptop podłączyłem przez WiFi. Problem jest następujący: Na TV osiągam transfery bliskie maksymalnej przepustowości. Po WiFi telefon i tablet śmigają z szybkością około 36Mb/s i tylko HP Pavilion uzyskuje słabe transfery rzędu 10-18Mb/s. Po podłączeniu notebooka przez ethernet transfer rośnie do okolic maksymalnej przepustowości. "Odłączenie" pozostałych urządzeń od routera nie wpływa na zmianę transferu na notebooku. System to Windows Vista. Nie ustawiałem żadnych ograniczeń transferu na routerze. Jakieś sugestię ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) co to za model HP, jaka karta wifi ? pewnie łączy się w standardzie G zamiast N, przez te niby 54Mbit nie przechodzi wiele ponad 2MB/s (czyli te ~18Mbit) Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez Chemik16 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziolek1983 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 HP Pavilion dv6700, a karta to Intel® PRO/Wireless 3945ABG Network Connection. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 I wszystko jasne - karta nie obsługuje standardu 802.11n (do 300Mb/s), tylko 802.11b/g. Aby osiągnąć większą prędkość, należy wymienić kartę wewnątrz laptopa (miniPCIe), bądź nabyć jakąś na ExpressCard/USB. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziolek1983 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2013 OK dzięki za info :) Jakiekolwiek inwestycje w tego lapka są ekonomicznie nieuzasadnione, więc taki transfer musi mi wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2013 koszt 10zł/30zł - wewnętrzna/USB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...