M@rC Opublikowano 21 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2002 Poszukuje osob ktore uzywaja chlodzenia wodnego z pompka Eichem 600 l/h....jesli uzywasz tego sprzetu to opisz prosze (chocby w skrocie) 1.jakie temperatury osiagasz? 2.z jaka chlodnica (z kąd kupiona)? 3.przy jakim podkreceniu (jakiego CPU)? 4.jakie wentylator(y) masz przy chlodnicy i na jakie napiecie? 5.czy pompka pracuje jako zatapiona czy nie? jesli tak to w jakim pojemniku (z kąd kupiony 6.czy pompka bardzo sie grzeje? 7.ile czasu max chodzil Ci komp non-stop na tej pompce? 8.NAJWAZNIEJSZE.......jak glosna ona jest Kazda odpowiedz pomoze mi lepiej zainwestowac worek kasy ktory trzeba na to wydac......wiec jesli mozesz sie podzielic swoimi spostrzezeniami i doswiadczeniami to bede wdzieczny pozdawiam wszystkich o/c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaka Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 a moze byc inna pompaka niz eihem ale tez 600l/h?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@rC Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 w sumie tak,ale przymierzam sie do eihem bo cichy jest podobno... ale nie pogardze zadnymi poradami :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaka Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 te eihem to troche drogie wg mnie ja uzywam zwyklej z akwarium i wogle jej nie slychac aha to jest pompa zatapialna :P ale wystarczy ja dobrze uszczelniec i mozna jechac bez zbiornika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 ja mam pomke NOVA 800L/h (weze o srednicy wewnetrznej 12mm) stoi w wiadrze i jest spox tylko jak sie styka z jego dnem to czasem slychac drgania mam plan przerobic ja na niezatapialna ale to jak bede mial czasu wievcej procek ma temp srednio okolo 28 stC (bez chlodnicy) mam chlodnice z 4mac.com.pl ta z wiatrem 12x12 ale proc sie zjaral spokojnie cale moje wc uciaglo peltka 74W na tym celku lacznie okolo 130W aha cena tej pompki to okolo 60zł no i 800L jest bo sprawdzalem a te ehim'y sa z deka drogie kolega natyomiast zalozyl pompe z ... pralki:D i jest veeer happy jego duren 1333MHz 1.85V ma okolo 37s C i ma nagrzewnice samochodowa z wenyylem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Ja mam nawet dwa Eheimy :lol: :wink: 1048- 600l/h, przy idealnej ciszy w pokoju jest lekko słyszalna. Prawie w ogule sie nie grzeje. Porównywałem jej wydajność z zwykłą pompką firmy AquariumSystems (czy jakoś tak) która miała teoretycznie 1000l/h. A wiecie co się okazało..? Że ten Eheim 600l/h jest IDENTYCZNY pod względem wydajności co ta Aquarium-cośtam 1000l/h :!: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: 1250- 1200l/h, trochę cichsza od 1048, sika jak głupia. Leciutko się grzeje, Ma silniejszy strumień niż u mnie w kranie :lol: Jest wielka, ciężka i żre 28W. Polecam tylko świrom, zboczeńcom i różnym takim... :wink: :lol: :lol: :lol: Ale ogulnie Ehiemy po prostu o klasę biję wszystkich rywali, no może jedynymi pompkami które są porównywalne to AquaClear PowerHead'y. Oczywiście taką też mam :wink: Model 802, ma 1500lh, i jest CICHSZY od odu Eheimów (niesłyszalny w 100%). Ale jeszcze niewiem jak z wydajnością, jak zrobię testy to podrzuce gdzieś na forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Ja mam nawet dwa Eheimy :lol: :wink: 1048- 600l/h, przy idealnej ciszy w pokoju jest lekko słyszalna. Prawie w ogule sie nie grzeje. Porównywałem jej wydajność z zwykłą pompką firmy AquariumSystems (czy jakoś tak) która miała teoretycznie 1000l/h. A wiecie co się okazało..? Że ten Eheim 600l/h jest IDENTYCZNY pod względem wydajności co ta Aquarium-cośtam 1000l/h :!: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: 1250- 1200l/h, trochę cichsza od 1048, sika jak głupia. Leciutko się grzeje, Ma silniejszy strumień niż u mnie w kranie :lol: Jest wielka, ciężka i żre 28W. Polecam tylko świrom, zboczeńcom i różnym takim... :wink: :lol: :lol: :lol: Ale ogulnie Ehiemy po prostu o klasę biję wszystkich rywali, no może jedynymi pompkami które są porównywalne to AquaClear PowerHead'y. Oczywiście taką też mam :wink: Model 802, ma 1500lh, i jest CICHSZY od odu Eheimów (niesłyszalny w 100%). Ale jeszcze niewiem jak z wydajnością, jak zrobię testy to podrzuce gdzieś na forum A więc jestem świrem, zboczeńcem, albo czymś w tym rodzaju? Coś ci się pomyliło. Ta pompka jest bardzo mocna i jak ktoś ma rozbudowane chłodzenie, czy długie węże, to jest idealna. Poza tym można też mieć regulator przepływu, co załatwia sprawę. Co do temperatur, to mam nagrzewnicę od Lublina z dwoma Sunonami 12x12 107CFM, a chodzą na ok 5-7Volt (trudno powiedzieć, bo mam do nich osobny zasilacz z regulacją - max 17V) - w każdym razie ich nie słychać. Mam max 33 stopnie w obudowie i max 35 na procku. Bez peltiera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 Napiasłem że POLECAM ją świrom itp. Ale że ktoś ją mam to nie znaczy jeszcze że jest świrem. Przecież sam ją mam 8O :lol: Po prostu wg. Mnie dla nie-zboczonych overclockerów jest to już w pewnym stopniu bez sensu, jak można za 110zł qpic PowerHeada Który jest niesłyszalny, pięć razy mniejszy, a wydajność jest niemal identyczna :lol: Zauważ że nie będzie różnicy nawet o 1C, więc po co..? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 Tak swoją drogą, jak będzie mi się chciało to dzisiaj do wieczora zrobie porównanie Eheim 1048 vs. Aquarium Systems MJ1000, A może jak mi się będzie bardzo chciało to zrobię jeszcze Eheim 1250 vs. PowerHead 802 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@rC Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 Ale ogulnie Ehiemy po prostu o klasę biję wszystkich rywali, no może jedynymi pompkami które są porównywalne to AquaClear PowerHead'y. Oczywiście taką też mam :wink: Model 802, ma 1500lh, i jest CICHSZY od odu Eheimów (niesłyszalny w 100%). Ale jeszcze niewiem jak z wydajnością, jak zrobię testy to podrzuce gdzieś na forum A z kad wzieles AquaClear PowerHead i ile cie kosztowala? No i co to za pompka...w sensie zatapialna czy nie,z jakimi wyprowadzeniami (srednice zew)? Jest jakas strona na krorej mozna ja obejrzec (ew. zamówić)? Na sejo jej nie slychac??? ja sprawdzalem AquaShutz 600l/h i nawet po zatopieniu slychac wyraznie terkotanie wirnika.A poza tym ona przystosowana do pracy jest jako zatapiona (bardo nieszczelna jest) i antypolecam ją wszystkim pomimo niskiej ceny (~45pln) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 Ten PowerHead to włoskiej produkcji pompki, a dokładnie głowice pompujące, są one przeważnie sprzedawane razem z filtrami itp. Moja kosztowała 119zł w Kakadu w Careffour'rze Bemowo w Wawie of kors :wink: Chyba wżuce krókti opis-test który przed chwilą naskrobałem :D Oto on: Oto test x (zaraz zmieże) litrów wody przepompowanych z wanny do miski, prszez 2m wąż NoName 12/16mm: Eheim : 42s PowerHead: 44s A to test który polegał na podłączeniu wylotu wody Eheima, do wlotu zbiorniczka PowerHeada. Kapujesz..? Jeśli w zbiorniczu ubywało by wody- znaczy że wydajniejszy jest PH, a jeśli by przybywało- ze Eheim A wynik..... UBYWAŁO!!! tzn. w tym teście wygrał PowerHead Jeszcze jeden test to tzw. Przepychanie liny:) Polegał on na podłączeniu wylotów obu pompek do siebie, i sprawdzeniu w którą stronę woda bedzie płynąć. Potem podnosi sie po kolei pompki z wody i sprawdza która "łapie powietrze" a z której cieknie woda pompowana prze drugą. W tym teście wygrał Eheim. Woda w zbiorniczku PH wylewała sie powoli gdy podniosłem go podan poziom wody. ----------------------------------------------------- Jakie z tego wnioski..? Wydajność: Przy bardzo małym obciążeniu wydajniejszy jest PowerHead, a przy średnim i dużym Eheim. Niestety w układach WC bardzo żadko mamy doczynienia z małymi obciążeniem, zwłaszcza gdy układ jest bardziej rozbudowany. Trzeba także pamiętać że bardzo ważną żeczą jest śrebnica wszystkich rurek i węży. Przepływ wody w całym systemie, jest tak duży jak przepływ w miejscu o najwęższym gardle układu. Dla tego w tej kategorii zwycięża Eheim. Komfort Pracy: PowerHead jest tutaj absolutnym mistrzem. Jest po prostu niesłyszalny! Pamiętam że kiedyś zapomniałem go wyłączyć na noc, i spałem z włączoną pompką dosłownie koło ucha! Jeśli chodzi o Eheima jest minimalnie głośniejszy, wpada w lekkie wibracje i wydaje cichuteńki niski dźwięk. Tutaj minimalnie zwycięza PowerHead. Cena: To jest po prost klęska:( PowerHead Jest prawie trzy razy tańszy!!! Można go kupić za niewiele ponad 100zł, ja dałem w "Kakadu" 119zł. Eheim kosztuje koło 300zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 Bym zapomniał- jest to oczywiście porównanie Eheim 1250 (1200l/) vs. AquaClear PowerHead 802 (1500l/h) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@rC Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 W ggansku tez niedawno otworzyli carfura...wiec przejade sie i zobacze czy jest. Ale napisz jeszcze jakie sa polaczenia z ta pompka-jakie srednice,oraz czy jest ona niezatapialna i moze pracowac non-stop (powiedzmy 30godz. ) Ooki? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 w tym kakadu w kerfurze ejst drogo, ja tam rybki qpowalem swego czasu, to drozej niz w innycvh sklepach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 Na wylocie ma wyjście na rurkę 16/22mm, na wlot jest taka przejściuwka, i też można podłączyć 16/22mm. Pompka jest defaultowo zatapialna, ale na prawde banalnie ją uszczelnić. Ja to zrobiłem w 15min, używając tylko Poxipolu :D Jest to głowica akwarystyczna więc może pracowac non-stop, pytałem się tyl kolesi z Kakadu- mówili że im one chodzą nonstop nawet przez miesiąc :wink: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 a czy to jest dziwne ze pompka pracuje 24h/dobe ?? moja NOVA zasowa jush od 3 miechow i nie mam z nia problemow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 Bym zapomniał- jest to oczywiście porównanie Eheim 1250 (1200l/) vs. AquaClear PowerHead 802 (1500l/h) Z doświadczenia wiem, że ceny nie biorą się z powietrza, więc jeżeli coś jest znacznie droższe, to jest zwykle dużo lepsze. Nie chodzi tu o wydajność, tylko o np. wytrzymałość lub wykonanie. Prostym przykładem na moje twierdzenie mogą być samochody marki Daewoo, np. Nubira 2.0 (ma osiągi i wyposażenie jak u samochodu za ponad 100 tys. zł, a kosztuje 60 tys.) - ale wierzcie mi, że to nie jest samochód na lata. Co z tego, że pompka jest tak samo wydajna, przy trzykrotnie niższej cenie, ale jeżeli okaże się, że wytrzymuje 3x krócej, to wyjdzie na to samo. Nie wiem, czy tak rzeczywiście jest, ale jeśli Eheimy byłyby rzeczywiście tak przesadnie drogie w stosunku do innych pompek, to nie byłoby ich w każdym sklepie z akcesoriami do WC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RuDi Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 1.Max temp dla Xp 1700 @2000 to jest teraz dochodzi nawet do 50 ale ma w moim pokoiku 30 stopni ukrop :) 2. Chłodnica to nagrzewnica z Bisa kupiona za 50 zeta wmotoryzacyjnym 3. Kiepski modej nie wiecej niz 1700 z kawałkiem wyciskam( poczekam az sie ochłodzi za oknem) 4. 120 Sunona (slizgowe lozysko) przez zalmana fan mate 5. Chodzi niezatapialna, jest troche roboty z odpowietrzeniem ale bez tych pojemników poreczniej. 6. No wiec grzeje sie! W specyfikacji jest napisane ze ma 10W mocy i to czuc!Moze gdyby ja zatopic bylo by lepiej?? 7. No teraz to bedzie tak z miesiac (pomki nie wylaczam) 8. Jest cicha po odpowietrzeniu naprawde cichutka. Jedna rzecz, trzeba ja dobrze umocowac bo jak opiera sie o jakies elementy obudowa lubi wpadac w rezonans. Podsumowanie :D pomka jepsza niz jakies Aqua szuty za 30 zeta naprawde cisnienie daje niekiepskie ale cena jest konkretna ;((((Zastanowic sie warto nad czyms mniej firmowym. A tak poza tematem na Solteku DRV4 miałem temp tak o 5 stopni nizsze o co biega???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@rC Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 Jakie z tego wnioski..? Wydajność: Przy bardzo małym obciążeniu wydajniejszy jest PowerHead, a przy średnim i dużym Eheim. Niestety w układach WC bardzo żadko mamy doczynienia z małymi obciążeniem, zwłaszcza gdy układ jest bardziej rozbudowany. Trzeba także pamiętać że bardzo ważną żeczą jest śrebnica wszystkich rurek i węży. Przepływ wody w całym systemie, jest tak duży jak przepływ w miejscu o najwęższym gardle układu. Dla tego w tej kategorii zwycięża Eheim. Komfort Pracy: PowerHead jest tutaj absolutnym mistrzem. Jest po prostu niesłyszalny! Pamiętam że kiedyś zapomniałem go wyłączyć na noc, i spałem z włączoną pompką dosłownie koło ucha! Jeśli chodzi o Eheima jest minimalnie głośniejszy, wpada w lekkie wibracje i wydaje cichuteńki niski dźwięk. Tutaj minimalnie zwycięza PowerHead. Cena: To jest po prost klęska:( PowerHead Jest prawie trzy razy tańszy!!! Można go kupić za niewiele ponad 100zł, ja dałem w "Kakadu" 119zł. Eheim kosztuje koło 300zł. Piszesz ze to porownanie z pompka 1250l/h ...a co z porownaniem 600l/h eihem kontra PH 1500. jest odczuwalna rornica (nie mowie o cenie). Przymieram sie do tej z nadzieja ze cpu i gpu ochlodze-ta 1250 jest juz za droga (i tal ledwo wyciagne na 600 :? :( :( ) Jesli porownac PH1500 i Eihem 600 to jaka bedzie roznica (wystaw ocene w skali 0-100 dla kazdej). Ktora bys wowczas polecil??? ------------------------------------------------------------------------------------- Amd TB 1,2@1,45 (cienki radiator) max 66st przy grach,GF2MX Leadtek32mb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuLeK Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 Bym zapomniał- jest to oczywiście porównanie Eheim 1250 (1200l/) vs. AquaClear PowerHead 802 (1500l/h) Z doświadczenia wiem, że ceny nie biorą się z powietrza, więc jeżeli coś jest znacznie droższe, to jest zwykle dużo lepsze. Nie chodzi tu o wydajność, tylko o np. wytrzymałość lub wykonanie. Prostym przykładem na moje twierdzenie mogą być samochody marki Daewoo, np. Nubira 2.0 (ma osiągi i wyposażenie jak u samochodu za ponad 100 tys. zł, a kosztuje 60 tys.) - ale wierzcie mi, że to nie jest samochód na lata. Co z tego, że pompka jest tak samo wydajna, przy trzykrotnie niższej cenie, ale jeżeli okaże się, że wytrzymuje 3x krócej, to wyjdzie na to samo. Nie wiem, czy tak rzeczywiście jest, ale jeśli Eheimy byłyby rzeczywiście tak przesadnie drogie w stosunku do innych pompek, to nie byłoby ich w każdym sklepie z akcesoriami do WC. Z pewnością- masz rację, ceny Eheimów nie biorą się raczej z nieba :lol: Na pewno jest solidniej wykonana, mnie awaryjna, itp... Miałem te pompki tylko kilka godzin, nie był to żaden oficjalny test, dożo żeczy pominołem, po prostu walnąłem co mi ślina na język przyniosła. Więc nie bież tego tak do siebie, to tylko taki mój (głupi) wybryk :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 dzis zrobie test prawdy. zmierze rzeczywista wydajnosc pompy akwariowej aqua-el 700 l/h. po podlaczeniu w uklad wc wydajnosc tak na oko spada 2-3 krotnie, dzis to zmierze dokladnie. Jak ktos ma 270 zl to polecam pompke cyrkulacyjna, wydajnosc 600 l/h bez zadnych spadkow, jest praktycznie nieslyszalna, no i zywotna (przeznaczona do ciaglej pracy przez lata).Wyjscie i wejscie na tej pompie to 1/2 cala czyli 1.28 cm. Co do pompy c.o. to pytalem znajomego hydraulika i powiedzial ze bedzie za mocna, bedzie wszystko gwizdalo przy takich srednicach wezy i blokow. Ale pompka c.w.u. (cyrkulacyjna) bedzie idealna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 24 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2002 Oto test x (zaraz zmieże) litrów wody przepompowanych z wanny do miski, prszez 2m wąż NoName 12/16mm: Eheim : 42s PowerHead: 44s . miales podac ile litrow w tym czasie toto przepompowalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@rC Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 czy naprawde nikt wiecej nie ma wc opartego na eihem'ie? :? :? :? Czy wakacje sie zaczely i klikac wam sie odechcialo???? :D :D :D 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...