Skocz do zawartości
skajti

Gtx 460 i zawieszanie obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z kartą Gainward Gtx 460 GLH. Karta dziwnie zachowuje się w trybie 2d i zawiesza mi w różnych momentach komputer. Przestaje reagować myszka, klawiatura ale dźwięk leci dalej. Zauważyłem że czasem taktowanie rdzenia albo pamięci zawiesza się w trybie 2d i nie potrafi zmienić trybu do pelnej mocy kiedy trzeba. Kiedy pierwszy raz wystąpi chwilowe ścięcie podnosi się trochę temperatura na rdzeniu i tak już zostaje (wszystko to w idle) jednak po chwili odzyskuję kontrolę nad komputerem, potem zacinanie występuje bardzo często aż do ponownego uruchomienia.  Kiedy nastąpi przcięcie (freeze) i bez restartu spróbuję uruchomić jakąkolwiek grę to ekran robi się czarny jakby komputer był wyłczony a gra nie ładuje się dalej bo nie ma już żadnego dźwięku. Próbowałem reinstalować sterowniki nvidia i nic to nie dało. Zaznaczyć muszę że dopóki nie nastąpi freeze w trybie 2d to mogę bez problemu grać w np. bf3, wiedźmina 2 i crysisa 2 po kilka godzin. Najczęściej karta zawiesza się na firefoxie podczas przeglądania internetu. Temperatury też są w porządku. Mój zasilacz to bequiet e7 700w. Czy to objaw że karta dogorywa i nic się nie da zrobić ?

Edytowane przez skajti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo, ja znalazłem rozwiązanie w zainstalowaniu starszych sterowników 314.07, bo właśnie na nich ostatnio system działał mi normalnie.

Możliwe że jest coś nie tak z późniejszymi sterownikami, bo jeżeli na jednych karta działa 100% a na innych wywala takie kwiatki to nie jestem pewien czy dogorywa.

odezwij się jak pomogłem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i dzięki za pomoc i odpowiedź. Poszperałem trochę rano po necie i faktycznie wina definitywnie stoi po stronie sterowników. Dosyć huczno o tym na stronie Nvidii. Zmieniłem sterowik dla pewności na 310.90 i problem jak ręką odjął. Uff a już myślałem że będzie trzeba całkiem żwawą kartę zutylizować. Coś Nvidia ostatnio leci w kulki z tymi sterownikami, trzeba będzie trzymać rękę na pulsie podczas aktualizacji. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i dzięki za pomoc i odpowiedź. Poszperałem trochę rano po necie i faktycznie wina definitywnie stoi po stronie sterowników. Dosyć huczno o tym na stronie Nvidii. Zmieniłem sterowik dla pewności na 310.90 i problem jak ręką odjął. Uff a już myślałem że będzie trzeba całkiem żwawą kartę zutylizować. Coś Nvidia ostatnio leci w kulki z tymi sterownikami, trzeba będzie trzymać rękę na pulsie podczas aktualizacji. Pozdrawiam

Poprostu za niskie napięcie dla 2D.

Trzeba edytować bios karty i odrobinkę podnieść VGPU w 2D.

Nowe sterowniki idą na wydajność i dodane jest pare aktualizacji (w opisie sterownika), stąd karty na "pograniczu" zaczynają być niestabilne :P

Dla przykładu:

Pierwszy bios jest oryginalny i napięcie w 2D jest stałe dla pozostałych trybów 2D, natomiast ja sobie te napięcia obniżyłem i nawet w najnowszych betach 326.80 nie mam problemów (to zależy od karty/biosu).

To świadczy o zapasie VGPU w biosie.

U Ciebie napięcie jest na pograniczu stabilności (troszkę za niskie - trzeba by podnieść).

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, postanowiłem pomóc po tym jak sam się borykałem z tym problemem Dołączona grafika

Problem leży po stronie FireFoxa (Mozilla, Aurora), podczas przeglądania bardziej rozbudowanych stron (w moim przypadku zazwyczaj facebook) komputer łapał zawias, kursor zaczynał przycinać i komputer się zawieszał, wystarczyła nawet na chwilę uruchomić przeglądarkę wejść na rozbudowaną stronę po czym zamknąć, a zawias mógł nastąpić za chwilę w idle. Wcześniej miały miejsce komunikaty o niestabilności sterownika nvidia (sterownik nvidia przestał działać ale odzyskał sprawność) lecz przez ostatni czas komputer już nie wyświetlał tego komunikatu i po prostu się zawieszał.

Firefox ma problem z poprawną obsługą akceleracji sprzętowej.

Lekarstwem na ten problem jest wyłączenie akceleracji sprzętowej w ustawienia FF:

Mozilla/Aurora -> Opcje -> Zaawansowane -> Korzystaj z akceleracji sprzętowej, jeśli jest dostępna (odznacz).

Po czym zamknij FF i uruchom komputer ponownie.

Sam mam GTX460, po tym zabiegu nie mam żadnych problemów z najnowszymi sterownikami od Nvidia.

Pozdrawiam.

Edytowane przez snailkrk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle że u mnie problem potrafił występować też bez uruchomionego ani razu w trakcie sesji Firefoxa, a innym razem  na Operze się wywalało.  A starsze sterowniki działają z akceleracją sprzętową na każdej przeglądarce. Co do edycji biosu to wolę poczekać na  nowe sterowniki bo zmiana napięć na karcie brzmi dla mnie jak czarna magia. A jak nvidia nie będzie skora do współpracy to ja zmykam na 7870.

Edytowane przez skajti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi