M4x Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Witam, mam problem z biosem płyty Gigabyte z87x-oc ale od początku, złożyłem komputer zainstalowałem system sterowniki itd. zainstalował mi się również program o nazwie AppCenter no i tutaj się zaczyna akcja program ten wyświetlił mi że są dostępne aktualizacje więc kliknąłem żeby zainstalował było tam "@Bios" no ok niby zainstalowało prosi o restart kompa a po restarcie już nie wstaje, objawy są takie że na monitorze nic nie jest wyświetlane, wentylatory startują, oraz jest sygnał dzwiękowy, dużo krótkich sygnałów (ok.50)... nigdy o takim sygnale nie słyszałem, następnie komputer się restartuje jest 1 krótki sygnał na ekranie cały czas nic nie wyswietla i znów restart kolejne 50 sygnałów i tak się to zapętla, żeby było śmieszniej (chociaż mi do śmiechu nie jest) mam dual bios na płycie jest switcher po przełączeniu na backup bios komputer startuje normalnie i wszystko działa tylko ja sie pytam czemu Main bios nadal nie działa wg. producenta powinien się on automatycznie naprawić chyba ze ja coś źle robię lub może trzeba coś jeszcze zrobić o czym ja nie wiem? Próbowałem wyjąć baterię z płyty (ok. minuta) uruchomić kilka razy na M bios i B bios, gdy komp startował z Backup bios wszedłem do biosu i dałem "Load Optimized Defaults" szukałem również w biosie opcji przywrócenia biosu lub czegoś podobnego ale nic nie znalazłem z tego co znalazłem w necie to próbowałem odpalić kompa z CD od płyty głównej w napędzie, czytałem również że trzeba uruchomic komputer z backup bios a nastepnie przełączyć na main bios ale coś mi tu niepasuje czy tak aby można? oraz opcja żeby "skopiować" backup do main przez q-flash ale jak tam wchodzę (z backup bios) to mam tylko opcje odczyt i aktualizacja biosu. Na płycie mam jeszcze 2 switchery może tu trzeba coś przestawić? Pierwszy jest opisany jako SB w pozycji 1-Dual Bios, w pozycji 2-Single Bios (ja mam w pozycji 1-Dual Bios) drugi switcher "TGR" - OC Trigger Switch ten raczej odpada bo to do OC. Na płycie mam jeszcze wyświetlacz kodów POST w momencie wydawania tych sygnałów dźwiękowych wyświetlany jest kod "15" Proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Wygląda mi to na nieudany flash biosu z poziomu Windowsa. Na z77 działały kombinacje atl+f10/ctrl+F10 powodujące kopiowanie biosów. Tutaj powinno być podobnie - poczytaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2013 KOD 15 = Pre-memory North-Bridge initialization is started. zazwyczaj oznacza to, jak jacekcz wspomniał, problem z BIOSem, w twoim przypadku z nieudanym flashowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4x Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Dokładnie nie udany flash NIGDY więcej aktualizacji pod windowsem, pierwszy raz aktualizowałem w ten sposób Bios zobaczyłem ze jest taka opcja w tym programie więc myślałem że będzie ok a tu... ale dobra nie ważne, problem udało mi się rozwiązać już jest wszystko w porządku podaje rozwiązanie może komuś się kiedyś przyda: Trzeba przygotować pendrive sformatowany na FAT32, BIOS do płyty głównej (WAŻNE: musi być do tej płyty którą ratujemy musi się zgadadzać model oraz rewizja), rozpakowany BIOS wrzucamy na przygotowany pendrive i wtykamy w usb (najlepiej z tyłu obudowy nie do front panel) pendrive musi być podłączony zanim zresetujemy kompa. Odłączamy zasilanie i: 1. Ustawić BIOS_SW w pozycji 2 (boot z backup BIOS) 2. Ustawić SB w pozycji 2 (Single BIOS) 3. Odpalamy kompa i wciskamy DEL (wchodzimy do BIOSu) 4. Ustawiamy BIOS_SW w pozycji 1 (main BIOS) 5. Wciskamy F8 (Odpali się QFlash) 6. Aktualizujemy UWAGI: - BIOS najlepiej pobrać ze strony producenta - Może wyskoczyć błąd invalid bios image pomino że BIOS mamy odpowiedni wtedy trzeba utworzyć bootowalny pendrive - Po wszystkim komp zrestartuje się kilka razy więc nie wpadać w panike:) - Po aktualizacji można przestawić SB w pozycję 1 (Dual BIOS) no to chyba tyle, ciekawi mnie jeszcze to czemu backup sam nie naprawił problemu przecież po to on tam jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Masz dwa biosy więc wersje beta tez można testować.Podziel się wrażeniami z użytkowania płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...