tomsko82 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Witam. Chciałem prosić o pomoc w złożeniu komputera, którego używałbym w salonie po części jako HTPC a po części jako konsolę do gier (Steam Big Picutre). Budżet można wstępnie przyjąć na 3-4kpln. Komputer byłby podłączony do telewizora oraz zestawu audio. Chciałbym, aby przy oglądaniu filmów i słuchaniu muzyki komputer był: a/ bezgłośny (z odległości "kanapowej", czyli 2-3 m), b/ brał mało prądu i nie grzał się przesadnie Natomiast podczas grania może oczywiście być głośniej. Może to jakieś zboczenie, ale głośność jest dla mnie ważna - z jej powodu PS3 nigdy nie używałem do filmów czy muzyki Luźne założenia to Haswell, GTX760, SDD 128GB/256GB, 1TB/2TB HDD, Windows 8, PSU z 80PLUS Platinum, wszystko w micro-atx. Uprzejmie proszę o pomoc co konkretnego wybrać. Dzięki! PS. OC mnie nie interesuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2013 http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_sierpien_2013?page=0%2C14 Procka i mobo zamień na te z tego zestawu, grafikę na 760ti, a różnicę w cenie wykorzystaj na lepszy zasilacz i dobrą dźwiękówkę (xonar, audiotrak). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomsko82 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Dzięki. Myślę, że zdecyduję się jednak na ATX, żeby cooler się zmieścił. W takim razie zestaw wygląda tak: Cover Fractal Design DEFINE R4 BLACK PEARL CPU Intel CORE I5-4670 MOBO MSI Z87-G43 PSU - któryś z BeQuiet dark power 10 550W Enermax EPM500AWT lub EPM600AWT SeaSonic SS-400FL lub SS-460FL lub SS-520FL GPU MSI GeForce GTX 760 Cooler Thermalright HR-02 - Macho Rev A - Black White SSD Plextor 2,5' 128GB, SATA III HDD WD RED + tacka wygłuszająca RAM Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 Poproszę jeszcze o pomoc z PSU, bo nie wiem szczerze mówiąc jakiej mocy powinien być. Czy 400W wystarczy? Wtedy wziąłbym pewnie SS-400FL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) CPU Intel CORE I5-4670 800zł chłodzenie box wystarczy, przecież nie podkręcisz. MSI Z87I - Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0, Intel® Wireless Display 450zł. OCZ Vector SSD lub Samsung 840 EVO ok 400+zł Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 ok 250zł Seasonic G-Series G-550 SSR-550RM 80Plus Gold 550W - 400zł , psu platinum przesada do sprzętu którego nie podkręcasz. GPU MSI GeForce GTX 760 - 950zł. WD RED 1TB - ok 290zł. tacka zbędana. ok 3450zł - taniej niż twój zestaw. Zostaje kwestia obudowy, ale za to masz więcej kasy na nią. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
introvert Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Jeśli chcesz ciszy bierz zasilacz z serii Seasonic-X (półpasywny - u mnie chyba ani razu wentylator się nie włączył) i dobry kontroler obrotów do wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomsko82 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Dzięki za rady. Jednak dopłacę, i zamiast modelu serii G SSR-550RM wezmę hybrydę, czyli model X lub nawet FL. A odnośnie coolera, to bardziej chodzi mi o głośność niż o skuteczność chłodzenia. Jednak faktycznie wezmę boxowy cooler, a w razie czego później zastąpię go jakimś Macho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...