patrol256 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Witam. Mój kolega ma procesor Intel Pentium Dual Core E5700 oraz Płytę GŁ. Gigabyte G41M-ES2L. Otóz pewnego dnia przy uruchamianiu komputera w trakcie ładowania systemu komputer wyłączył się, po ponownej próbie uruchomienia było ciągle to samo. Zrobiłem testy że tak powiem i według mnie była poprostu uszkodzona płyta główna ponieważ reszta części w moim kompie śmigała bez problemu. Kilka dni pózniej przyjechał do niego znajomy informatyk, który stwierdził że mnożnik był podniesiony i taktowanie procka było większa niż powinno i to było przyczyną (po zmniejszeniu mnożnika komputer do teraz normalnie chodzi). I tutaj jest problem ponieważ mój kolega upiera się że w biosie nic nie grzebał a gdy ja wymieniałem mu zasilacz na nowy też nic nie grzebałem w biosie. I tutaj moje pytanie czy jest to możliwe żeby mnożnik sam się przestawił i zwiększył taktowanie ??? Czy poprostu mój kolega gdzieś kliknął i zepsuł a teraz zwala cała winę na mnie. ? Z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam. PS. Wymieniłem starego modecoma feela na nowego Corsaira VS 450. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Procesor ten ma zablokowany mnożnik w górę. Nie można go podnieść, można natomiast obniżyć. Nie znaczy to, że nie można podnieść taktowania procesora, można to zrobić magistralą FSB. Nich kolega odpali program cpu-z i sprawdzi czy procesor ma obecnie odpowiednie taktowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrol256 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Znaczy się chodziło mi o to czy wgl mnożnik sam automatycznie może się podnieść. Poprostu naprawiałem kumplowi kompa (wymiana zasilacza) wszystko śmigało i on po kilku dniach do mnie dzwoni że komp mu się wyłącza lecz tego już nie zrobiłem bo byłem na wakacjach i potem po 2tyg po moim powrocie on do mnie przyjeżdza i do mnie z mordą, że to przezemnie komp się wyłączał ponieważ "mnożnik" był podniesiony. PS. Kumpel się wgl na kompach nie zna. A ten mnożnik zmniejszył mu niby jego wujek informatyk,który stwierdził że zasilacze z czarnej listy są dużo droższe niz markowe i że ten modecom feel to porządny markowy zasilacz który nie wymaga wymiany a ewidentnie był uszkodzony (zrobiłem testy). Pozdrawiam. Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez patrol256 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vroobelek Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2013 Wujek Zdzichu informatyk. Głowa boli od takich mądrości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...