Skocz do zawartości
Panek

Problem zagadka. Nie wiem o co chodzi. HELP (PIWO GRATIS)

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzet jak w podpisie. Od niedawna mam radka (w koncu mialem kase) i od tego czasu pojawily sie problemy. Pczatek historii:

Od poczatku uzywalem zintegrowanej gfary i bylo ok. Niedawno kupilem radka i po wpieciu wszystko bylo ok. Postanowilem przeinstalowac system XPSP1 zeby pozbyc sie syfu co sie nagromadzil i zobaczyc jak bedzie chodzic na nowych Catalistach (czy dobije do 10000). Wiec jak zawsze przegralem wszystko wazne z C na D i format c pod instalatorem. Zainstalowalem system i juz. :D

Pora na sterowniki. poszedl nForce, spoko, poszedl Catalist, spoko.

Jednak sprzet podczas zamykania/otwierania mi sie wywalil wiec reset. Zaczelo sie!

Problem jest taki najpierw sprzet mial problem z widzeniem plikow na partycji D. Widzial zajete miejsce, ale nie mogl wejsc do zadnego katalogu. Raz mu sie udawalo a raz nie. Potem juz nic nie widzial. Poszedlem do kumpla zeby przegrac to co moze sie jeszcze da. Nic sie nie dalo. Przelknolem strate i juz. Jeszcze dla pewnosci zlikwidowalem podkrecanie sprzetu. Fdisk i Format mowie powinien rozwiazac sprawe.

I rozwiazal. Zainstalowalem wszystko posiedzialem na sprzecie, chodzil przez noc i bylo OK. Wiec rano podkrecam sprzet, przygotowania do 3DMark03 i juz nie widzial C. (Ponowny reinstal chyba 4)

Teraz nie wiem co mam zrobic? Wczesniej ten sprzet chodzil spokojnie na lekko podkreconych ustawieniach (jak w podpisie). Teraz boje sie tego ruszac. Co robic. Teraz jade na otwartej obudowie zeby nie bylo kwestii przegrzania. Co to moze byc?

Aha dysk mam Seagate 5200obr. 20Gb. Ata66 (nie jest najnowszy, czekam az mi serwis zwroci poprzedni)

Maly update: Wlasnie sprawdzilem, jak tylko podkrecilem lekko sprzet FBS z 133 na 148 to przestal mi dzialac Antywir i nie moglem wejsc do Panelu Sterowania. Powiedzial ze problem z plikiem. Jak wrocilem do 133 wrocilo do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej nie wytrzumuje kontroler dysku lub dysk przy podkrecaniu. Gdy podkrecasz FSB podkrecasz takze taktowanie PCI, poniewaz w twoim przypadku czestotliwosc pracy PCI = 1/4 FSB. Wczesniej tez na tyle FSB podkrecales ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej nie wytrzumuje kontroler dysku lub dysk przy podkrecaniu. Gdy podkrecasz FSB podkrecasz takze taktowanie PCI, poniewaz w twoim przypadku czestotliwosc pracy PCI = 1/4 FSB. Wczesniej tez na tyle FSB podkrecales ?

Przecież to nForce :)

Jaka wersja sterowników do nForce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do ent :

Człowieku czytaj że posty zanim odpowiesz - Panek ma chipset nForce to co ty mu tu chrzanisz o dzielnikach PCI ??

Do Panek :

Spróbuj inne stery do nForca - albo nie instaluj drivera do ide od nvidii - czasem się takie jaja dzieją z nim ... i sprawdź napięcia - bo to też tak wyglądy jakby słabowały ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka wersja sterowników do nForce ?

Po pierwszej reinstalacji mialel 2.03 jako te ktore mialy sprawiac najmniej problemow, ale to od nich sie zaczelo wiec wrocilem do tych co dostalem od Solteka na CD (wczesniej pracowalem na nich 4 miechy bez zadnych problemow)

Spróbuj inne stery do nForca - albo nie instaluj drivera do ide od nvidii - czasem się takie jaja dzieją z nim ... i sprawdź napięcia - bo to też tak wyglądy jakby słabowały ...

Stery odp. jak wyzej ale moge sprobowac. Inny driver ok, ale skad mam go wziaść?

Napiecia, chyba nie zasilac Deer 350W. Wczesniej dzialal bezproblemowo.

Czy problemem mozy byc Radek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zaszkodzi sprawdzić tych napięć, a anjlepiej podłączyć jakiś pewny mocny zasilacz.

No nie mam skad go ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>. A zawsze wydawalo mi sie ze Deer to nie jest kiepska firma. Moze nie highend ale tez nie shit.

Update: Wczesniej ten komp z Radkiem chodzil pieknie na 166 i nawet Radka podkrecalem. Dopiero po reinstalu sie sypnol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba mi sie udalo. Jak na razie usunolem wszystko z dysku, zapisalem nowy MBR (Linux to jednak przydatne narzedzie) i nie instalowalem obslugi dyskow pod nForca. Mam nadzieje ze wystarczy i ze bede sie mogl ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> w koncu za podkrecanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...