Daahaka Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witam mma problem z kartą http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd7850-oc-2gb-ddr5-256bit-hdmi-dvi-2mdp-lit-11200-01-20g-463830/ po jakimś czasie kiedy gram wywala mnie z gry i na kompie pokazuje sie niebieski ekran z błędem 0xa0000001. Sprawdzalem na google i wielu forach i jest to blad o driverach jednak po zmianie sterow na stare oraz nowe dalej mam ten sam problem i nie wiem czy kiedowac sie z ta sprawą do sklepu w którym ją kupiłem czy moze jest jakies rozwiązanie. Prosze o pomoc jesli ktos ma rozwiązanie na ten problem z góry dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Podaj na początek pełną konfigurację komputera. Testowałeś stabilność cpu+ram+mobo? np OCCT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 pamieć good ram 2x4096 (ddr 3)procesor intel core i5 2500 cpu 3.30Ghzzasilacz xfx pro 550wpłyta główna gigabyte b75-d3vnie nie testowałem komputera tym programem nie wime za bardzo jak cokolwiek z niego odczytać załącze więc odczyt programu ale nie wime czy nie za krótko był uruchomiony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Długo nie używałem tego programu... 1m51s to czas pracy programu czy tyle zostało do upływu godziny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 tyle pracował program. mam w tym czasie włączyć jakąś gre zeby zobaczyc co sie dzieje ? czy wystarczy ze pochodzi "na sucho"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Wystarczy na sucho. Takie temp po niespełna 2 minutach nie świadczą dobrze. Jest problem z chłodzeniem. Może być zakurzony radiator, radiator źle zapięty, brak wentylacji w obudowie. Program powinien chodzić minimum godzinę. Wtedy temp. byłyby b. wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 w takim razie jak tylko wrócę do domu zrobi test na około godzinę czasu. Tepm. jest za wysoka w całym kompie czy tylko na karcie graficznej? Może poprostu zwiększe szybko0ść wentylatora bo z tego co pamiętam mam go ustawionego na jakies 30 -40% mocy więc w tym jest problem? Kupie stężone powietrze i zaraz go odkurze chociaz ostatnio ogladalem kompa odd srodka i nie bylo za duzo pyłu. odkurze i jeszcze raz włącze OCCT i dam jeszcze raz wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 po godzinnej pracy programu oraz chwilowemu graniu wyniki sa nastepujace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Temperatury po godzinie są niższe niż wcześniej po 2 minutach. Daj znać, czy dalej jest problem z BSOD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 jak narazie jest spokoj jednak zastanawia mnie cały czas dlaczego mając kartę która wydaje mi sie ze jest dobra mam takie słabe osiągi na niej w diablo 3 mam straszne przycinki w niektótych momentach i wogole wydaje mi sie ze powinno to wszystko lepiej chodzic. Raz próbowalem ja podkrecic MSI Afterburner kiedy wszedlem do gry sprawdzic ja kto wyszlo automatycznie dostalem BSOD. Może mam cos xle ustawione lub cos nie tak ze sterami ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Sprawdź w cpu-z czy slot pci-e pracuje w trybie x16@x16. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 matko boska :) powiedz mi jak mam to sprawdzic kolego bo nie mam pojecia nawet jak zaczac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Pobierasz program cpu-z, instalujesz, uruchamiasz, wchodzisz w zakładkę Mainboard, jak masz dwa razy x16 to jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 jest tak version PCI - Express link widith 16x i max suported x16 cos takiego moge odczytac z zakladki mainboard Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Czyli tu problemu nie ma. Zresztą od dłuższego czasu problem pci-e x16@x1/x4 się nie przewijał przez forum. Zawsze jednak warto sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Więc temat z kartą jest zakonczony, ale moze masz jakis pomysł jak zbic temp na tym procesorze?? bo wychodzi na to ze to wszystko jest spowodowane zbyt duż temp procka. Kupić inny wentylator na procesor?? Może jakieś propozycje?? A i dzeiki z góry za pomoc :) A i jeszcze zapomialem zapytac czy pomoglbys mi podkrecic troszke karte graficzna?? Mam program MSI Afterburn. Jest taka mozliwosc czy moze lepiej sie w to nie bawiuc ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 No i teraz nie wime juz wogole o co chodzi. Po kilku minutach grania komputera zawiesza sie wychodiz do pulpitu i system pokazuje ze sterownik odmowil posluszenstwa a kiedy wracam do gry kompuetr zawiesza sie i musze go resetowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Spróbuj podnieść napięcie ramu na 1,6V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 napisz prosze gdzie i jak to zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Daahaka spróbuj przetestować programem Video Card Stability Test i załącz takze HW monitor zobacz jakie napięcie w stresie i temp.Jeśli coś z karta jest nie tak to system się zawiesi.Jeśli nadal bedzie problem wyinstalój stery programem Amd clean up utility i na swiezo zainstalój stery 13.4 są w tej chwili najbardziej aktualne ze strony producenta lub Amd te same stery.Pamiętam miałem Problem z Radeonem 9600Pro działał oki ale później problemy z grami i na końcu stery w ogóle nie mogłem zainstalować i się go pozbyłem.Przetestuj kartę 3dmark vantake i sie pochwal wyniekiem wtedy bende wiedział czy karta wydajna czy jednak coś z nią tak.Procek ostro się grzeje jeśli masz box to warto wymienić możliwe ze blue scren dotyczy Cpu nie karty.Pod opciazeniem masz zdecydowanie za wysokie napięcie jak na 3.3Ghz 1.24v to dla tego masz wysokie temp.Ja bym bardziej podejrzewał cpu nisz kartę graficzną.Spróbuj obniżyć napięcie możliwe ze płyta podaje zbyt wysokie napięcie i wtedy przetestuj kartę.Kartę podkręcałeś a jestem ciekaw czy napięcie tez podnosiłeś Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez Aurora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 zrobilem test tym programem opcja benchmark i wyszlo 1072 teraz robie drugi test wyniki podam poxniejczy w windowie ustawic to napiecie jezeli tak powiedz mi jak to zrobic musze sprobowac wszystkiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 UEFI, DRAM Voltage http://img641.imageshack.us/img641/8770/uefi2.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Video Card Stability Test, start testuje stabilność a benchmark testuje wydajność.Wydajność karty całkiem przyzwoite sprawdź stabilność.Załącz program HW Monitor i podaj temp jakie masz pod koniec testu. Podnoszenie napięcie ramu może źle wpłynąć na procek i na jego stabilność Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez Aurora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 sprawdzilem i wyszlo fail Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Czy podczas podkręcania podnosiłeś napięcia karty graficznej? mogłeś poważnie uszkodzić kartę przez to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Test duration 8 min fail perhaps the video card switched into low accelerated mode.If you owerlocked your video card, you neeed to lower your GPU and meme freq . After reboot plz run test again. taki dostalem komunikat po drugim tescie temperatura nie skacze maxymalna jest od 39 do 42 stopni nie nie ja wcale nie podkrecalem karty tylko raz na chwileczke podnioslem statystyki i zaraz wrocielm do normalych tylko na chwilke wszedlem do gry i od razu do pulpitu mnie wywalilo i zrobilem reset ustawien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 ustaw na rdzeniu 860 a na pamięciach 1200 takie takty maja 7850 bez Oc.A ty masz wersje oc 920 na 1250 program najwyraźniej widzi twoja kartę jako wersje podkręcona ponad fabryczny stan dziwne.Kliknij prawym przyciskiem wejdź w catalyst control center i tam możesz ustawić lub najlepiej użyć do tego Trixx.Jak by twoja karta nie mogła pracować na fabrycznych zegarach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 zmiejszylem tak jak kazales i jak narazie minelo 11 min i wszystko jest ok jak cos sie bedzie dzialo dam znac a narazie wracam do pracy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daahaka Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Jak narazie wszystko jest w porzadku tylko zastanawiam sie czy po tym zmiejszeniu taktowania nie zmiejszy sie wydajnosc karty graficznej. Nie znam sie na podkręcaniu sprzetu. Trzeba by było podniesc natężenie prądu w grafice ale za bardzo nie wime jak i czy wogole warto. A i jeszcze gdybyscie podpowiedzieli mi jak wejsc do tych ustawien gdzie mam zmiejszyc to natezenie na procesorze bo szukam i szukam i nie moge znalexc a w biosie to juz wogole nie umiem sie obslugiwac. I jak cos o ile zmiejszyc to napiecie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Oki to już dobre wieści pracuj na takich taktach i pograj sobie przetestuj powinno być dobrze.Myśle ze obniżenie napięcia powinno dobrze wpłynąć na kartę a później można spróbować ostawić te 920 na 1250.Tylko dziwne ze karta wywala błąd i nie chce pracować z taktami ustawionymi od producenta to jest zwykły 7850 tylko ze producent zawyżył takty możliwe ze napięcie tez jest podniesione. Podaj mi napięcie z jaka karta pracuje. Karta i tak jest dosyć wydajna na te gry co masz teraz,pograsz na wysokich detalach w te gry co masz teraz na rynku. A jeśli potrzebujesz jeszcze większego powera to lepiej już kartę zmienić bo więcej z tego Radeona się nie wyciśnie.Po oc +8klatek dojdzie przy ustawieniach 1050 na 1350 zależy od sztuki. Omijam tu ekstremalne oc z wykorzystaniem podnoszenia napięcia ale na fabrycznym chłodzeniu można spalić lub zawiechy systemu zaliczyć karta bez dobrego chłodzenia nie będzie stabilna. Więc omijaj w ten sposób oc jeśli chcesz żeby ci karta długo służyła.Jeśli chodzi o procek to już trochę trudniej będzie, bo trzeba pobawić się w biosie poustawiać i na pewno temp. spadną i pewnie chłodzenia nie trzeba będzie wymieniać jeśli nie będziesz podkręcał.Pewnie masz ustawione off set voltage na auto jeśli masz w ogóle taka funkcje, płyta na pewno zawyża napięcie i na takie takty powinno ci podawać 1.14v-1.16v nie więcej a pewnie zadowoli się jeszcze mniejszym napięciem.Zależy od sztuki Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Aurora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...