Skocz do zawartości
Arns

GA-78LMT-S2 ver. 1.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. 

Posiadam płytę główna:  GIGABYTE GA-78LMT-S2 oraz procesor: AMD Athlon ii x4 640 krata graficzna Asus HD 7790. Reszta podzespołów do wymiany. Planuje zakup zasilacza: Corsair Series VS 450W  lub  Master zasilacz Elite 500W, chłodzenia Spartan Pro HE924 oraz obudowy Brutus 410 Pure Black. Zastanawiam się nam możliwościami OC tej płyty, czy mogę na niej wykręcić ten procesor do 3,5-3,7 MHz? Dobrze celuję z doborem zasilacza oraz chłodnia?   Zakładam ze trafił mi się dobry model procesora.

aktualizacja 28.08.13

Opiszę płytę główna. GA-78LMT-S2 Posiada sekcję zasilania 3+1, co umożliwia zamontowanie procesorów do 95W.

O stabilności zasilania decyduje jakość oraz ilość faz. 3+1 oznacza, że trzy fazy odpowiedzialne są za dostarczanie prądu do rdzeni procesora a jedna zasila kontroler pamięci. 

Płyta nie posiada chłodzenia na sekcji zasilania. Z ważniejszych rzeczy które udało mi się odnaleźć w sieci, to przy podkręcaniu obciążona jest właśnie sekcja zasilania. Teraz mam kolejne pytania odnośnie tej płyty. Czy po zastosowaniu chłodzenia na sekcję OC będzie w miarę bezpieczne?  Chcę zamontować radiatory przy pomocy taśmy termoprzewodzącej. Następne pytanie to,  czy sekcja z fazami 3+1 wystarczy do podkręcania tego procesora?

Edytowane przez Arns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi