leonheart Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witam. Z niechęcią przyznaję, że jakiś czas temu zgubiłem się w nowych podstawkach intela, płytach itd. Na codzień zajmuje się pc, ale laptopami. Składam sobie komputerek do prostych gier, photoshopa, itd. Zdecydowałem się na 1155 z powodu cen procesorów. sugerując się proponowanymi zestawami stawiam na g2030, oszczędny, większość gier działa poprawnie, no i dobra cena. Nowe gry mnie nie interesują, kupię sobie nową konsolę. Mam porządny zasilacz ocz 650W, radeona HD6850 i 3 dyski 500 które mają działać w raid0. Trafiłem do wątku zestawy na dany miesiąc, ale proponowane tam płyty nie mają raid-a, albo mają softowy. Doradźcie Koledzy jaką płytkę ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span>. W przyszłości dorzucę do zestawu i5-i7, jak ceny mocno spadną. Na oc mmi nie zależy wcale. Dodam, że płyta mogła by być tania ;) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Z raidem to H77/Z77, np H77MA-G43. Lepiej pogonić dwa dyski, kasę zamiast dokładać do płyty z raidem to na SSD przeznaczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Najtańsza, rozsądna płyta MSI z77a-g43 I lepiej dyski zmienić na ssd, jak już kolega Klaus wspomniał i można wtedy kupić tańszą płytę (bez raid). Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonheart Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Myślałem nad takim rozwiązaniem, jednak pojemnośc ssd trochę mnie odstrasza, a dyski już mam. H77MA-G43 wcale nie jest droga, 250 zł. Ma usb3, sata 6gb, raid, ale nie da się na niej podkręcać. Przeoczyłem coś ważnego ? Z tego co widzę z grubsza od MSI z77a-g43 odróżnia ją gorsze wykonanie, coś jeszcze ? Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez leonheart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Myślałem nad takim rozwiązaniem, jednak pojemnośc ssd trochę mnie odstrasza Dlatego sugerowałem popchnąć dwa dyski a jeden zostawić + ssd. 3 dyski w raidzie, to będzie pewnie głośne i gorące. odróżnia ją gorsze wykonanie Nie rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonheart Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Afiszuje się MSI lepszymi podzespołami, tyle na szybko znalazłem. Używałem tego raida w p5b premium i dawał radę. Przemyślę jeszcze temat, komp ma być oszczędny, mały siedzi ogląda bajki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Różnica to dławiki Super Ferrite Choke przy sekcji zasilania. Właściwie ważniejsze różnice wychwyciłeś. Ewentualnie, na H77MA-G43, przy zamontowanej karcie graficznej jest mało miejsca na montaż "wydajnego" chłodzenia, mniej gniazd dla wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonheart Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Odchodząc troszkę od tematu, w procesorze jest grafika, grafikę mam na pci-e dodatkową. Fajnie było by używać ich jak w laptopach, interge do windowsa 6850 do gier, ale pewnie nie ma takiego patentu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Na Z68 był taki patent Lucid Virtu, nie wiem na ile to chciało działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...