Skocz do zawartości
amnesia

Problem z przegrzewaniem się Sony Vaio NW21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem ze swoim stary lapkie strasznie zaczął się przegrzewać, w idlu temperatury wahają się 50 - 60 stopni. Laptop jest po przejściach miał wymienianą płytę główną, matryce i jeszcze parę innych elementów Dołączona grafika

Sytuacja wygląda tak jakieś pół roku robiłem mu repast procesora i czyszczenie chłodzenia. To co zobaczyłem trochę mnie zdziwiło bo na GPU była nałożona warstwa pasty termo grubości około 2mm a chłodzenie chipsetu rozwiązane było w ten sposób, że pomiędzy radiatorem a chipem włożona była jeszcze miedziana płytka przyklejona za pomocą pasty termo. 

Zrobiłem repast tylko na CPU i temperatury były ok, popracowałem trochę na nim po czym przez ostatnie dwa miesiące laptop leżał nie używany bo zakupiłem innego. Wczoraj go włączyłem i wentylator chodzi cały czas na max obrotów a temperatury takiej jak wspominałem wcześniej. Zabrałem się więc za kolejny repast, jednakże tym razem kompletny - zdrapałęm to męga warstwę pasty z radiatora GPU oraz wyczyściłem płytkę miedzianą z pod chipsetu. Na wszystko nałożyłem pastę AS5. Jednak nic to nie pomogło i laptop chodzi jak helikopter xD

Dodatkowo przestał chyba działać port hdmi ponieważ wczoraj nie wykrywał mi TV (przedtem wszystko było ok)

Zamieszczam zdjęcie płyty głównej (nie moja tylko identyczny egzemplarz z netu)

Dołączona grafika

Zostaje tylko oddanie na serwis czy ktoś ma jakiś pomysł? Bo mi osobiście jedyne co przychodzi do głowy analizując ile past było na GPU nałożone przez serwis który wymieniał płytę główną że może radiator nie dociska dobrze do GPU przez co temperatury są jakie są. Aczkolwiek dziwi mnie to trochę bo na procesorze również temperatury to około 50  stopni (C2D T7100). Zastosować zamiast pasty na GPU termopady 1mm??

Edytowane przez amnesia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi