Skocz do zawartości
filozof81

AMD FX 6300 tryb turbo core?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w temacie jestem posiadaczem tego procka.

Problem który mnie nurtuje, to magiczny tryb turbo core.

Wg specyfikacji w stresowej sytuacji powinien osiągąć zegar 4,1 Ghz.

Takiej częstotliwości moja sztuka nigdy nie osiąga, przy maksymalnym obciążeniu zegar dochodzi do 3,8 Ghz. Niezależnie, czy obciąze wszystkie rdzenie, jeden czy też dwa programami typu occt czy prime zegar zawsze dochodzi do 3,8 Ghz.

Opcja Turbo w biose uruchomiona, płyta Gigabyte 970a UD3.

Nie chodzi mi o oc tego procka, tylko chciałbym zobaczyć te magiczne turbo. Ten tryb działa bo nominalne takty tego procka, to 3,5 GHZ, a zegar skacze pod obciążeniem do 3,8 Ghz. Tylko dlaczego nie do 4,1 Ghz?Czy płyta zapodaje za niskie napięcie?

Czy jakaś dobra dusza wyjaśni mi o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie? Między FX-6300 i FX-6350 jest 70 PLN różnicy, czyli jakieś 15% przy 10% podniesieniu zegara minimalnego (3500 vs 3900 MHz, pomijam Turbo)

FX-6300 http://cenowarka.pl/amd-fx-6300-fd6300wmhkbox-a853168.html - 436 PLN

FX-6350 http://cenowarka.pl/amd-fx-6350-fd6350frhkbox-a939528.html - 501 PLN

Za te 500 PLN z hakiem już lepiej polować na używane Core i5 albo kupić za 380 PLN Phenom II X4 965 BE. Poza tym, autor już posiada procesor.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi