DarXide Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Witam, złożyłem zestaw: Intel i5-4670K Thermalright HR-02 Macho 120 MSI Z87-G45 Gaming Gigabyte GeForce GTX 770 Patriot Viper 3 DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 XMP SilentiumPC Deus 80Plus Bronze G1 600W Asus DVD-RW DRW-24B5ST Seagate Barracuda ST1000DM003 (1TB) SilentiumPC Gladius M40 Po złożeniu wszystkich komponentów i podłączeniu wszystkich kabli komputer stale restartuje się. Chłodzenie na karcie graficznej zaczyna pracować, to samo z chłodzeniem na obudowie i na procesorze. Próbowałem uruchomić komputer przy wyjętej karcie graficznej i odłączonym dysku i napędzie oraz po kolei przekładałem każdą kość ramu do slotów (poza pierwszym, zakrytym przez chłodzenie procka) i nic nie podziałało. Po wyjęciu kości pamięci w ogóle komputer chodzi dłużej, do kilku minut po czym wyłącza się. To samo dzieje się gdy kości pamięci są w środku, lecz wyłączone jest zasilanie płyty głównej 8 pinowe. Wyjąłem także baterię z płyty głównej na kilka minut i włożyłem z powrotem. Bez skutku. Płyta główna nie daje żadnych sygnałów, pomimo podpiętego speakera. Bardzo proszę o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarXide Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Pomoże ktoś? Bo jeśli to wada fabryczna to muszę ją oddać na gwarancji. Ale możliwości może być sporo, albo ram, albo procek lub płyta. Jakieś sugestie? Proszę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Odepnij wszystkie napędy i zostaw tylko jedną kość w slocie oznaczonym jako pierwszy. Możesz też potwierdzić prawidłowy montaż Macho i wszystkich kabli I/O - panel, ledy i USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarXide Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Podłącze zatem wszystko jeszcze raz, chociaż już to robiłem. Nie próbowałem tej metody z pierwszym slotem, bo był zasłonięty przez chłodzenie. Trzy pozostałe albo nie działają, albo pamięć jest zepsuta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Wróć do boxa w takim razie, testuj jedną kość po kolei. Najlepiej na pająka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarXide Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Na pająka, czyli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Poza obudową. MSI Z87-G45 Gaming ma przyciski POWER i RESET, prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarXide Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Nie, przynajmniej jeśli ma to o nich nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ja bym zaczął od sprawdzenia pinów w podstawce procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) To nie możliwe żebyś miał coś zepsute, przecież wszystko masz nowe, ja bym sprawdził czy Macho dociska procesor jeśli źle jest dociśnięte to temp. procka rosną i jest reset,ram podłącz tak żeby pracowały w dual.Czy podczas rozruchu wyświetla ci się chociaż bios czy jest ciągle reset?A także powiec czy podczas rozruchu na płycie głównej wyświetlają się kontrolne diody Led powinny być przy procesorze jeden odpowiedzialny za grafikę a drugi za SATA.Chyba ze twoja płyta nie ma coś takiego Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Aurora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarXide Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Sprawdzę wszystko jak tylko wrócę z pracy. Dam znać czy coś się zmieniło. Dziękuję za porady :) BIOS się nie wyświetla, na płycie podświetla się tylko różowa dioda od pudełka Turbo Boost. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) hmm dość tajemnicze to wszystko, a jest przynajmniej pikanie podczas resetu?Sprawdź także czy zasilanie od karty graficznej podłączone.Pewnie twoje ramy kolidują z chłodzeniem dla tego 1 slot nie możesz wykorzystać.Włóż ram w 2 slot i ostatni w ten sposób będą pracować w dualu a także sprawdź chłodzenie jak siedzi do krecz jeśli widzisz ze jest luz.Możliwe ze koszyk źle zamontowałeś w ten sposób chłodzenie źle siedzi podłącz wszystko razem nic nie odłączaj i próbuj uruchomić Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Aurora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarXide Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Tak zrobiłem na początku, jedna kość ram w DIMM 2 i druga w DIMM 4. Wentylator na początku był na luzie, ale potem podkręciłem do mocnego oporu... nie mam więcej pomysłów, poza tym prockiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) czy tam gdzie wkładasz pamięci obok masz coś takiego jak check memory mały przycisk kontrolny ramu.Niektóre Płyty główne pozsiadają taka funkcje w celu skonfigurowania pamięci z płyta główna, jeśli coś takiego masz wciśnij przez 5sec po tym powinien wystartować.Komputer w tym czasie muśi być ciągle włączony.Teraz spojrzałem mała szansa ze coś takiego masz na płycie głównej Trudno tak pomagać nie widząc komputera sprawdź w instrukcji płyty głównej czy dobrze podłączyłeś power reset i speaker.Jeśli nadal nic to najlepiej wybrać się z komputerem do najbliższego salonu komputerowego i oni tam sprawdza sloty ramu wkładając inne pamięci w ten sposób będziesz miał pewność ze ramy są dobre lub uszkodzone.Grafika myślę ze dobra jest.Albo ram albo procesor Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Aurora 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarXide Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ew. płyta główna, dziwne, że jak podłączam tylko jedną wtyczkę od niej to wszystkie pozostałe podłączone komponenty chodzą (wiatraki, karta graficzna) i komputer się nie restartuje, a jak płyta ma zasilanie w pełni to wywala... Jak piny na procesorze nie będą pogięte, to oddam go do serwisu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Dziwne ze speaker nie reaguje i nie wydaje żadnego dźwięku,rzadko się tak zdarza ze nowe podzespoły a już coś zepsute.No ale jak już wspomniałeś grafika wentylator od cpu wentylatory od obudowy chodzą a podłączone do płyty głównej więc źle z płyta nie jest szkoda ze speaker milczy.wyjmij pamięci i włóż jeszcze raz dociśnij dokładnie ale nie połam płytę.Polecam płyty asusa mam i chwale jeśli coś nie tak jest z grafika, pamięciami, cpu lub dyskiem to płyta poinformuje mi o tym,więc sypko można wykryć usterkę Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Aurora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarXide Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zabrakło informacji o tym, że speaker działał jedynie wtedy kiedy nie było pamięci ram w ogóle i kiedy komputer chodził przez dłuższy czas, kilka minut przy w pełni podłączonej płycie. Wtedy zaraz po włączeniu wydaje trzy, długie piknięcia i na tym koniec, za moment komputer się wyłącza i włącza z powrotem i wszystko na nowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) No to płyta jest dobra nie ma co ja podejrzewać.Załóż box i włóż pamięci w dimm1 i dimm3 jak nic to sprawdź na jednej kości.Jeśli zdecydowałeś się na takie duże chłodzenie powinieneś brać coś low profil.Trzeba próbować wszystkiego bo tak naprawdę nie wiesz co zepsute, a płyta morzę być dobra, najlepiej skombinuj jakieś inne pamięci i sprawdź Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez Aurora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarXide Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Tak zrobię, przy okazji zerknę na procka, dam znać chyba już jutro jak poszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elros Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Ta płyta ma dual channel na 2/4 slocie a nie na 1/3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rigen Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Mialem podobny problem z komputeem jakis miesiac temu dokladnie ten sam dysk plyta generacje starsza. Problem tkwil w dysku oddalem do morele i mi go wymienili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarXide Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Witam, właśnie wróciłem od kumpla. Kolega Aurora miał rację. Z kośćmi pamięci tej samej firmy, ale innym taktowaniem, komputer ruszył bezproblemowo i odpalił BIOS. Dziękuję wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...