kamala01 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Cześć, zaczynam przygodę z wolnostrzelectwem.Załóżmy, że klient chce nie tylko zaprojektowania plakatu, ale również jego wydruk. Ja nie dysponuję drukarką, więc chce to zrobić w drukarni. Jak to rozegrać? Czy z ową drukarnią muszę podpisywać jakąś umowę, a może wystarczy, że wezmę paragon i wystąpię jako zwykły klient? Czy ten paragon zachowuję dla siebie czy daję mojemu klientowi? Jak wy to robicie?Dodam, że jestem osobą fizyczną i pracuję na umowie o dzieło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Wszysto zalezy co masz napisane w umowie o dzielo. Czy tykko design, czy tez razem z drukiem. Sugerowalbym rozdzielic to na 2 czesci - design i druk osobno. Mozesz wtedy przedstawic fakture drukowania na firme, ktora zlecila ci design plakatu. Przeciez nie drukujesz tego dla siebie. Mozesz jedynie sobie naliczyc kase za nadzorowanie procesy druku, czyli proofing. Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onedaymango Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Również mam pytanie z tego zakresu, tylko bardziej techniczne, dla wielu pewnie głupie, ale każdy kiedyś zaczynał :) Mam do przygotowania katalog na około 100 stron. Jak mam zabrać się za jego przygotowywanie? Czy do drukarni oddaje się takie rzeczy rozdziałami? Bo nie bardzo widzę przygotowanie tego w jednym kawałku ( o ile to w ogóle możliwe). Z góry dziękuję za odpowiedź, bo wiem że nie jest to pytanie z serii inteligentnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek.p Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Nie wszystkie drukarnie są takie same - upatrz sobie dwie, może trzy i spytaj jak wygląda przygotowanie materiału dla nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniakomp Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Oczywiście też porównaj jak cenowo stoją za wydrukowanie katalogu, myślę, że nie będzie to problem dla nich :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...