GTwice Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam Od dłuższego już czasu zastanawiała mnie wydajność mojego lapka w grach, ale że z reguły gram w starsze rzeczy to i tak było ok. Jednak kiedy w końcu zachciałem zagrać w coś mocniejszego okazało się, że w 3D, pod pełnym obciążeniem, moja karta graficzna działa poniżej połowy swoich możliwości! Sprzęt to: Lenovo z580, GeForce 630M, i3-2350m, 8GB RAM Screeny z GPU-Z i Nvidia Inspector: Jak widać, nawet pod pełnym obciążeniem zegar GPU to max 270MHz, temp. poniżej 70*C (zresztą, nawet od razu po odpaleniu jest to samo, jeszcze zanim się zdąży zagrzać). Zastanawiająca jest też różnica w pokazywanym "Default clock" przez NVI i GPU-Z (według Notebookcheck standard to 672, więc CPU-Z powinien mieć rację). Próbowałem sterowników - screeny zrobione po downgradzie do 295.93 (oficjalne od lenovo), ale wcześniej były najnowsze 320.49 i to samo. Laptop nigdy nie był podkręcany, nic z grafiką nie kombinowałem, ogólnie nie wiem skąd się to może brać. Szukam od kilku godzin po necie ale nic na ten temat. Pomożecie? EDIT: z ciekawości wszedłem do zakładki OC... wygląda na to że grafika nie przełącza się na wyższy Performance level - cały czas siedzi na P8. Od czego to zależy? Próbowałem jeszcze zmieniać ustawienia zasilania, wszystko jest na "Maksymalna wydajność" ale nic nie pomaga Edytowane 1 Września 2013 przez GTwice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...