Skocz do zawartości
Gość

Ciągłe zawieszanie się komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, jest to mój pierwszy post na forum. Mam problem z zawieszaniem się komputera. Złożyłem go niecałe 2 miesiące temu. Wszystko było w porządku, aż nagle z dnia na dzień zaczął się zawieszać. Czasem jest tak, że przez 2 dni jest wszystko w porządku, a w innych przypadkach tak jak np. dzisiaj komputer zawiesza się praktycznie, co 15min. Nie mam już kompletnie pomysłów z czym może być problem. Poniżej spis sprzętu i oprogramowania.

Sprzęt:

- Asus Sabertooth Z77

- Intel Core i7 3770

- G.Skill TridentX 2x8GB CL7 1660MHz

- be quiet! Dark power pro 10 650W

- Evga GeForce GTX 660 TI FTW+

- OCZ Vertex 4 128GB

- 6x WD Black 500GB

Oprogramowanie:

- Windows 7 Ultimate 64bit

- Kaspersky Internet Security

Oprogramowanie oryginalne, zakupione w sklepie. Komputer używany do grafiki komputerowej. Temperatury podzespołów nie przekraczają 50 stopni. Wszystkie sterowniki są aktualne. 

Pozdrawiam

Dawid

Edytowane przez DavidC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mem test robiłem wczoraj i nie znalazło żadnych błędów. Napięcie na zasilaczu (według informacji z biosu) jest prawidłowe. 

Pomiar napięć metodą programową/BIOSem jest wiarygodne jak polityk podczas wyborów.

Szybkie sugestie:

Napięcia na procesor i pamięci ustawić na wartości stałe ( nie AUTO ), 

Sprawdzać temperatury

6xHDD? Być może problem leży gdzieś tutaj? Szczegóły - RAID? Taśmy i zasilanie sprawdzone?

Wypadałoby zrzucić ustawienia BIOSu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, po długiej walce z komputerem w końcu doszedłem do źródła problemu. Jest nim karta graficzna (GTX 660TI). Wczoraj zainstalowałem świeżego windowsa, zaktualizowałem go, zainstalowałem sterowniki itd. Ku mojemu zdziwieniu komputer zaczął się zawieszać, przy czym często zamiast zawieszania się miałem coś takiego, że wyłączał się monitor, włączał ponownie i dostawałem komunikat, że sterownik graficzny uległ uszkodzeniu, ale odzyskał sprawność. Podjąłem próbę walki ze sterownikami karty. Instalowałem najstarsze dostępne, najnowsze i "środkowe". Za każdym razem efekt ten sam - zawieszanie się. Ostatecznie odinstalowałem sterownik graficzny i komputer zaczął działać stabilnie. Czy macie może jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi