Skocz do zawartości
termosu

Pasywna karta graficzna do 200zł energooszczędna?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam jakiejś karty pasywnej energooszczędnej (directx11, żeby było cicho, wentylator odpada) do pogrania na Diablo 3 w miarę wysokich detalach i nie spowalnianiu przy dużej ilości akcji na ekranie?

Ogólnie nie grywam w nowe gry. Kupię coś nowego w takiej cenie?

system win 7 64bit

procesor: pentium dual-core e6500 @ 2.93Ghz
płyta główna: asus p5g41td-pro
zasilacz: ARENA ANP-355A12 (355W)
pamięć: 6gb DIMM DDR3 (PC3-8500)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 300 też sytuacja się wiele nie zmienia.. HD7750 na DDR3 jest nie wiele wydajniejszy od ww. karty

dopiero HD7770 na DDR5 np.

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7770-1024mb-rev-2-0-gv-r777oc-1gd-456181/

HD7750 na DDR5 też od biedy mogłaby być ale to już wymarły gatunek ... zwykle nieopłacalny.

pomiędzy tymi kartami a modelami o szczebelek tańszymi jest przepaść wydajnościowa.

od Nvidii w tym segmencie nie ma nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podanej hg7770 to czy ona jest cicha i energo? Bo ostatnio ktoś polecił mi na tym forum VERTEX Radeon HD4850 1024MB DDR5 i to było nieporozumienie, może i działała w porzadku, ale hałas i energia którą pożerała to był Koszmar... Sprzedałem Uff

Pytam bo i tak, będę jeszcze grzebał za czymś cichym i eko. Ciągle gdzie nie popatrze podajecie 7770 ona aż taka dobra i spełniająca moje wymagania.. hmm ;)muszę to dogłebnie przemyśleć, bo ten zakup chociaż droższy (niżdajmy na to ta 7770) już mam nadzieje że nie bedzie kolejnym koszmarem co do hałas u płacenia 'grubych' rachunków Dołączona grafika
Dzięki za zainteresowanie w kadym razie

Edytowane przez termosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD7770 w idle 8W http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/HD_7770_OC/24.html (na wykresie pobór samej karty).

HD4850 w idle o 42W więcej niż najekonomiczniejsze karty w tamtej epoce http://www.techpowerup.com/reviews/Powercolor/HD_4850/21.html (na wykresie pobór całego kompa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4850/70 to jedne z najgorętszych (więc i zwykle najgłośniejszych) kart, hałas nie był wtedy pewnie twoim kryterium Dołączona grafika no a Cena/wydajność wypada bardzo fajnie.

dla porównania ww. HD7770 nie jest aż tak wiele wydajniejszy od tego twojego Vertexa 4850 na ddr5 - wygrywa głównie z racji na dopracowane sterowniki - czym nowszy tytuł tym większy zysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Momentami sie zastanawiam czy mi potrzebne jakis potwor Dołączona grafika

Grajac jedynie (jesli wogole mam czas) w wow, league of legend, diablo 3, quake 3 przychodzi na mysl czy ta by nie dala rady http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-hd5450-1024mb-ddr3-64bit-dvi-hdmi-pci-e-650-800-low-profile-chlodzenie-pasywne-eah5450-silent-di-1gd3-lp-promocja-298502/  Dołączona grafika

Wiem że to was przeraza, ale na pewno nie bede gral w jakies nowe gry... sens pakowania 300-400 zl na to co i tak nie wykorzystam Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O płynnym graniu w d3 jak wszyscy zaczną puszczać spelle w grupie możesz zapomnieć na tej karcie, w wowie w sumie na jakiś dungeonach albo pvp też, nie mówiąc już nawet o tym że chciałeś mieć w miarę wysokie detale. Słowo granie i pasywne chłodzenie troszkę do siebie nie pasują obecnie.

Te karty są przeznaczone do odpalenia filmów lub mało wymagających starych gier jak ktoś nie ma zintegrowanej z prockiem grafy. Jeśli chcesz mieć wydajnie i cicho to najlepiej niestety kupić lepszą grafikę która w danych grach nie będzie się przemęczać z jakimś dobrym chłodzeniem i co najwyżej wyciszyć obudowę jak nawet to będzie za głośne, chociaż taka grafika nie powinna już być głośniejsza od zasilacza i chłodzenia procesora. Obciążaniem tak słabych grafik na chłodzeniu pasywnym tylko szybko je zajedziesz wysoką temperaturą.

Kolega miał pasywnego geforca 8600 który jest wydajniejszy niż to co pokazałeś to grając w lola na nisko/średnich miał w miarę płynne 30 klatek ale karta grzała się na prawie 80 stopni (procek go akurat nie ograniczał tylko ta grafa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować pożyczyć jakieś karty od znajomych wsadzić i zobaczyć przez jeden dzień.

Tylko też na pewno na normalnej grafice żeby diablo czy wow śmigały płynnie na wysokich nie masz co liczyć na znacząco niższe pobory prądu niż w tamtej co miałeś najlepsze co pewnie by się dało uzyskać to polowa poboru poprzedniej ale raczej trochę więcej niż połowę będzie miała (co uważam że i tak jest dobrym wynikiem). Co do ciszy to o nią jest łatwiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Momentami sie zastanawiam czy mi potrzebne jakis potwor Dołączona grafika

Grajac jedynie (jesli wogole mam czas) w wow, league of legend, diablo 3, quake 3 przychodzi na mysl czy ta by nie dala rady http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-hd5450-1024mb-ddr3-64bit-dvi-hdmi-pci-e-650-800-low-profile-chlodzenie-pasywne-eah5450-silent-di-1gd3-lp-promocja-298502/  Dołączona grafika

Wiem że to was przeraza, ale na pewno nie bede gral w jakies nowe gry... sens pakowania 300-400 zl na to co i tak nie wykorzystam Dołączona grafika

Stałem przed podobnym wyborem jak Ty i zdecydowałem się na zakup hd 7750. Po pierwsze ze względu na całkiem niezła wydajność w dzisiejszych grach, po drugie ze względu na "energooszczędność" (karta nie ciągnie dużo, więc i nie grzeje się mocno). Niestety obecne ceny 7750 są kompletnym nieporozumieniem, bo za 30zł więcej mamy hd7770 które jest ~20% szybsze. Tylko z kolei pasywne 7770 kosztuje też już niemało.

Jeśli rzeczywiście nie grasz wiele, to może rozglądaj się na portalach aukcyjnych i forach za używaną 7750.

Posiadany przeze mnie asus na pulpicie ma ustawione fabrycznie 10% obrotów chłodzenia, w grach po dłuższym czasie stopniowo rośnie do 15%. Czy to jest cicho? Kwestia względna, ale na pewno znacznie ciszej niż 4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie będziesz musiał przewody ułożyć Dołączona grafika

Fotka za wiele nie pokazuje, jednak jak zmieścił się HD4850 to 7770 wejdzie na luzie.

tak w tej małej obudowie była 4850

... tam tylko 2 sloty są wolne, będzie dmuchał w obudowę :)

Edytowane przez termosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta jest 2slotowa więc slot przerwy zostanie na zaciągane powietrze, na długość na pewno będzie krótsza od 4850.

Nad 5450 to się nawet nie zastanawiaj - byłaby to wywalona stówka w błoto - pograłbyś tylko w Q3 ^^ sama karta zagotowała by się pewnie po paru dłuższych rozgrywkach ... osiąga ~70*C idle, przeznaczona jest raczej do 2D & dekodowania wideo.

Jak chcesz po kosztach to weź używaną z allegro - taki GF240 też jest chłodną kartą, w idle ~6W, wydajność 9600GT, czyli z połowa 4850 ;p koszt ~120zł

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta jest 2slotowa więc slot przerwy zostanie na zaciągane powietrze, na długość na pewno będzie krótsza od 4850.

Nad 5450 to się nawet nie zastanawiaj - byłaby to wywalona stówka w błoto - pograłbyś tylko w Q3 ^^ sama karta zagotowała by się pewnie po paru dłuższych rozgrywkach ... osiąga ~70*C idle, przeznaczona jest raczej do 2D & dekodowania wideo.

Jak chcesz po kosztach to weź używaną z allegro - taki GF240 też jest chłodną kartą, w idle ~6W, wydajność 9600GT, czyli z połowa 4850 ;p koszt ~120zł

mowie ze te 2 sloty to beda kartą, czyli ta jedna szzczelina (wolny slot) bedzie zbedna bo 4850 jedynie wchodzilo w 2gi od dolu i zaajmowal ostani ... ten 3ci ... jest po prostu otwarty..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jak chcesz po kosztach to weź używaną z allegro - taki GF240 też jest chłodną kartą, w idle ~6W, wydajność 9600GT, czyli z połowa 4850 ;p koszt ~120zł

Wolę coś nowego z gwarancją, a co do kosztów to bardziej chodzi o koszt rachunków i Ciszę Dołączona grafika

Jak drugi od dołu jak to jest pci, chyba miałeś na myśli ten 3 od dołu najdłuższy pci-e, bo tylko tam to powinno wejść.

Fakt, pomyłka

To chłodzenie na procesorze w stresie jest ciche dla Ciebie?

Ten fan na procku jest niesamowity... bardziej slychac dysk jak mieli niz wiatraczek... a kupilme go juz chwile temu i dziala bez zarzutu... jedynie w biosie sie ustawia tryb 'silent' i cisza Edytowane przez termosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 300 też sytuacja się wiele nie zmienia.. HD7750 na DDR3 jest nie wiele wydajniejszy od ww. karty

dopiero HD7770 na DDR5 np.

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7770-1024mb-rev-2-0-gv-r777oc-1gd-456181/

HD7750 na DDR5 też od biedy mogłaby być ale to już wymarły gatunek ... zwykle nieopłacalny.

pomiędzy tymi kartami a modelami o szczebelek tańszymi jest przepaść wydajnościowa.

od Nvidii w tym segmencie nie ma nic.

No i poszło... zamówiłem na raty tą kartę... Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi