Skocz do zawartości
Nosliw

Wymiana procesora, płyty głównej, PSU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich:)

Planuję zakup nowego procesora i PSU. Siedzę teraz na Phenom II x4 840 3,2 GHz i niestety nie wystarcza.

Posiadam również Asus GeForce 660 TI i 480 Watowy zasilacz.

Na zakup procesora mam 1000 zł (najlepszy raczej Haswell, chociaż mogę sie mylic), plyta głowna do 400 zł i PSU do 400 zł. W sumie do wydania mam 1800 PLN 

Nie wiem czy aktualnie mój zasilacz nie jest za słaby, chociaż na razie żadnych crashów nie ma:)

Z góry dziękuję za pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7 920, i5 750-760 kup używane i płytę używaną za 300-400zł i będzie wydajnością nie dużo gorzej a pieniędzy mnóstwo zaoszczędzisz. Za resztę co zostanie kup SSD i będziesz zadowolony, ja właśnie tak rozmyślałem i kupiłem SSD a proc+płytę jakoś jeszcze dokupię. Jeśli chodzi o zasilacz ja polecam coś od corsaira lub od seansonic 550W wystarczy 650W będziesz miał zapas (ciszej).

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KoniMax dzięki za radę, muszę jednak kupić nowe komponenty (raz gwarancja, dwa inne wazne sprawy:P)

@Klaus czemu taki ważny jest SSD? Dlaczego np nie lepiej wybrać i7 w miarę z porządnym zegarem? Płyta się wydaję w miarę tania, którą podałes. 

Rozumiem że tak naprawdę nie jest potrzebna zbytnio do wysokiej wydajności? Chcę złożyć taki zestaw żebym raczej go przez dwa lata nie zmieniał,

a miał już dość sporą wydajność. Przepraszam za pytania ale trochę nie jestem obeznany:)

Obecnie posiadam MODECOM Premium 500.

Chciałbym zestaw bez OC przynajmniej na początku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli chcesz zestaw bez oc.

Różnica pomiędzy "porządnym zegarem" w i7 4770 a wspomnianym wyżej i5 to 0,2GHz, czyli nic.

W grach wydajność i5 i i7 jest bardzo zbliżona.

SSD dlaczego jest ważny? bo jest nieporównywalnie szybszy od HDD. Zmienia jakość pracy a komputerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi