amig0 Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2013 Witam. Mam zamiar złożyć komputer, w kwocie ok. 1800zł, z zastosowaniem do internetu, filmów, rysunków CAD 2D, czasem jakaś prosta prezentacja. Interesuje mnie zestaw za 2500 z wrześniowego zestawienia, ale odchudzony o kartę grafiki Ma to szansę jakoś przyzwoicie chodzić? Nie gram prawie wcale, czasem może jakiś starszy tytuł, dlatego super wydajna grafika raczej nie jest mi potrzebna. Żeby nie szukać, było by to: - CPU: Intel Core i5-4570 BOX z grafiką Intel HD 4600 - MOBO Gigabyte GA-B85M-D3H - RAM 2x 4GB Crucial Ballistix 1600 MHz, a nawet 2x2GB na początek - WD Blue 500GB, ew. 1TB, różnica w cenie jest niewielka - zasilacz np. Corsair CX430 - nagrywarka LG GH24NS95 razem 1798zł po cenach jak we wrześniowym zestawieniu. Moje argumenty za to: nowa podstawka, wydajny proc z lepszą niż poprzednie zintegrowaną grafiką, dobra podstawa do uzupełnienia o kartę graficzną, gdybym kiedyś poczuł taką potrzebę. Alternatywa to jeszcze złożenie tego w małej obudowie, np. na płycie Gigabyte GA-B85M-HD3 B85 s.1150 i obudowie Silverstone Sugo SST-SG02B-F USB 3.0 Black, czarna obudowa SFF Micro ATX., ale póki co interesuje mnie czy nie "krzywdzę" bardzo zestawu obcinając go o kartę grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2013 Oczywiście, że go nie krzywdzisz. Jedna uwaga: jeśli myślisz o 2x2GB to raczej weź pod uwagę 1x4GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2013 Można też wziąć tańszy i niewiele słabszy CPU, oraz małą obudowę Zalman T1/T2, http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyNjU0OwiAQhe8y68ZAYSh6B!PShXFBKAsCtgbaGDXeXSDVsPFnMfMy37yZd4dzGPvZTbA5AGKH0CRhXRKyFFImknCGoqaCi!IlL8pR0srwuY4NWD9GnSPzRX31bf77uzaDys9bmVFHakPLS8eaUVH62yd$pyxJcT6lJKCSZhTUpHYumJhRu4CtNdEafRuKUcjVmqXNxXnV772KwzVhAo8nYYBPkQ** Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2013 Oczywiście, że go nie krzywdzisz. Jedna uwaga: jeśli myślisz o 2x2GB to raczej weź pod uwagę 1x4GB.Wtrące się i spytam :p Nie jest czasem lepiej kupić 2x2GB w dualu?, bo wtedy moim zdaniem przepustowość pamięci jest 128 bitowa a 1x4GB ma 64 bitową szynę. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2013 Dual w praktyce nic nie wnosi na tej platformie, lepiej brać 4 gb w jednej kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amig0 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 Jeszcze trochę poprzynudzam - ten sam procesor, pamięć, nagrywarka, ale - płyta mini ITX, np. ASRock B85M-ITX - obudowa Chieftec FI-01B 200W MiniTower Black Czy zasilacz 200W w jaki wyposażona jest ta obudowa da radę "pociągnąć" zestaw? Nawet jeśli dokupie mu kiedyś kartę grafiki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) Pociągnie, jest jedno ale, nic sensownego do tej obudowy nie włożysz, jeden slot, niski profil. Napędu też nie widzę w tej obudowie. Edytowane 9 Września 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 Zdecydowanie lepiej kupić normalną obudowę ATX za mniejsze pieniądze.W przyszłości będziesz mógł wymienić podzespoły czy dołożyć np kartę graficzną. Co do dysku 500GB a 1TB to różnica w cenie przemawia na korzyść większego,lepszy stosunek cena/pojemność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amig0 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 Przyznam że trochę się napaliłem na mały zestaw, coś zgrabniejszego niż blaszak plątający sie pod biurkiem, i żeby łatwo było np. odpiąc i podłączyć do telewizora. Początowo chciałem poskładac coś na APU A10 5800K, w końcu doszedłem do i5, ale myszkuąjc w poszukiwaniu podzespołów - głównie płyty i obudowy - coraz bardziej skłaniam sie jednak do standardowej ATX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 Różnica sprowadza się do tego że do obudowy ATX możesz spokojnie włóżyć płytę mATX a kupując mniejszą obudowę będziesz skazany praktycznie na jeden format płyty głównej. Kolejna zaleta to możność rozbudowy np dołożenia karty graficznej czy dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2013 Nzxt robi bardzo udane obudowy. Obejrzyj może Ci się coś spodoba. Fajnie mieć cichego coolera pod te i5 - boxowy jest mało wydajny i głośny, fajnie też mieć cichy zasilacz np. be Quite! Straight power. A z kolei itxy kupisz dobrą obudowę z zasilaczem i po problemie. Wsadzasz takie cuś i git http://m.gigabyte.com/product/product.aspx?pid=4600&c=105000000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2013 (edytowane) Ja bym wziął jeszcze tańszy cpu, jakiś i3 3xxx i ssd do tego. Odczujesz większy komfort. W takiej pracy biurowej czy w programach które nie obciążają ciągle cpu (czyli obróbka video np, jakieś rendery, gdzie dłuższy czas jest pełne obciążenie, wykorzystywane są wszystkie rdzenie lub ht), cpu nie robi aż takiej różnicy. Czy np w grach lub podczas streamingu (czyli kompresja video w czasie rzeczywistym). Taki procesor też można puścić pasywnie na jakimś coolerze typu tower w okolicach 100zł. Zero kurzu w obudowie. SSD za to daje potężnego kopa jeżeli chodzi o czas uruchamiania się programów lub pewnych ich funkcji. Edytowane 21 Września 2013 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 Ja bym wziął jeszcze tańszy cpu, jakiś i3 3xxx i ssd do tego. SSD za to daje potężnego kopa jeżeli chodzi o czas uruchamiania się programów lub pewnych ich funkcji. dobry pomysł, lecz zawsze lepiej brać nowszą platformę. Ssd to taki dysk roboczy, żeby szybko coś zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 dobry pomysł, lecz zawsze lepiej brać nowszą platformę. Jakie argumenty tym razem przemawiają za nowszą platformą? Poza tym, że jest nowsza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 Jakie argumenty tym razem przemawiają za nowszą platformą? Poza tym, że jest nowsza ;) ok więc tak ;-)Kilka wat na procesorze mniej, Wydajniejsza zintegrowana karta graficzna, Wydajność 1-10% lepsza niż IB&SB Ok? ;-) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 Ok, jeśli jednak wybór poprzedniej generacji pozwala zmieścić w zakładanym budżecie SSD, jestem za zestawem z ssd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2013 Szach mat i sry za spam ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...