RavenMT Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2013 Witam. Temat czego nie kupować. Po nieprzyjemnych doświadczeniach z firmą logitech chciałem dać szanse innej marce padło na Roccat, myślałem że Niemcy nie będą oszczędzać na mikro przełącznikach jak logitech. Na pierwszy ogień poszła klawiatura ARVO. Z tego produktu jestem najmniej niezadowolony, jedyny problem techniczny to zacinający się wskaźnik capslock. Potem doszły słuchawki KAVE tu już gorzej niestety, po 3 miesiącach padł potencjometr od głośności wszystko jedno w jaką stronę kręcę potrafi tylko ściszyć, do tego często robi to samoczynnie. Pałąk słuchawek jest ekstremalnie niewygodny i po godzinie nie da się wytrzymać. Złącze odłączanego mikrofonu trzeszczy. Pseudo skóra jaką są obite jest bardzo niskiej jakości i odchodzi jej górna warstwa. Następny produkt jaki posiadam to mycha Kone [+]. Weel padł po pół roku, poszła do wymiany. Nowa jaką dostałem pochodziła 14 miesiący i padła jej elektronika. Do tego logo naniesione na nią to jakaś farba prosto z Chin i się łuszczy pod wpływem potu. Kolejny produkt jaki posiadam (jutro jadę zwrócić) to myszka Kone Pure. Przed chwilą jej także padłą elektronika i przyciski przestały działać (kursor sie porusza). Sprawdzane na 3 kompach, to samo. Także przestrzegam wszystkich co do produktów tej firmy, na każdym z nich widnieje napis "made in china". Co ciekawe najstarszym peryferium z jakiego korzystam na co dzień przy pracy jest tablet WACOM, działa dzień w dzień od 12 lat. Jeśli mieliście jakieś nieprzyjemne/przyjemne doświadczenia chętnie usłyszę Wasze opinie. Jakie peryferia polecacie cena nie gra roli liczy się jakość. Pozdrawiam i oby sprzęt służył nam jak najdłużej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2013 1. ) Nie ten dział . 2.) To że dany produkt ma napis Made in China to nie znaczy że to jest syf , 90% światowej produkcji elektroniki pochodzi właśnie z Chin , firmy chińskie produkują dla wielu znanych firm z branży elektroniki - nie tylko Logi czy Roccat , także Asus , Gigabyte , Palit/Gainward , "nasze" SillentiumPC , Corsair , Delta , Fortron etc. Kolejne kilka procent pochodzi z krajów takich jak Malezja ( niektóre procki AMD czy Intela ) , Tajlandia ( dyski m.in. WD ) . Nie wiem czy w Europie lub USA jest jeszcze jakaś większa fabryka produkująca elektronikę na skalę masową . Zresztą nie tylko elektronika jest produkowana w Chinach czy innych krajach Azji , wiele innych rzeczy pochodzi stamtąd . A dlaczego tak się robi - odpowiedź jest jedna , po prostu tak jest taniej , o wiele taniej niż gdyby te fabryki były by zlokalizowane w USA czy UE . 3. ) Wytrzymałość elektroniki na przestrzeni ostatnich lat spadła w bardzo dużym stopniu , to już nie te czasy gdzie dana rzecz miała pochodzić 10-20 lat , dziś sprzęt projektuje się tak aby pochodził krótko - okres gwarancji + czasami 2-3 lata . Kolejny raz powodem tego są pieniądze - jak by każdy wyprodukowany element wytrzymywał by 10-20 lat to dochody spółek były by o wiele mniejsze . Do tego w kwestii wytrzymałości elektroniki jako takiej dochodzą jeszcze różne inicjatywy ekologiczne - jak np. norma RoHS . Norma , która z punktu wytrzymałości elektroniki jest dosłownym zabójstwem - kiedyś stosowane wytrzymałe luty zawierające ołów , które mogły pracować długo i to w mało sprzyjających warunkach zastąpiono materiałami pozbawionymi ołowiu , mającymi o wiele mniejszą wytrzymałość niż lut z PB . Co do samych firm - ja tam nie mam nic do Logitecha , miałem kilka ich klawiatur i myszek , wszystkie działały , jedyne z czym miałem to uszkodzone kable od myszek po jakimś czasie ( 1 rok lub więcej ) . Może po prostu miałeś dużego pecha że zawiodłeś się na jednej i drugiej firmie . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 2.) To że dany produkt ma napis Made in China to nie znaczy że to jest syf , 90% światowej produkcji elektroniki pochodzi właśnie z Chin , firmy chińskie produkują dla wielu znanych firm z branży elektroniki - nie tylko Logi czy Roccat , także Asus , Gigabyte , Palit/Gainward , "nasze" SillentiumPC , Corsair , Delta , Fortron etc. Mój Sidewinder X8 od Microsoftu również, a sprawuje się bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 Dziwne to jest mi padło przez kupę lat 2 peryferia klawa tracer w której przestały klawisze wdsad odskakiwać i scroll w myszce microsoft. A tutaj ludzie biorą jakieś logitechy drogie i im przełączniki padają, juz któryś raz czytam podobny temat. Obecna klawiatura o nazwie gembird dziala już ze 2 lata a kupiona za dyche na giełdzie, mysz a4 tech nie wiem nawet ile ja mam lat model swop-35pu, pewnie największy lowend ale działa już kupę lat aż przyciski się powycierały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 A4Tech wcale takim lowendem nie jest , swego czasu miałem od nich mysz ( słynna seria X ) i działała , stało się to samo co z myszami od Logiego - po prostu przewód myszy w końcu się połamał , samą mysz wspominam dobrze . Zresztą u większości producentów można znaleźć budżetowe czy lowendowe konstrukcje , są też konstrukcje dobre . Chyba tylko DFI czy EVGA tworzą/tworzyły produkty tylko wybitne , przynajmniej w kwestii płyt głównych . Wspomniana wcześniej klawa od L. działa już ze ~2 lata , zastąpiła klawę od Samsunga która działała prawie 10 lat . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 Dfi jeszcze klepie moba ? a efga to w sumie racja ale tez nie zawsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 DFI już nie robi MB , wycofali się jakoś w czasach LGA1366 ; dlatego napisałem tworzą/tworzyły . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) Pierwsze słyszę o tej firmie.... Jeżeli chodzi o jakość to w sumie wszystkim producentom zdarzają się lepsze i gorsze konstrukcje. Dlatego nie producent a konkretny model ma znaczenie. Najlepiej kupować sprawdzony sprzęt. Często starsze modele są lepsze jakościowo od nowszych. No i czytać wiarygodne opinie użytkowników. edit: mam głośniki logitecha kiedyś popularne x-530 wiem jakością dzwięku nie zabijają ale mają chyba z 5 lat i nigdy nie było z nimi problemów. Nawet potencjometr działa jak nowy pomimo że dość często go używam. Edytowane 9 Września 2013 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...