Wiedzmin_ Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) Na co raz wiekszej ilosci stacji roboczych mam powazny problem z polskimi literami, uklad klawiatury: polski - programisty. Wyglada to tak, ze czlowiek sobie pracuje, pisze tekst, klika itp i nagle, nie wiadomo dlaczego i skad, przestaja dzialac polskie litery w kombinacji z prawym altem. Kombinacja prawego altu z polska litera skutkuje (np. w przegladarce) tym, co lewy alt plus litera, a dla przykladu w Outlook 2010 pojawia sie sama litera. Dla porownania, sam prawy alt nie robi nic, lewy alt np. w firefox pokazuje menu "plik" "edycja" itp. Kombinacja lewy alt+lewy ctrl + litera dziala prawidlowo. Zapytacie jaki system... XP home, XP Pro, win7hp, win8pro. Stacje robocze sa rozne, skladaki stacjonarne oraz laptopy: hp, samsung, toshiba, acer. Myslalem ze pakiet office cos tu miesza, ale na mojej stacji roboczej nie ma office. Nie moge znalezc wspolnego mianownika problemu, zeby go wyeliminowac. Na wszystkich stacjach roboczych cyklicznie instalowanie sa aktualizacje systemow, instalowany jest tez Nod32 EEA. Dla dociekliwych: - grafiki sa i od ATI i od NV (wykluczony problem alt+c) - zmiana ukladu klawiatury (lshift+lctrl lub windows+space) nic nie daje. Pomozcie bo szlag trafia a jedynym rozwiazaniem tymczasowym jest reset komputera. Po jakims czasie problem powraca. Edytowane 10 Września 2013 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Jest to niezależne od klawiatur? Czy sprawdzałeś wszystkie polskie znaki, małe i duże? 1. zmiana układu klawiatury 2. zmiana języka klawiatury 3. zbyt długie trzymanie klawisza shift włącza tryb dla niepelnosprawnych 4. czasami dokumenty mogą wymuszać jakiś język z czapy albo skróty poprzez makra 5. cudowne preinstalowane aplikacje - ATI kiedyś rezerwowało c, a na laptopach HP instaluje HP Hotkey cośtam - ze skrótem na literze Alt+L http://www.techsupportalert.com/content/detect-available-hotkeys-activehotkeys.htm może to pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Jeśli nie działają polskie znaki diakrytyczne wystarczy skorzystać z CCleanera.Usunąć historię a następnie wpisać pożądany znak w notatniku czy pakiecie biurowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2013 Kiedyś miałem coś podobnego - w moim przypadku pomogło usunięcie wszystkich języków i układów klawiatur poza polskimi programisty i wyłączenie ułatwień dostępu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 @kaszpir żadna z 5 akcji nie przyniosła rezultatu, program który podałeś nie pokazuje żadnego aktywnego skrótu przy kombinacji alt+a/c/e/l itp @niezły apacz Ccleanera jeszcze nie zdążyłem wypróbować, przy najbliższej okazji to zrobię @leon166 języki i klawiatury usuwałem - bez skuktu. W jaki sposób wyłączyłeś ułatwienia dostępu? Chodzi mi o win7/win8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 Może źle się wyraziłem - w centrum ułatwień dostępu po kolei odhaczałem wszystko co miało związek ze skrótami klawiaturowymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...