Skocz do zawartości
SR-71

Asus HD 7790 i Vcore

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem z kartą Asus HD 7790, że po zapisaniu ustawień w Gpu Tweak i wyłączeniu komputera,  karta uruchamia się z za wysokim Vcorem, zawsze 1226mV.  Nawet, jak dam default i ustawię 1075Mhz i napięcie 1201mV, to rano po wlączeniu  kompa mam 1226mV.

Czy może być karta uwalona, jak  działa normalnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak na początku startowała z zapisanym Vcore.

Wiem na pewno, bo jak dałem za niskie, tzn  ok. 1120mV to była zwiecha i komp nawet windowsa nie chciał załadować, tylko w trybie awaryjnym.

Dopiero, jak ostygł to się udało i przywróciłem default.

Zastanawiam się, tylko czy to za niskie napięcie czegoś nie uwaliło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc wydaje mi się to mało prawdopodobne. Karta startuje z napięciami predefiniowanymi w biosie. A GPU Tweak chyba nie pisze tych ustawień do biosu. Może używałeś windowsowego "uruchom ponownie"? Wtedy ustawienia programowe mogą zostać zachowane, ale nie muszą (zależy jak taka sytuacja jest obsługiwana przez bios karty). Np. w przypadku karty Gigabyte u mnie to działało, a XFX zawsze ładował swoje standardy z BIOS-u nawet po gorącym restarcie.

Nie twierdzę, że program nie pokazywał niższego napięcia, twierdzę tylko, że rzeczywiste napięcie było takie jak z BIOS-u.

Hmmm, 1120 mV to za niskie napięcie? Mój Boże, toż ja na 0,990 podnosiłem mojego 7970 na standardowych taktach.

Fizyczne uwalenie czegokolwiek na karcie graficznej zbyt niskim napięciem jest skrajnie mało prawdopodobne. Mniej więcej tak jak samoczynne zebranie się potłuczonej szklanki do kupy.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem i resetu i przez 4 sekundy naciaskałem wyłaczanie. a wtedy wszystko się powinno resetować, ale tak nie było.

Ciągle komp się zamrażał po załadowaniu pulpitu, jedynie tryb awaryjny się uruchamiał. Dopiero po ostygnięciu zaskoczył i wtedy po załadowaniu windowsa gpu tweak pokazał 1120mV.

Po tym zmieniłem na default.

Aż strach pomyśleć,co by było, jakbym je obniżył bardziej.

Od tego czasu zawsze po uruchomieniu od zera częstotliwośc ma dobrą. ale napięcie za wysokie, chyba,że gpu tweak źle pokazuje. A jest jakiś program, który pokazuje Vcore karty raficzne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy z tych do podkręcania lub monitoringu coś tam pokazuje. Klasyczny Afterburner np. GPU-Z też coś tam pokazuje.

Pytanie tylko na ile jest to wiarygodne, bo 7790 to relatywnie nowa konstrukcja i na tyle nie wywracająca świata, że uaktualnienie oprogramowania pod jej kątem mogło nie być priorytetem i może zostać dokonane dopiero po premierze wersji 9xxx czy jak tam to się ma nazywać.

Czyli może pokazywać dobrze, a może i niedobrze. W ogóle jest pytanie czy regulacja napięcia faktycznie działa na tej karcie, to co piszesz sugeruje że tak, ale te wskazywane napięcia są zaskakująco wysokie. Przykładowo na moim obecnym 7850 domyślne napięcie to 1138 mV ale na 1000 mV (ustawione w Afterburnerze) nadal działa na domyślnych taktach pod obciążeniem.

edit: w sumie dopiero teraz przeczytałem co dokładnie napisałeś. Zapewne zaznaczyłeś jakąś opcję w stylu "apply oc at startup" i GPU Tweak ładował te ustawienia (wystarczyło to odznaczyć w ttrybie awaryjnym i problem by ustąpił). Wcześniej przyjąłem nie wiedzieć czemu, że w ogóle nie mogłeś kompa uruchomić, a przecież napisałeś, że uruchamiał się w trybie awaryjnym.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Zapewne zaznaczyłeś jakąś opcję w stylu "apply oc at startup" i GPU Tweak ładował te ustawienia (wystarczyło to odznaczyć w ttrybie awaryjnym i problem by ustąpił). Wcześniej przyjąłem nie wiedzieć czemu, że w ogóle nie mogłeś kompa uruchomić, a przecież napisałeś, że uruchamiał się w trybie awaryjnym."

W gpu tweak  jest tylko opcja "apply", nie ma "apply oc at startup".

Po za tym, jak ustawię jakieś ustawienia i odinstaluję gpu tweak, to  one zostają po  zimnym starcie, tylko napięcie jest za wysokie.

Możliwe jednak, że nie zapisują się w biosie karty, ale gdzieś w windowsie.

Ciekawe jednak czemu z początku było inaczej?

Edytowane przez SR-71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi