Fury161 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 Cześć Wczoraj złożyłem nowy komputer,który kupiłem raptem kilka dni temu.Miałem się cieszyć,pograć w nowe gry,itd..tymczasem póki co tylko się irytuję.Ale do rzeczy: Najpierw podam konfigurację nowego PC: Płyta główna: MSI B75MA-E33 CPU: Pentium 2030 RAM: DDR3 1600 CL9 Kingston 4GB KARTA GRAFICZNA: Radeon HD7790 Club 3D DYSK: SSD Kingston V300 ZASILACZ: Aerocool VP-450 (450W) Najpierw zacznę od tego,że kilka razy instalowałem na owym nowym SSD Windows7(z 2 różnych kopii),i za każdym razem to samo-system chodzi niemiłosiernie wolno.W ogóle np.nie czyta płyt CD ,czy np. wylogowuje się z systemu chyba z 3 minuty... Miałem też problem z bootowaniem z CD/DVD ROM..mimo,że BIOSie ustawiłem napęd optyczny jako pierwsze urządzenie w kolejce,to za żadne skarby windows nie chciał bootować z płyty...za każdym razem nachalnie bootował z dysku twardego(SSD),ale jakoś poradziłem sobie z tym,resetując BIOS. Teraz druga sprawa:Brak obrazu z Radeona HD7790 w Windowsie...Z układu graficznego znajdujacego się w CPU obraz jest i działa normalnie,tak samo działa(na próbę podłączyłem) na moim starym Radeonie X300.Natomiast na HD7790 nic.Dodam,że karta jest na pewno sprawna,gdyż podczas włączania komputera,obraz jest(np.można normalnie wejść do BIOSu). Za wszelkie sugestie i pomoc serdecznie dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 Aktualizacja biosu. Pod jakie złącze podłączyłeś SSD? Spróbuj użyć innego przewodu sata. Wgraj niezbędne sterowniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Dzięki za pomoc Wersja BIOSU to 1.5(z tego co wyszukałem,najnowsza to 1.6) SSD podłączyłem najpierw pod SATA 6gb/s,potem pod 3gb/s,zmieniałem też przewody SATA,ale bez różnicy,na każdym tak samo. ok,wgram z płyty głównej najpierw,po czym spróbuję od radeona. Zdam relację jak skończę Edytowane 12 Września 2013 przez Fury161 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 AHCI w biosie włączone? Zapodaj zrzut z testu AS SSD.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 AHCI naturalnie włączone.Zrzut Ci podam jak tylko znajdę chwilkę czasu.Sprawdziłem SMART w HDTune ,i wg niego wszystko jest w porządku z dyskiem. Natomiast nie mogę zainstalować sterowników do płyty głównej...kiedy instalowałem od chipsetu-wywaliło błąd,teraz próbuję zainstalować od ethernetu to kompletna zwiecha systemu... Instaluję sterowniki z dysku twardego(najpierw skopiowałem na pendrive),bo z CD ROMu w ogóle nie chcą ruszyć,zresztą pisałem o tym w pierwszym poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 Pinów podstawki procesor nie powyginałeś przypadkiem? Sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fury161 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) Wszystko już działa jak należy Windows chodzi płynnie i szybko(bardzo pomogło wyłączenie usługi " Menedżer kont Zabezpieczeń" Natomiast co do Radeona..winowajcą okazał się stary CRT 15".Dziś podpiąłem 7790 do swojego LCD i obraz wyświetla się normalnie. @Klaus Ale ten Pentium nie ma w ogóle pinów.Aż sam się zdziwiłem ,kiedy wypakowałem go z pudełka. Dzięki za pomoc,myślę,że temat można zamknąć Edytowane 13 Września 2013 przez Fury161 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 Miało być: Pinów podstawki procesora nie powyginałeś przypadkiem? To właśnie piny w podstawce są bardzo delikatne i zdarza się je pogiąć użytkownikom. Najważniejsze, że ogarnąłeś sytuację. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) Żeby było jeszcze szybciej zainstaluj system na partycji gpt. Na windows 7 oraz 8 w wersji 64-bit system zyskuje potężnego kopa. Edytowane 23 Października 2013 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...