Mertal Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 Witam. Chciałbym z góry napisać ,że w kwestiach hardware jestem laikiem.Chciałbym zgłosić się do was z prośbą o złożenie dla mnie komputera który będzie wykorzystywany do gier komputerowych.Interesuje mnie tylko i wyłącznie sama "skrzynka", monitor oraz akcesoria posiadam już.Chciałbym komputer na którym śmiało będę mógł pograć w takie tytuły jak Battlefield 4 na maksymalnych detalach czy zapowiedziany już Wiedźmin 3.Chciałbym również żeby części były nowe.Podzespoły nie będą przeze mnie podkręcane. Za pomoc z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Intel Core i5-4670 BOX - 825zł Gigabyte GA-B85M-D3H - 280zł MSI GTX 770 Gaming - 1545zł 2x 4GB Crucial 1600 MHz - 260zł Seagate Barracuda 1TB - 240zł SilentiumPC Deus 600W - 220zł LG GH24NS95 - 60zł Plextor M5S 128GB - 375zł silentiumPC Gladius M40 (http://www.morele.ne...-spc077-529266/ ) - 209zł Razem: 4014 Edytowane 12 Września 2013 przez michalelo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) Można wziąć tańszą płytę i zasilacz o mniejszej mocy za to z lepszą sprawnością. Oszczędności można poszukać także na obudowie. Moja propozycja jest po tych cięciach i z dodatkowym chłodzeniem procesora, dzięki czemu będzie ciszej pod obciążeniem. Dodatkowo prawie 500zł można wykorzystać na napędy, dysk SSD (niekoniecznie) lub wyciszaną obudowę zamiast SilentiumPC (Fractal Design R4). http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyVkMsOwiAQRf9l1o2B4WHrP5guXRgXhLJoqNSUNkaN$y6P4s7ELmYuHIY7Ay!4TWO32BkOZxB7RqACIVgTBYkMkgkXQTgTXyIlJmE03yDrwX9xqaAfRq9j12hQgvxY063u2jgVzREjqtN4lJQSlCmLsqd5flqnLDe$xS$X0A1YtpnUrFo7GR8QxRUce!N7o58uFWKz4$Er73ZQ3WlQ3j0CJvD!AH6YUO4* Edytowane 12 Września 2013 przez KapitanZ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mertal Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Oszczędzać na szczęście nie muszę, budżet jeżeli potrzeba może zamknąć się w 4,5 tys (byle nie więce jednak chciałbym w tych 4,5 tys zamknąć się wraz z systemem opracyjnym) dlatego chciałbym jedną tylko zmianę w zestawie.Odtwarzacz dvd chciałbym zamienić na jakiś nie drogi blu-rayowy. Chciałbym jeszcze zapytać bo słyszałem ,że lepiej działają płyty główne które nie posiadają zintegrowanej karty graficznej.Nie wiem czy to prawda jeżeli jednak tak to czy dało by się zastopić właśnie na taką płytę bez grafiki zintegrowanej?Za pomoc z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 Chciałbym jeszcze zapytać bo słyszałem ,że lepiej działają płyty główne które nie posiadają zintegrowanej karty graficznej.Nie wiem czy to prawda jeżeli jednak tak to czy dało by się zastopić właśnie na taką płytę bez grafiki zintegrowanej?Za pomoc z góry dziękuję. Nieaktualne od 10 lat. Zintegrowana grafiku tu jest akurat w procesorze, w nim to nie przeszkadza, ułatwia życie w sytuacjach awaryjnych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2013 A co do blu-ray przeczytaj sobie http://www.swistak.pl/poradniki/73-Jak-wybrac-odtwarzacz-Blu-ray.html i wybierz jakiś, jest to mało popularny napęd do komputerów więc nie wiem czy ktoś konkretny model doradzi tym bardziej że chcesz tanio, zwracaj też uwagę na gwarancje 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mertal Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2013 Dziekuje wszystkim za pomoc.Chciałbym was jeszcze jednak troszkę pomęczyc.Jest możliwość zwiekszenie budżetu do 5000 tys.Czy można dzieki tej modyfikacji budżetu wyciągnąć więcej mocy ze stacji czy będą to tylko lekkie modyfikacje dajace niewielki wzrost mocy obliczeniowej lub zmiany tylko czysto kosmetyczne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianqwer Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) Gdyby zamiast GTX770 wziąć GTX780 to wzrost wydajności byłby spory. Ale jeśli grasz tylko w FullHD, to wg mnie lepiej odłożyć tysiaka na przyszły upgrade. Jeśli chcesz porównać obie karty to linkuję do testów: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_770_tanszy_i_szybszy_gtx_680_vs_hd_7970 http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_770/ Edytowane 14 Września 2013 przez Damianqwer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2013 Gdyby zamiast GTX770 wziąć GTX780 to wzrost wydajności byłby spory. Spory? Raczej nikły w stosunku do dołożonej kwoty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) Dziekuje wszystkim za pomoc.Chciałbym was jeszcze jednak troszkę pomęczyc.Jest możliwość zwiekszenie budżetu do 5000 tys.Czy można dzieki tej modyfikacji budżetu wyciągnąć więcej mocy ze stacji czy będą to tylko lekkie modyfikacje dajace niewielki wzrost mocy obliczeniowej lub zmiany tylko czysto kosmetyczne ? W obecnym stanie rzeczy dołożenie tego tysiąca wiele nie zmieni oprócz bajerów (napisałeś wprawdzie, że budżet wzrasta do pięciu milionów, ale zapewne nie tak miało być . Jeżeli już to IMO należałoby dołożyć około 500 zł do zmiany procesora na 4670K oraz płyty głównej, no i chłodzenia i zdecydować się jednak na lekkie podkręcenie. Skoro jednak wykluczasz w poście otwierającym wątek tę drogę, dokładanie do grafiki wydaje się wybitnie mało sensowne w kontekście nadchodzącej premiery AMD, która może nieco zmienić sytuację cenową w górnym segmencie. Dodatkowo jest też taka prawda, że przed faktyczną premierą nowych gier, nigdy tak do końca nie będziesz wiedział jaka zmiana na ile jest opłacalna. Można coś tam przewidywać, bo wiadomo na jakich to silnikach, ale nigdy na 100% nie wiadomo. Druga sensowne możliwość to zmiana SSD na jakiś 240+ GB. I to z całą pewnością bym zrobił. Edytowane 14 Września 2013 przez adashi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...