Skocz do zawartości
wacol

Problem z MSI GTX 760 TwinFrozr IV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Dzisiaj stałem się posiadaczem karty MSI GTX 760 TwinFrozr IV i niestety wydaje mi się, że jest z nią coś nie tak. Prawdopodobnie nie działa kontrola obrotów wentylatora. Wydaje mi się, że wentylatory cały czas chodzą na maksa i nie można nimi sterować. W programie MSI Afterburner mam pokazaną min. prędkość wentylatorów 34% i nie mogę jej zmniejszyć. Natomiast najdziwniejsze jest to, że w tymże programie wykres tachometr wentylatora pokazuje cały czas 0 RPM. Zanim pójdę zareklamować kartę do sklepu, może ktoś z posiadaczy w/w karty wypowie się na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby moc zmmiejszyc predkosc wentylatorow z domyslnych min 34% musisz modowac biosa. domyslna fabryczna wartosc to od 34-88%. zainstalowales najnowsze sterowniki ze strony nvidi? msi afterburnera sciagnij sobie najnowszego w wersji beta.Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu http://www.bit-tech.net/hardware/2013/07/04/msi-geforce-gtx-760-twin-frozr-oc-2gb-revie/9 jest odczyt obr. wentylatora. Problem będzie w tym, że u ciebie nie ma odczytu i wentylator ciśnie na maxa. Pewnie będziesz się musiał rozstać ze swoją kartą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, u mnie nie ma odczytu obrotów wentylatora (msi afterburner pokazuje 0 RPM) i wydaje mi się że wentylatory lecą cały czas na 100%.

Karta zaczyna hałasować dopiero po starcie systemu. 

Edytowane przez wacol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu http://www.bit-tech.net/hardware/2013/07/04/msi-geforce-gtx-760-twin-frozr-oc-2gb-revie/9 jest odczyt obr. wentylatora. Problem będzie w tym, że u ciebie nie ma odczytu i wentylator ciśnie na maxa. Pewnie będziesz się musiał rozstać ze swoją kartą.

Albo sprawdzić gniazdo zasilania i sygnałowe wentylatorów.

(...)

Karta zaczyna hałasować dopiero po starcie systemu. 

Czyli coś siedzi w sterownikach... Awaryjny jest cichy? Jeśli tak to wykonaj czystą instalację starszych sterowników.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta już wymieniona. Miałem felerny egzemplarz (prawdopodobnie uszkodzony czujnik obrotów wentylatora), ale w sklepie powiedzieli, że to się zdarza bardzo rzadko w tych kartach. Po prostu miałem pecha, że trafiłem na taką usterkę. Najważniejsze, że karta chodzi pięknie, w spoczynku praktycznie niesłyszalna i chłodna. Pod obciążeniem jeszcze nie próbowałem, ale na pewno też będzie OK. Temat do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszanowanko.

Ja od grudnia jestem posiadaczem takiej karty MSI Geforce GTX 760 Twin Frozr Gaming (N760 TF 2GD5/OC),

Do dziś rana wszytko było bajkowo, ale przy porannym odpaleniu kompa okazało się, ze jeden z wiatraków zasuwa jak szalony , drugi zaś pozostaje w stanie spoczynku... Dziś dopiero pierwszy raz usłyszałem, ze mamm  kartę w kompie. Akcja rozpoczyna się w momencie startu systemu. Nie wiem co jest grane i nawet nie wiem jak mam sie zabrać za diagnozę... Jakieś sugestie? :)

Z góry dziękuję za pomoc, jestem laikiem, więc proszę o wyrozumiałość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi