Fuxseb Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2013 Witam wszystkich zainteresowanych moim tematem. Otóż dotarł do mnie dosyć zaśmiecony i niezbyt działający laptop (model w temacie) celem zrobienia standardowego formatu dysku, instalacji Win7 i wszystkich wymaganych sterowników. Wszystko poszło zgodnie z planem oprócz tego że nie udało się uruchomić łącza bluetooth. Normalnie nic bym sobie z tego nie zrobił ale łącze BT znajduje się w przeznaczonej dla niego zatoce oznaczonej stosownym symbolem. Na płytce portu BT znajduje się dioda LED która nie świeci nigdy. Oczywiście łącza BT nie da się skonfigurować gdyż nie jest w ogóle wykrywane. Sterowniki dostarczone przez producenta laptopa zgłaszają że nie ma takiego urządzenia w systemie. Właściciel laptopa chce korzystać z zewnętrznego odbiornika GPS do którego potrzebny jest bluetooth, dlatego postanowiłem napisać ten temat zanim zalecę zakup zewnętrznego portu BT na USB. Drugim problemem z powyższym laptopem jest fakt że bardzo często słychać dźwięk podłączenia urządzenia USB, i sporadycznie dźwięk odłączenia. Częstotliwość tych dźwięków jest różna i zdaje się nie zależeć od czegokolwiek. Nawet jeśli laptop jest po prostu włączony i siedzi bezczynnie, potrafi być cicho, ale może też raz na kilka sekund emitować charakterystyczne "donk". Nie chcę żeby to się skończyło na zwykłym wyłączeniu tych dźwięków w opcjach systemu gdyż jest to istniejący problem, najpewniej sprzętowy. System jest świeży i chroniony antywirusem więc wykluczam opcję infekcji malware. W menedżerze urządzeń nie ma konfliktów i problemów z urządzeniami. Nie zauważyłem też żeby pojawiały się jakiekolwiek nowe urządzenia kiedy jest odtworzony dźwięk podłączenia. Jedyne co się dzieje w tym momencie to odświeżenie listy które wiąże się z jej zniknięciem i jakby "przewinięciem" przez chwilę co też jest wyraźne i wkurzające na dłuższą metę. Czy jest w ogóle jakiś program pozwalający na logowanie tego co się dzieje w przestrzeni hotplug z urządzeniami w Windows 7? Chodzi o zdarzenia przyłączenia i odłączenia urządzenia. Myślę że jakbym wiedział jakie urządzenie powoduje takie zamieszanie, mógłbym to namierzyć i wyeliminować. Nie wykluczam powiązania z niewykrywaniem bluetooth, ale tworzę temat bo może ktoś już miał do czynienia z podobnym problemem. Proszę o pomoc jeśli ktoś miał do czynienia z podobnym problemem (niekoniecznie z tym samym lapkiem) i przepraszam jeśli temat już zaistniał - przeszukałem już bardzo dużo internetu w poszukiwaniu rozwiązania, bezskutecznie. P.S. Nie mam gwarancji że bluetooth działał przed formatem gdyż system był w zbyt złej kondycji żeby to w ogóle sprawdzić. P.P.S. Laptop nie ma żadnego przełącznika bluetooth, to by było zbyt proste jeśli byłby po prostu wyłączony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuxseb Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2013 Wygląda na to że udało mi się rozwiązać problem samemu. Okazuje się że odpięła się wtyczka z drugiej strony przewodu i nie było tego widać bez rozebrania całego lapka. Sprawcą mijania urządzeń był uszkodzony czytnik biometryczne który po prostu odłączyłem i problem zniknął. Dziękuję za uwagę, usunięcie tematu pozostawiam do decyzji moderatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...