Skocz do zawartości
Gość elektroPC

Zasilacz ATX - poprawne połączenie przewodów

Rekomendowane odpowiedzi

Haha.:D

Bitwa o PWR_OK... Dobre.

No nie wiem, rzeczywiście... Więc Ja go ''cyknę'' z płytki bo widzę, że nie jest on mi do niczego potrzebny. Diodę podepne se do pomarańczowego jeśli można ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozum, ze masz STANDARD, gdzie masz opisane co i na jakiej linii jest puszczone. Nie bez przyczyny POWER_OK czyli szary kabel jest tylko informacją dla elektroniki płyty głównej.

A ty zes sobie upatrzył ten szary kabel spośród innych 24.....

Nie szukałem zbytnio ale nie znalazłem informacji na temat obciążalności prądowej tego kabla. A nuż tam jest dosłownie 5mA i co? Może ten dziadowski układzik powie 'nope, pow 20mA sie pale, bye' i tyle bedziesz mial z zasilacza.

Weź normalną linie 5V albo 12V i nie kombinuj, dobrze Ci radze.

Edytowane przez _KaszpiR_
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki _KaszpiR_, dobre ujęcie.:D Ok, no tak, przecież to jest tylko informacja więc jak zasilacz startuje bez jego zwierania to go wyeksmituję z tamtąd. Ale pod pomarańczowy muszę dać słabszą diodkę i już może być bez jakiegokolwiek rezystora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem. Ale chodzi mi czy mogę podpiąć pod +3.3V to dioda sama wystarczy. Po co mam jej dawać rezystor jak na pomarańczowym jest tylko 3V a amper napewno nie zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj spokój koleś, przecież się tylko pytam... Więc powiedz mi tu jak małemu dziecku tak prosto z mostu, dla takiej diody 2,5mm bodajżę zielonej jaki mam dać rezystor ? Sorki bo Ja nie potrafię liczyć zabardzo tych pojęć, nie jestem dobry z fizyki i dlatego chcę dobrać odpowiedni rezystor do danej diody dla danego przewodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leon166 ---> Co do głośników, to podpinam pod tylni kanał dwie kolumny z wieży, które mają 6 ohm, 2x80W RMS i 2x210W maks. Więc z kolumnami radio powinno dać sobię rade ?:P

Aha, więc pod szary i czarny podepne sobie zieloną diodę. A jaki mniej więcej rezystor starczy ?

To może ja jeszcze trochę namieszam Ci w glówce, twoje radio drogi kolego ma w porywach pewnie okolo 17wat na kanał przy 4 omach.
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...