MaciekCi Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Wcześniej mówiłeś o 2 latach lub mniej, teraz zrobiło się 4 lata. No po 4 latach pewnie się zwróci, tylko pamiętaj że dostajesz też "w gratisie" wyższą wydajność na radku. Mówiłem o 2 latach na swoim przykładzie. U mnie faktycznie tak by było. Dla statystycznego Kowalskiego przyjąłem Twoje oszacowanie na poziomie 36zł/rok i dopiero z tego "wychodzi" 4 lata. Zresztą, sam wiesz co mam na myśli. :) Edytowane 24 Października 2013 przez MaciekCi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) No dobra, czyli różnica wyrównuje się po 4 latach dla przeciętnego kowalskiego, ale przez te lata cieszysz się większą wydajnością i chyba za tym gonimy, nie? Edytowane 24 Października 2013 przez thuGG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 I większym hałasem i większymi temperaturami o/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 jako zagorzały fan nvidii cieszę się bardzo z wprowadzenia na rynek nowych kart amd. czekam z niecierpliwością na obniżki cen u nvidii oraz na nową generację kart z ich strony :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 ale przez te lata cieszysz się większą wydajnością i chyba za tym gonimy, nie? Ciężko mi zaprzeczyć. Jednak ja wcale nie mówiłem, że nVidia jest lepsza, tylko zdementowałem jeden z argumentów "za" Radeonem. Wiadomo, że jeśli ktoś liczy na bezkompromisową wydajność weźmie Radeona. Dla mnie wygląda to tak : Radeon : +Wydajność 1% wyższa (opieram się na wykresie techpowerup) -Głośna (pod obciążeniem 4 krotnie głośniejsza [i liczę Uber mode a nie Custom]) -Gorąca + 12*C pod obciążeniem # Koszt taki sam. GF 780 : +Cicha +Chłodna -Mniej wydajna o 1% # Koszt taki sam. To są takie moje osobiste + i - dla tego starcia. Osobiście w życiu nie przełożę 1% wydajności ponad ciszę. :) 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) ciekawe ile da sie z niej wyciagnac na wodzie :] btw Corsair HX650W pociagnie to "cudo" z wykreconym sandy bridge? Edytowane 24 Października 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 Tak sobie poczytałem ile miejsca jest w mojej budzie na grafe i wg. strony producenta to 290mm. Gigabyte ma 297mm :f MSI Gaming 260mm MSI HAWK 263 mm ASUS 272 mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 ciekawe ile da sie z niej wyciagnac na wodzie :] btw Corsair HX650W pociagnie to "cudo" z wykreconym sandy bridge? mowa. jeszcze mozesz dopiac stado dyskow twardych do tego a on sie nawet nie spoci ;) Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Ciężko mi zaprzeczyć. Jednak ja wcale nie mówiłem, że nVidia jest lepsza, tylko zdementowałem jeden z argumentów "za" Radeonem. Wiadomo, że jeśli ktoś liczy na bezkompromisową wydajność weźmie Radeona. Dla mnie wygląda to tak : Radeon : +Wydajność 1% wyższa (opieram się na wykresie techpowerup) -Głośna (pod obciążeniem 4 krotnie głośniejsza [i liczę Uber mode a nie Custom]) -Gorąca + 12*C pod obciążeniem # Koszt taki sam. GF 780 : +Cicha +Chłodna -Mniej wydajna o 1% # Koszt taki sam. To są takie moje osobiste + i - dla tego starcia. Osobiście w życiu nie przełożę 1% wydajności ponad ciszę. Ja tam patrzę na jej max wydajność i tu jest szybsza od Titana. W sumie przekomarzam się, a sam bym pewnie wolał gtx 670/760 w sli. Edytowane 24 Października 2013 przez thuGG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 Bierz MSI :p ...w reckach bardzo chwalą chłodzenie. Ponoc bardzo ciche nawet pod obciążeniem Sent from my Lumia 900 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 Teraz tylko czekać na ładne bloczki wodne :D Chłodzenie fabryczne nieakceptowalne pod żadnym względem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 juz widzę kółka na całej płaszczyźnie bocznej w produktach pewnej firmy ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Ciężko mi zaprzeczyć. Jednak ja wcale nie mówiłem, że nVidia jest lepsza, tylko zdementowałem jeden z argumentów "za" Radeonem. Wiadomo, że jeśli ktoś liczy na bezkompromisową wydajność weźmie Radeona. Dla mnie wygląda to tak : Radeon : +Wydajność 1% wyższa (opieram się na wykresie techpowerup) -Głośna (pod obciążeniem 4 krotnie głośniejsza [i liczę Uber mode a nie Custom]) -Gorąca + 12*C pod obciążeniem # Koszt taki sam. GF 780 : +Cicha +Chłodna -Mniej wydajna o 1% # Koszt taki sam. To są takie moje osobiste + i - dla tego starcia. Osobiście w życiu nie przełożę 1% wydajności ponad ciszę. Czegoś nie rozumiem wydajność bierzesz z wykresu Quiet a poziom hałasu z UBER To jak robisz porównanie to robić je normalnie Wydajność 1% hałas 36 vs 40dba a nie 50 z uber Albo wydajność +6% z hałasem 50 uber. Edytowane 24 Października 2013 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 290 bez x wydaje sie smakowita- karta nieco mniej ekstremalna po o/c bardzo blisko 290x . Ciekawe jak cena no i czy kultura pracy nico wzrosła ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 Ciekawe zestawienie 270X na niemieckim THG: http://www.tomshardware.de/amd-radeon-r9-270x-roundup-test,testberichte-241406.html Porównanie wymiarów i zestawienie głośności ciekawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 MSI najcichszy ale też najcieplejszy ...co zresztą jest logiczne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 Widział ktoś taniej niż 2149 PLN za referenta 290x w polskim sklepie?? Najtaniej na razie w X-KOM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Teraz tylko czekać na ładne bloczki wodne Chłodzenie fabryczne nieakceptowalne pod żadnym względem. http://www.techpowerup.com/192982/ek-debuts-water-block-for-amd-radeon-r9-290x.html ceny przegięte - ciekawe czy mieli cynk, że oryginalne chłodzenie będzie się nadawało tylko do zdjęcia, a karty wypuszczą dla amatorów wc ^^ ja sobie chwilkę poczekam, bo powinny szybko stanieć... kto kupi kartę graficzną która mysli, że jest kosiarką ^^ Edytowane 25 Października 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 No panowie, kuchnia znowu pracuje, kolejne danie w drodze... nawet dwa 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 apropo tej potrawy... "Maksymalne taktowanie dla modelu Radeon R9 290 ma zostać ustalone na 947 MHz" - jest jakaś blokada? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Passt Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 No panowie, kuchnia znowu pracuje, kolejne danie w drodze... nawet dwa Kiedy można się spodziewać nowych artykułów ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 "już 31 października zostaną opublikowane oficjalne wyniki wydajności modelu Radeon R9 290 korzystającego z rdzenia Hawaii Pro..." czytamy co piszą na portalu purepc? ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 No sam jestem ciekaw tego R9 290. Jak po OC wersje niereferencyjne będą się ładnie skalować to się poważnie zastanowie nad szybką sprzedażą 670'tki, póki jest w cenie. Zwłaszcza jak 290'tka będzie wyceniona na powiedzmy te 1400-1500 zł. Tyle to ja dałem nie tak dawno za swoją, a po OC może być na równie z def. 290X. Czyli wydajność bardzo przyzwoita względem 670'tki. Oj chyba naprawdę po 10 latach przesiade się na czerwonych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 Wzięte z XS 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Dźwieki poczas grania je zagłuszą, więc nie jest tak źle. Edytowane 26 Października 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 A to ci ciekawostka: AMD Preparing Tahiti XTL Revision of Radeon R9 280X Graphic Card For November Release Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) nie żartuj, musiałbyś nieźle podkręcic głośniki... a często w grach nic się nie dzieje i będziesz słyszał tylko tego wyjca :/ szkoda zachodu imho, lepiej poczekac na niereferenty albo nvidie wziąć... tutaj po prostu przegieli Edytowane 26 Października 2013 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Sprzet ktory pracuje na miare VANTCA TORNADO 92mm... przy max obrotach. AMD chyba na glowe upadlo z referencyjnym chlodzeniem. Pamietam za czasow DFI NF2 I A2500+1.9v jak odpalilem VANTCA siedzacego na SP-97. Przerazenie i krzyki mojej mamy co sie dzieje 3 pokoje dalej, nie da sie zapomniec Edytowane 26 Października 2013 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 nie żartuj, musiałbyś nieźle podkręcic głośniki... a często w grach nic się nie dzieje i będziesz słyszał tylko tego wyjca :/ szkoda zachodu imho, lepiej poczekac na niereferenty albo nvidie wziąć... tutaj po prostu przegieli Oczywiście że to była ironia. Do dziś pamiętam chłodzenie na Galaxy 8800GT. Miałem akurat tą wersję: Ale to był wyjec.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2013 Jak ktos znajdzie jakies testy OC radka 290X z blokiem wodnym to poprosze o zapodanie . Ciekaw jestem czy stabilnie ta karta pociagnie 1100/7000 bo tylko przy takich taktach moge wydac 80 funtow na blok . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...